Protestes a l'Iran
Internacional28/09/2022

Almenys 15 morts en les protestes contra el hijab a l'Iran

Homes i dones cremen mocadors a la via pública, en unes protestes multitudinàries

Zahida Membrado
i Zahida Membrado

BarcelonaAlmenys 15 persones han mort en diferents ciutats del Kurdistan iranià durant els greus enfrontaments entre les forces de seguretat i els manifestants que des de dissabte passat protesten massivament per denunciar la mort de Mahsa Amini. La jove va perdre la vida després de ser arrestada per la policia a Teheran per no portar el vel correctament. Segons dades publicades per l'ONG de drets humans Hengaw, a més dels manifestants morts, unes 733 persones haurien resultat ferides durant els enfrontaments. Les protestes s’han estès a més de 50 ciutats de tot el país, i el nombre de morts podria superar la trentena, segons diferents mitjans internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un intent autoritari de frenar les protestes, el govern ha restringit dràsticament l’accés a internet i ha pràcticament bloquejat Whatsapp, Instagram i Telegram, segons confirmen fonts des de dins del país. L’observatori d’internet amb seu a Londres Netblocs assegura que aquests talls suposen les restriccions més severes des de les revoltes del 2019, quan la població va sortir massivament al carrer per denunciar l’alça del preu del combustible i la brutal devaluació de la divisa local.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'Assemblea de l'ONU a Nova York, el president del país, Ebrahim Raisi, ha advertit aquest dijous que "els actes de caos" que s'estaven produint a les protestes no són acceptables i ha anunciat que havia obert una investigació sobre la mort d'Amini. "Hi ha llibertat d'expressió a l'Iran, però els actes de caos són inacceptables", ha afirmat, i ha denunciat també el "doble estàndard" que, en la seva opinió, es produeix amb casos com el de la jove iraniana. "Cada dia a diversos països, inclosos els Estats Units, veiem homes i dones que moren en interaccions amb la policia", ha apuntat.

Les manifestacions van esclatar després del funeral de la jove a la seva ciutat natal, Saqquez, a la regió del Kurdistan, símbol de la resistència autònoma i focus històric de repressió de les forces de seguretat. La mort d’Amini ha desfermat les protestes més multitudinàries contra el hijab obligatori des de l’establiment de la República Islàmica, fa 43 anys.

Cargando
No hay anuncios

El govern, liderat per l’ultraconservador Ebrahim Raisi, nega que Mahsa Amini morís sota custòdia policial i assegura que la jove va patir un atac cardíac que va desencadenar la seva mort. La família d’Amini, però, nega que tingués problemes de salut i acusa la policia d'haver matat la noia d’una pallissa.

Segons Reuters, al menys cinc membres de la milícia progovernamental Basij haurien perdut la vida en enfrontaments amb els manifestants. Les principals ciutats del país, com Esfahan, Meixad, Xiraz o Rasht, estan sent escenari d’intenses protestes als carrers, on homes i dones es manifesten junts reclamant la derogació del vel obligatori i la caiguda del règim. Així, és la primera vegada que s’han pogut veure imatges de dones i homes cremant junts mocadors a la via pública. La policia està reprimint les protestes amb camions d’aigua, gasos lacrimògens i trets, però les manifestacions estan desbordant els cossos de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

El rebuig al hijab és el detonant de les enèsimes protestes d’una societat que viu sota una repressió ferotge. La teocràcia de l’Iran incompleix els drets humans més elementals, com la llibertat d’expressió, d’opinió, religiosa o sexual. Abans que la fotografia de Mahsa Amini a l’hospital sense constants vitals es viralitzés a tot el món a través de milions de comptes de Twitter i Instagram, havia transcendit informativament la condemna a mort de dues dones iranianes activistes pels drets LGBTI.

Cargando
No hay anuncios

Les revoltes dels últims dies, però, han obligat el govern a reaccionar, i ha anunciat una investigació sobre el cas. El líder suprem, Ali Khamenei, ha enviat el seu representant a la zona del Kurdistan per parlar amb la família de la jove i intentar aplacar els ànims, però l’odi i la ràbia exhibits als carrers del país fan pensar que res ni ningú pot aturar ja l’esclat d’unes protestes que van molt més enllà del rebuig al vel obligatori.

El president del govern de l’Iran, Ebrahim Raisi, ha comparegut dimecres a l’Assemblea General de Nacions Unides, a Nova York, on ha criticat que el món sigui hipòcrita a l’hora de parlar dels drets humans i ha lamentat que molts governs jutgin l’Iran amb una mirada esbiaixada. Les brutals protestes que ha desencadenat la mort de Mahsa Amini es produeixen en un moment en què l’Iran i la comunitat internacional intenten reprendre l’acord nuclear, en suspens després que l’expresident dels EUA, Donald Trump, se’n desvinculés, cosa que va provocar que l’Iran anunciés que també abandonava el pacte i es prenia la llibertat d’enriquir urani als nivells superiors als permesos per l’acord, deixant la porta oberta a avançar en la fabricació de la bomba nuclear.