Centenars de detinguts per l'assalt bolsonarista a les institucions del Brasil

Milers de radicals van envair sense gairebé oposició policial, la seu del Congrés, el Suprem i el palau presidencial

Bolsonaristes assalten el Congrés brasiler, a Brasília.
Joaquim Piera
09/01/2023
4 min

São PauloUna setmana exacta després de la investidura presidencial de Luiz Inácio Lula da Silva, que va reunir milers de simpatitzants, Brasília ha viscut aquest diumenge una jornada de violència sense precedents en la història del gegant sud-americà protagonitzada per seguidors radicalitzats de Jair Bolsonaro, que reclamaven un cop d'estat contra el nou govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seguint l’exemple dels trumpistes que, ara fa dos anys, van envair al Capitoli a Washington, milers de bolsonaristes fanatitzats han irromput, de manera violenta, a la seu dels tres poders de la república: el Congrés Nacional; el Palau de Planalto, on despatxen el president i el seu nucli de col·laboradors, i la seu del Tribunal Suprem Federal. Hores després, però, les autoritats han recuperat el control de tots tres edificis i han detingut centenars de persones. Les xifres sobre les detencions encara no són clares: 200 segons el ministeri de Justícia, 300 segons la Policia Militar i 400 segons el governador del districte federal. Lula de Silva ha responsabilitzat Bolsonaro d'haver instigat l'assalt.

Hores després de l'assalt i quan la situació ja estava costa control de la policia, l'expresident brasiler ha reaccionat en un missatge a twitter distanciant-se dels fets: "Les manifestacions pacífiques, en forma de llei, són part de la democràcia. Tot i això, les depredacions i invasions d'edificis públics com les ocorregudes avui, així com les practicades per l'esquerra el 2013 i el 2017, escapen a la regla", ha dit Bolsonaro que des del desembre viu a Orlando, als Estats Units. També ha rebutjat les acusacions de Lula.

Els simpatitzants de l’expresident Bolsonaro provenien de l’acampament situat davant del Quarter General de l’Exèrcit, un dels centenars que militants de l’extrema dreta van constituir a tot el país després del triomf de Lula a la segona volta de les presidencials el 27 d’octubre. I han comptat amb el reforç de radicals desplaçats amb més de cent autocars provinents des de diversos punts del país. Segons fonts oficials han sotstret armament de l'armeria del palau presidencial.

La concentració, que feia dies que es preparava a les xarxes socials i de la qual tenien constància les autoritats locals i federals, demanava un cop d’estat militar i ha derivat amb una manifestació que s’ha dirigit a l’Esplanada dels Ministeris, a la zona central de la capital. Amb moltíssima facilitat, els radicalitzats han trencat, amb pals i pedres, el bloqueig de la Policia Militar, cos que depèn del govern del Districte Federal dirigit per un bolsonarista, Ibaneis Rocha, i que tenia l’exministre de Justícia de Bolsonaro, Anderson Torres, com a secretari de Seguretat Pública. Tots dos han estat destituïts per la seva actuació.

Triple assalt

A partir d’aquí, el caos s’ha instaurat a la plaça dels Tres Poders. El primer objectiu ha estat la seu del Congrés Nacional. Sense cap oposició, els manifestants han pujat la rampa de l’edifici i han entrat a l’interior després de trencar-ne els vidres. Hi ha hagut enfrontaments amb agents policials als passadissos, però els invasors han aconseguit el control i han arribat a la sala del plenari. El Congrés Nacional estava buit, pel fet de ser diumenge, però, a més, els disputats són fora de Brasília pel recés d’estiu i perquè no es constituirà, després de les eleccions de l’octubre, fins a l’1 de febrer. 

L’edifici ha estat depredat, amb tota mena de patrimoni perjudicat i amb petits incendis i inundacions per l’ús de les mànegues del sistema antiincendis. Les escenes de devastació s’han repetit, posteriorment, al Suprem Tribunal Federal, l’òrgan que més atacs va patir durant els quatre anys de govern Bolsonaro, i a la seu del Palau de Planalto, on hi ha el cor del poder executiu i el despatx presidencial. 

Prop de la mitjanit d'aquest diumenge, els manifestants, que portaven ja unes cinc hores d’invasió, es mantenien a la plaça dels Tres Poders, després de ser expulsats dels tres edificis per càrregues policials.

El govern de Lula agafa el control

La passivitat dels membres de la policia, que fins i tot s’han fet fotografies amb els invasors violents, i “les errades de planificació” han provocat que Lula da Silva decretés la intervenció per part del govern federal de tots els òrgans de seguretat del Districte Federal fins a final d’aquest mes.

En una compareixença a Araraquara, a l’interior de l’estat de São Paulo, on Lula estava de visita després de les inundacions de les últimes setmanes, el veterà dirigent ha carregat cap al seu predecessor, Jair Bolsonaro (que ha situat la seva residència als Estats Units des de l'última setmana de desembre), a qui ha qualificat de “genocida” i ha acusat de ser l’instigador del triple assalt.

“No hi ha precedents del que ha succeït, ni a l’època de la dictadura, quan hi havia militants d’esquerres morts, desapareguts i torturats, mai cap moviment d’esquerres va protagonitzar incidents com aquests”, ha dit Lula, que ha exposat que hi haurà tolerància zero amb els invasors. Fins ara s'han confirmat 150 detinguts.

“Tots aquests vàndals, feixistes fanàtics, seran trobats i castigats i s’adonaran que la democràcia exigeix el respecte a les institucions. La força de la llei també caurà sobre qui ha finançat i ha pagat tota la gestió d’aquests actes antidemocràtics”, ha afegit.

Una escalada violenta

El triple assalt de Brasília representa el pic de l’escalada violenta protagonitzada pels sectors més radicalitzats de l’extrema dreta que, seguint el que predica el seu líder Jair Bolsonaro, es neguen a reconèixer els resultats de les presidencials. I mostra que el nou govern de Lula da Silva tindrà com un dels reptes en les polítiques de seguretat públiques enfrontar nuclis violents i fanatitzats per tot el país, disposats a protagonitzar qualsevol tipus d’actes sense tenir en compte les conseqüències.

Des dels incidents que hi va haver també a Brasília, la nit del 13 de desembre –quan Lula va rebre el diploma presidencial– amb l’intent d’invasió de la seu de la Policia Federal i l’atemptat fallit amb explosius a prop de l’aeroport de la capital, va quedar clar que l’extrema dreta ha incorporat la violència com a estratègia. El nivell d’alienació arriba a un punt que, en diversos grups de WhatsApp s’assegura que un militar i exministre de Bolsonaro, el general Augusto Heleno, és qui governa el país i no Lula da Silva.  

stats