Veneçuela

"Cap govern democràtic del món ha reconegut el frau de Maduro": l'oposició es manifesta a Veneçuela

El chavisme també surt als carrers per reivindicar la victòria a les eleccions d'ara fa un mes

ARA
2 min
Una simpatitzant de l'oposició veneçolana protesta contra els resultats electorals a València, Veneçuela.

BarcelonaL'oposició veneçolana, liderada per la inhabilitada María Corina Machado, i el chavisme s'han mobilitzat aquest dimecres per reivindicar les seves victòries respectives en les eleccions presidencials que es van celebrar fa tot just un mes i que han agreujat la crisi del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Centenars de partidaris de l'oposició s'han concentrat aquest dimecres a les 12 del migdia –hora local– a Caracas per protestar contra la decisió del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), que va ratificar la controvertida victòria del president Nicolás Maduro als comicis del juliol, i per defensar que el candidat guanyador havia estat el seu, Edmundo González Urrutia, tal com demostren les actes electorals que va publicar l'oposició. "Avui, un mes després de la nostra gloriosa victòria del 28 de juliol, els veneçolans ens unim, dins i fora del nostre país, i cridem amb empenta. [...] On et trobis, cantem junts i amb orgull el nostre himne nacional!", va expressar a través d'X la líder opositora María Corina Machado.

Els veneçolans que han respost a la crida de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) s'han manifestat amb pancartes que demanen una "transició en pau". El lema de la convocatòria, "Acta mata sentència", fa referència al 83,5% de les actes que el PUD afirma haver reunit a través de testimonis i membres de mesa i que, segons diuen, demostren la derrota de Maduro.

Després de la manifestació, l'oposició ha denunciat que el cap del partit Convergència Veneçuela, Biagio Pilieri, ha estat detingut a Caracas després de comparèixer amb la líder opositora María Corina Machado. L'última localització que ha enviat el telèfon de Pilieri era a fora de la presó d'Helicoide, segons ha dit la coalició a X.

"Cap govern democràtic del món ha reconegut el frau de Maduro", va declarar la líder inhabilitada María Corina Machado davant dels seus simpatitzants. "El món ha de tenir clar que no té retorn i que seguirem endavant", va dir, i va afegir que els militars del país "saben què han de fer": "Ells saben la veritat, què és el que han de fer en compliment de la Constitució, això és el que Veneçuela i el món esperen".

Els simpatitzants de Nicolás Maduro també s'han mobilitzat al centre de la capital per donar suport al president i a la decisió del Tribunal Suprem de Justícia que n'avalava la victòria. El primer vicepresident del Partit Socialista de Veneçuela, Diosdado Cabello, va anunciar que el chavisme sortiria "als carrers a celebrar amb alegria l'entusiasme del poble bolivarià i socialista". "Ens estem preparant, perquè el que ve és una revolució que es revisa, amb metes, perquè el nostre poble pugui tenir pau", va dir.

stats