Eleccions al Brasil

Bolsonaro atia el fantasma colpista

El president brasiler s’aparella amb l’exèrcit en les celebracions del bicentenari de la independència

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

São PauloJair Bolsonaro, president del Brasil i candidat a la reelecció als comicis del 2 d’octubre, ha convertit aquest dimecres les celebracions del Sete de Setembro, el dia en què es commemoren els dos-cents anys de la proclamació de la independència de Portugal, en una jornada negra d’amenaça implícita d’un cop d'estat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern d’extrema dreta, seguint l’estratègia de dinamitar el sistema des de dins, ha fusionat en un mateix espai físic els actes institucionals d’estat, com les dues principals desfilades militars a Brasília, la capital, i a Rio de Janeiro, amb comicis de campanya de Bolsonaro, que intenta retallar l’avantatge de què ara disposa l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva (un 44% d’intencions de vot per un 33% de l’actual dirigent).

Cargando
No hay anuncios

Com ja havia fet el 2021, s'ha repetit l’escenografia de vincular les forces armades, que són un dels pilars de l’executiu al costat dels terratinents i els evangèlics, amb milers d’ultres enfervorits, molt d’ells vestits amb la samarreta verdeamarela de la selecció de futbol i amb cartells i eslògans en què es demana la intervenció militar per “restablir l’ordre”.

L’absència dels caps del legislatiu (el president del Congrés, Arthur Lira, i del Senat, Rodrigo Pacheco) i del poder judicial (no hi havia el president del Suprem Tribunal Federal, Luiz Fux) a la tribuna principal de la desfilada a Brasília –on sí que ha tret el cap un dels empresaris bolsonaristes investigat per promoure un cop d'estat– ha reflectit l’anomalia democràtica de la jornada, que ha començat amb una amenaça de Bolsonaro. “La història es pot repetir: el bé sempre guanya el mal”, ha dit en referència al cop militar del 1964, que va derivar en una dictadura fins al 1985.

Cargando
No hay anuncios

Tement un intent d’invasió al Congrés i al Suprem –seguint el patró del que van protagonitzar els seguidors de Donald Trump al Capitoli el gener del 2021–, s'han reforçat les mesures de seguretat a la capital. Hi ha hagut escorcolls als manifestants a l’Esplanada dels Ministeris, ja que podrien portar armes de foc; s'han col·locat blocs de formigó davant d’edificis del Legislatiu i el Judicial, i s'ha prohibit la circulació de camions dels ultres a la zona perquè no els fessin servir d’ariet en cas d’invasió.

Cargando
No hay anuncios

Els ministres, amagats

El clima d’animadversió que Bolsonaro promou envers el Suprem, a qui acusa de partidisme i de boicotejar el seu govern, va fer que els seus ministres haguessin d’abandonar Brasília a principis de setmana. Durant la jornada festiva d'aquest dimecres, cadascun d’ells ha estat en un emplaçament desconegut, ja que s'han convertit en blancs de l’extrema dreta.

Cargando
No hay anuncios

Bolsonaro, com és habitual, ha defugit qualsevol discurs institucional per adreçar-se només als seguidors que combreguen amb tot l’ideari: els ha demanat que es mobilitzin el dia de les eleccions: “Per seguir la missió que Déu em va encarregar”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Com era d’esperar, ha fet servir tot el reguitzell de provocacions i exabruptes que farceixen el discurs d’odi, amb un llenguatge simplista que es transforma després en munició a les xarxes socials. La novetat, però, ha arribat quan, en un to del tot barroer i masclista, ha afirmat que no es podia comparar (en referència a la bellesa) la seva dona, la primera dama Michelle Bolsonaro, a qui utilitza com a esquer del vot evangèlic, amb l’esposa de Lula da Silva, la sociòloga Janja da Silva. Segons el president, aquest és el motiu pel qual no pateix disfunció erèctil. El deliri ha seguit amb el mateix Bolsonaro –que minuts abans havia estat al costat del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa– i el públic aclamant consignes que enaltien la seva masculinitat i fogositat.

El president, posteriorment, s'ha desplaçat a Rio de Janeiro, on va començar la seva carrera política a finals dels 80. La parada militar ha canviat l’emplaçament tradicional del centre de la ciutat per la platja de Copacabana, reconegut punt de trobada dels seguidors de Bolsonaro des de fa quatre anys. La capital carioca ha viscut unes hores de moltíssima tensió, ja que ha reunit tres esdeveniments multitudinaris: una nova jornada del festival Rock in Rio, on públic jove vingut d’arreu del país fa dies que expressa l’animadversió contra Bolsonaro; el partit de futbol de la Copa Libertadores a Maracanà entre el Flamengo i el Vélez Sarsfield argentí, i l’extrema dreta enfervorida campant per tota la ciutat sense aturador.

Cargando
No hay anuncios

L’esquerra, arraconada

El Partit dels Treballadors de Lula da Silva i les formacions d’esquerres ja havien desconvocat qualsevol concentració perquè, amb els ultres desfermats, han volgut evitar que els carrers es transformessin en una batalla campal. Els moviments socials, com Grito das Excluídas e dos Excluídos, entre els quals hi ha l’MST (Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra), però, han repartit 5.000 esmorzars als sensesostre al centre de São Paulo i més de 3.000 kits d’aliments. Això sí, a quilòmetres de distància dels bolsonaristes.

Cargando
No hay anuncios

La polarització que marca la vida política brasilera s'ha traslladat a les xarxes socials, que Bolsonaro va dominar a les presidencials del 2018, però que ara l’esquerra, amb Lula da Silva com a salvador de la pàtria, ha sabut contrarestar. Bolsonaro se n'ha sortit amb el propòsit d’apropiar-se el festiu de la independència, com ja havia fet amb la bandera del país i amb la samarreta de la selecció de futbol, ara símbols associats amb l’extrema dreta. “Els 200 anys de la independència hauria de ser un dia d’amor i d’unió. Desafortunadament, no és el que passa avui. Tinc fe que el Brasil reconquerirà la bandera, la sobirania i la democràcia”, ha promès Lula en una piulada escrita en reclusió voluntària.