Almenys sis morts en un atropellament massiu al Carnaval de Strépy-Bracquegnies, a Bèlgica

La Fiscalia belga no veu elements que suggereixin que l'atac sigui un atemptat terrorista

L'atropellament ha tingut lloc a les 5 hores de la matinada
ARA
20/03/2022
3 min

BarcelonaHavia de ser un dia festiu, un dels més esperats de l’any a la petita localitat belga de Strépy-Bracquegnies, però la celebració del seu tradicional Carnaval ha acabat sent una tragèdia. Almenys sis persones han mort i 37 més han resultat ferides al ser envestides per un vehicle en aquesta població del sud de Bèlgica. “Un cotxe que anava a tota velocitat ha atropellat la multitud. El conductor ha seguit el seu camí, però l’hem interceptat”, ha explicat l’alcalde, Jacques Gobert. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha detingut dos sospitosos que viatjaven al vehicle que ha causat l’atropellament per homicidi involuntari. Segons les autoritats, són dues persones nascudes el 1988 i el 1990 originàries de La Louvière, localitat a tan sols sis quilòmetres de Strépy-Bracquegnies. La policia no tenia coneixement d’ells abans de l’atropellament i a hores d’ara la principal hipòtesi de les autoritats és que no ha sigut un atemptat terrorista, tot i que no descarten cap escenari i encara no ha transcendit cap contingut dels interrogatoris als sospitosos.

“En aquesta fase, no hi ha elements que suggereixin que l’atac tingués un motiu terrorista”, ha afirmat aquest diumenge el fiscal Damien Verheyen en una conferència de premsa hores després de l'atropellament. També la policia ha dit que l’envestida no sembla que sigui per motius ideològics, segons fonts consultades per l'agència Reuters. Tot i això, diversos testimonis asseguren que el cotxe ha accelerat just quan estava darrere de la multitud. De fet, bona part dels testimonis no han vist venir el cotxe, ja que els ha envestit per darrere. Les autoritats també han descartat que el vehicle atropellés la multitud després d’una persecució policial, una hipòtesi que havien apuntat diversos mitjans de comunicació. Amb tot, ara es nomenarà un jutge instructor de la causa i en les pròximes hores s’iniciaran les tasques de reconstrucció de la trajectòria del vehicle.

El començament

Concretament, els fets han tingut lloc a la matinada, cap a les 5, quan un cotxe “ha sortit del no-res” i ha atropellat desenes de persones que acompanyaven la desfilada del Gilles, un tradicional personatge del Carnaval belga que està reconegut com a patrimoni de la humanitat per la Unesco. La tradició és que un grup de Gilles vagi recollint casa per casa diverses persones que s’afegeixen a la desfilada i precisament ha sigut en aquest moment quan ha tingut lloc l’envestida. “Hi havia música i somriures, i tres segons després, crits. Ha sigut horrible”, narra el presentador de la RTL Fabrice Collignon, que cobria les celebracions. Segons diversos testimonis consultats per mitjans locals, en el moment de l’atropellament la desfilada la formaven entre 150 i 200 persones. D’aquestes, 27 han resultat ferides lleus i 10 estan en estat de gravetat. Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat vuit ambulàncies i un helicòpter i s’ha habilitat el poliesportiu de la localitat com a centre d’emergències per als afectats.

Persones disfressades de Gilles després del fatal accident per homenatjar els difunts

Festa esperada

La celebració del Carnaval d’aquest any era especialment esperada a la petita localitat belga, ja que no s’havia pogut fer des del 2020 per la pandèmia. La rua definitiva havia de començar a les 11 del matí, però només s’ha celebrat una petita rondalla de dol per recordar els difunts i la festivitat s’ha tornat a suspendre fins a l’any vinent. 

“No hi ha paraules, és dramàtic. He vist cossos escampats per la carretera, gent patint... No et pots imaginar que això pugui existir i, per desgràcia, és el que està passant”, ha lamentat l’alcalde, que participava en el seu primer Carnaval des que va accedir al càrrec. De fet, segons diversos mitjans locals, ell també s’havia de posar la màscara i la disfressa de Gilles.

Fins al lloc dels fets s’hi ha desplaçat la primera línia institucional de Bèlgica, amb el rei Felip i la princesa Elisabet al capdavant. El primer ministre belga, Alexander De Croo, també ha anat fins a Strépy-Bracquegnies i ha lamentat una “notícia horrible”. “Una comunitat que es reunia per festejar ha sigut colpejada en tot el cor”, ha afirmat el primer ministre. Les autoritats belgues s’han reunit al llarg del dia amb diversos afectats al poliesportiu del municipi. 

La princesa Elisabet, el rei Felip i el primer ministre De Croo aquest diumenge
stats