Rússia

Els altres crítics de Putin morts en estranyes circumsàntices: accidents, suïcidis, enverinaments...

El Kremlin nega la responsabilitat del president rus en la mort del líder de Wagner

Litvinenko, l’exespia rus, podria haver sigut enverinat dos cops
ARA
25/08/2023
3 min

BarcelonaEnverinaments, suïcidis, caigudes accidentals des de la finestra d'un edifici, avions que s'estavellen… Curiosament, des que Vladímir Putin és al poder, els que han qüestionat el seu règim han mort en estranyes circumstàncies. No són casos excepcionals. Es compten per desenes i els seus perfils són diversos. Hi ha empresaris, periodistes, activistes, funcionaris, opositors polítics, diplomàtics... Tots tenien un denominador comú: haver criticat Putin. Per això, els experts consideraven que era qüestió de temps que el líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, també corregués la mateixa sort després de revoltar-se contra el Kremlin, malgrat que Putin acceptés en un principi que marxés de Rússia sense conseqüències. Malgrat això, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha sortit aquest divendres en defensa del president rus: "És tot mentida", ha afirmat en referència a "les especulacions" que vinculen Putin amb la mort de Prigojin. "Per tractar aquest tema, cal basar-se en fets", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fets, n'hi ha. Tots molt sospitosos. Durant l'últim any i mig, des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, ha estat constant el degoteig d'oligarques que han tingut un destí fatal després de pronunciar-se en contra de la guerra. Per exemple, el president de la petroliera russa Lukoil, Ravil Maganov, que va sol·licitar públicament que s'aturés la invasió, va morir poc després, l'1 de setembre de l'any passat, al caure per una finestra d'un hospital de Moscou, on estava ingressat després de patir una aturada cardíaca. Per casualitat, les càmeres de seguretat de l’hospital “estaven en manteniment” i, en conseqüència, desconnectades.

La vicepresidenta del banc rus Loko-Bank, Kristina Baikova, també va morir després de caure per la finestra del seu pis el 30 de juny passat. De la mateixa manera van perdre la vida Dan Rapoport, un conegut crític de Putin que estava exiliat als Estats Units; el director creatiu d'una empresa informàtica Grigory Kochenov, i el jutge federal Artyom Bartenev. Hi ha molts altres casos més.

Suïcidis sospitosos

Altres crítics de Putin es van suïcidar, suposadament. Un és l'executiu del gegant energètic rus Gazprom Alexander Tyulyakov. El seu cos va ser trobat penjat al garatge d'una casa de camp a prop de Sant Petersburg el 25 de febrer de l'any passat amb una nota de suïcidi. La companyia va obrir una investigació. La mateixa sort va tenir un altre alt càrrec d'aquesta mateixa empresa: Leonid Shulman, trobat mort al bany d'una cabana.

El líder de Wagner no és l’únic que ha patit un accident. Dos alts càrrecs de la popular xarxa social VK, l'equivalent rus a Facebook, que va ser prohibida després de la invasió d'Ucraïna, també van morir en un sinistre, però en aquest cas de cotxe, el 29 d'agost del 2022. El vehicle va bolcar al travessar el riu Bugryanitsa i tots dos van ser arrossegats pel corrent.

També són múltiples els casos d'enverinament, que són potser els que han tingut més repercussió en la premsa. Un dels més notoris va ser el de l’exespia Alexander Litvinenko, que vivia exiliat a Londres. Va morir en un hospital de la capital britànica el 2006 després d’emmalaltir de manera sobtada arran d'haver begut una tassa de te. Una investigació va posar en evidència que havia estat enverinat amb poloni 210, un material altament radioactiu.

L’exagent d’intel·ligència Serguei Skripal també va ser enverinat el 2018 juntament amb la seva filla amb un agent nerviós al Regne Unit. És la prova que l’exili no és refugi. Amb tot, va aconseguir recuperar-se. De la mateixa manera que l'opositor rus Aleksei Navalni, intoxicat amb Novitxok, que va estar debatent-se entre la vida i la mort durant quatre setmanes el 2020.

En altres casos, els rivals de Putin han estat abatuts de manera oberta, sense subterfugis. Un dels primers assassinats va ser el diputat Vladímir Golovliov, que al principi va donar suport al president rus en el seu ascens al poder però que després va començar a criticar-lo. Va ser tirotejat el 2002 a Moscou quan passejava el seu gos. L'exprimer ministre Boris Nemtsov també va ser abatut a la capital russa amb quatre trets a l'esquena el 2015. O el cas més emblemàtic, el de la periodista Anna Politkovskaia, que va denunciar les violacions dels drets humans comeses per les tropes del Kremlin a Txetxènia i que va ser assassinada d'un tret a l'ascensor de casa seva el 7 d'octubre del 2006.

"No és coincidència que tothom miri el Kremlin quan un home de confiança de Putin, caigut en desgràcia, cau literalment del cel dos mesos després d'intentar amotinar-se”, ha dit aquesta setmana la ministra Assumptes Exteriors d'Alemanya, Annalena Baerbock, en referència a la mort del líder de Wagner. Ha posat paraules al que és un secret a crits.

stats