El govern de l'Iraq eleva a 292 els morts en el brutal atemptat de l'Estat Islàmic a Bagdad
El bany de sang va tenir lloc dissabte en un popular mercat en plena preparació del final del Ramadà
BeirutTot just queden uns dies perquè s'acabi el Ramadà i moltes famílies eren aquest dissabte a la nit al barri d'Al-Karrada, de majoria xiïta, fent les compres per a la festa de l'Id al-Fitr, que marca la fi del mes del dejuni musulmà i que se celebra aquest dijous.
Un vehicle carregat d'explosius, conduït per un suïcida, va esclatar al costat d'una popular gelateria en un centre comercial ple de gent. Almenys 292 civils civils -segons l'últim recompte del ministeri de Sanitat iraquià-, entre ells 15 menors, van morir aconseqüència de la forta explosió, cremats o asfixiats, i 200 més van resultar ferits. La potent deflagració va destrossar el bloc de diverses plantes del centre comercial, alguns habitatges i comerços de la vora.
L'atemptat es va produir cap a la una de la matinada, hora local, i en aquesta zona molt concorreguda de la capital, on hi ha la gelateria Yabar Abu al-Sharbat, la més popular i antiga de Bagdad. A més, en ple estiu, els veïns allarguen les nits al carrer per respirar una mica d'aire fresc.
"Ha sigut com un terratrèmol", va dir a AFP Karim Sami, un venedor ambulant de 35 anys. "Anava cap a casa quan he vist una bola de foc i tot seguit el soroll tronador de les explosions. Tenia tanta por de tornar que he començat a fer trucades als meus amics, però no contestava ningú",va declarar, per la seva banda, un altre testimoni, pare de tres fills.
Daeix [acrònim àrab de l'Estat Islàmic] no va trigar a assumir l'autoria de l'atemptat a través d'un comunicat publicat a internet: "En el marc de les permanents operacions de seguretat dels soldats del califat a la ciutat de Bagdad, el germà mujahidí Abu Maha al-Iraqui ha aconseguit fer esclatar el seu cotxe bomba en una concentració de renegats". Així es refereix Daeix als xiïtes.
El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, es va desplçar fins a Al-Karrada i va ser increpat per la població del districte. Una torba enfurismada va tiar pedres, sabates i bidons al pas del seu comboi en senyal de protesta. El primer ministre es va sobreposar de la incòmoda situació i va dir unes paraules a la zona de l'atac: "Els terroristes, després d'haver estat aixafats als camps de batalla, cometen atacs amb explosius en un intent desesperat".
La matança al mercat d'Al-Karrada no va ser l'únic atac que va colpejar dissabte Bagdad. Hores després, a la zona de Xaab, també xiïta, al nord de Bagdad, va esclatar un artefacte explosiu improvisat que va matar cinc persones i en va ferir setze. Cap grup es va atribuir la responsabilitat d'aquest atac, però porta el segell de l'EI, que sovint dirigeix els seus atacs contra zones comercials i de població xiïta.
Els atemptats suïcides s'han convertit en una pràctica quotidiana dels jihadistes a la capital iraquiana. Mesquites, mausoleus, mercats populars en barris de majoria xiïta són atacats com a resposta a les operacions militars de l'exèrcit iraquià, amb el suport de les milícies xiïtes, contra l'EI.
Malgrat haver perdut un terç del seu propi territori a l'Iraq, i el seu bastió de Fal·luja, la setmana passada, l'EI ha demostrat que continua tenint capacitat i recursos per atacar el cor de Bagdad.
Segons experts, l'EI manté una xarxa de cèl·lules dorments que es refugien en l'anomenat 'cinturó de Bagdad', localitats de majoria sunnita a l'extraradi de la capital, amb capacitat per preparar cotxes bomba i entrenar centenars de combatents i terroristes suïcides.
L'onada d'atemptats en els últims mesos a la capital iraquiana, on han mort més de dos centenars de persones des del mes de maig, és un intent de desestabilitzar la seguretat i crear el caos a Bagdad, enmig de la pitjor crisi política desencadenada des de la caiguda de Saddam Hussein. Milers de seguidors del clergue Moqtadà al-Sadr han protagonitzat multitudinàries protestes, que amenacen de fer caure el govern d'Al-Abadi. Els seguidors del prominent clergue xiïta denuncien la inseguretat, la ineficiència dels serveis públics, el desproveïment, la corrupció política prevalent i la paràlisi econòmica.
La lluita contra l'Estat Islàmic ha exacerbat la violència sectària que pateix des de fa anys l'Iraq, principalment entre xiïtes i sunnites.
La matança al centre comercial de Bagdad va tenir lloc només un dia després que el grup terrorista perpetrés una carnisseria en una cafeteria al centre de Dacca, a Bangla Desh, en què van morir a cops de matxet vint ostatges estrangers, entre ells deu d'italians, set japonesos i un nord-americà.
Encara que Bangla Desh no forma part de les anomenades 'àrees de control mitjà' o 'wilaya' [província del Califat] com el Iemen, Egipte, Nigèria, Líbia, Somàlia, el Níger o l'Afganistan, és dins de les zones d'influència del grup que té unitats encobertes, preparades per atacar en qualsevol moment.