Dos creuers de luxe en quarantena pel coronavirus
Els vaixells estan immobilitzats al Japó i a Hong Kong, amb 20 casos confirmats en el primer
BarcelonaProp de 6.000 persones confinades en dos creuers de luxe. És l’última escena dantesca que ha deixat el brot de coronavirus que té el món en alerta. Almenys 10 passatgers han donat positiu al Diamond Princess, el vaixell amb 3.700 persones a bord que aquest dimecres el Japó ha immobilitzat al port de Yokohama, al sud de Tòquio. En l’altre creuer, el World Dream –immobilitzat a Hong Kong amb unes 2.000 persones a bord– 33 persones han desenvolupat símptomes, tres dels quals han estat hospitalitzats perquè tenien febre, però totes les proves han donat negatiu excepte una, pendent encara de confirmació. Amb tot, a hores d'ara encara s’espera el resultat d’una part de les anàlisis de control de la malaltia que s’havien completat als vaixells.
Les imatges que arriben del creuer Diamond Princess són significatives. La coberta del vaixell, completament buida de passatgers, només compta amb la presència de personal mèdic amb equips de protecció que analitzen cada racó de la nau. Els usuaris –d’una cinquantena de nacionalitats diferents– estan tots tancats a les seves respectives cabines: segons va saber el diari britànic The Guardian, no poden establir cap contacte directe entre ells i tampoc saben fins quan hauran d’estar aïllats perquè les autoritats necessiten fer més proves per estar segurs de tots els diagnòstics. La desena d’infectats, però, ja havien abandonat el vaixell: han sigut traslladats a centres hospitalaris per ser tractats.
En el cas del Diamond Princess, la font del contagi és, segons els funcionaris de salut pública del Japó, un passatger de 80 anys que va pujar a Hong Kong. L’home, però, va començar a presentar els símptomes de la malaltia –tos, febre i problemes respiratoris– un cop va baixar del vaixell i, de fet, se’l va diagnosticar a terra. Quan la notícia va arribar a bord, les autoritats van imposar la quarantena sobre tots els passatgers i tripulants perquè, com es va confirmar després, temien que algú s’hagués contagiat durant l’estada a bord de l’home.
El ministre de Sanitat japonès, Katsunobu Kato, apuntava que, de moment, s’havien practicat 237 tests del virus a bord del creuer, i els primers resultats no fan intuir un futur gaire optimista: 10 de les 31 proves finalitzades van corroborar el contagi. Els infectats tenen tots entre 50 i 80 anys, i són tres japonesos, tres hongkonguesos, dos australians, un nord-americà i un tripulant filipí.
Limitar el trànsit
La situació que es viu al creuer World Dream, immobilitzat al port de Hong Kong, és similar. Aquest dimecres també han començat els controls sanitaris sobre els turistes i la tripulació. En aquest cas, la font del contagi són tres ciutadans xinesos que van estar al vaixell entre el 19 i el 24 de gener. Com en el cas del Diamond Princess, les autoritats temen que el virus s’hagi escampat pel vaixell durant aquests dies, i més després que una trentena de passatgers comencessin a patir episodis de febre i de tos.
El vaixell va arribar a Hong Kong després de ser refusat per Taiwan, una mostra més de com s’està limitant el trànsit amb la Xina amb l’epidèmia com a rerefons. De fet, Taiwan ha confirmat que es denegarà l’entrada a l’illa als residents a la Xina a partir d’avui, mentre que a Hong Kong s’ha imposat una quarantena de dues setmanes per als que arribin de territori xinès i s’han tancat dues terminals de creuers.
El govern semiautònom de Hong Kong també ha clausurat algunes vies de pas que connecten amb la Xina sota pressió de col·lectius i sindicats de metges que demanaven mesures per contenir l'avenç del virus. Les autoritats han confirmat 21 casos a l'excolònia britànica, amb una mort aquest dimarts que s'ha convertit en la segona víctima del virus fora de la Xina continental. La primera va ser a les Filipines. Les companyies aèries nord-americanes United Airlines i American Airlines han dit aquesta setmana que suspendran tots els seus vols a Hong Kong.
Malgrat la protesta sindical, la dirigent hongkonguesa Carrie Lam ha deixat tres passos fronterers oberts amb la Xina per evitar la polèmica amb el govern de Xi Jinping. El clima de confrontació recent entre la societat civil de Hong Kong i la Xina segueix present en les relacions entre els dos territoris.
Amb la mort del ciutadà hongkonguès, les víctimes a escala global ja arriben a 493, gairebé totes a la Xina, mentre que els casos d'infecció confirmats són 24.597 estesos entre 28 països i territoris diferents. A la regió de Hubei, epicentre de l'epidèmia, es concentren 479 de les víctimes mortals i 16.678 dels infectats, i les autoritats de la seva capital, Wuhan, han convertit aquest dimecres vuit edificis en hospitals per donar resposta a la crisi. Dimecres diversos països occidentals continuaven evacuant els seus ciutadans d'aquesta regió xinesa.