Internacional20/01/2019

Els morts per l'explosió a Mèxic ja són 79 després de la defunció de diversos ferits

L'accident va tenir lloc quan centenars de persones intentaven robar gasolina d'una canonada

Eloísa Farrera
i Eloísa Farrera

Ciutat de MèxicMèxic està de dol. La xifra de morts per l'explosió d'una canonada de gasolina de la companyia Petróleos Mexicanos (Pemex) a l'estat mexicà d'Hidalgo, al centre del país, ja arriba a 79 després que els forenses han localitzat restes de més cossos calcinats al lloc de l'accident i sis ferits han mort aquest diumenge a causa de la gravetat de les cremades que tenien. A més, 66 ferits més continuen debatent-se entre la vida i la mort.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Centenars de persones havien anat cap a la canonada, que algú havia perforat il·legalment, amb bidons, garrafes i cubells per intentar robar combustible. L'explosió va provocar un incendi de grans proporcions i les flames van afectar absolutament a tothom. Entre els ferits hi ha 66 homes, tres dones i també set menors. La majoria estan greus, amb cremades al 60%, 80% i fins i tot 90% del cos.

Cargando
No hay anuncios

El nou president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, es va mostrar ahir "consternat" per la tragèdia en una roda de premsa d'urgència i va assegurar que ara la prioritat de les autoritats és "salvar vides". El governador de l'estat d'Hidalgo, Juan Pedro Cruz, va donar detalls del terrible accident, que va tenir lloc a la localitat de Tlahuelilpan. "La companyia Pemex va informar les autoritats a les 16.50 hores [mitjanit a Catalunya] que hi havia una perforació il·legal al conducte, i de seguida hi vam desplegar l'exèrcit", va explicar el governador. Els militars van intentar impedir que la gent s'acostés a la canonada, però no ho van aconseguir. Més de 800 persones hi van anar de seguida amb recipients per robar la gasolina, que sortia a gran pressió fins a una altura de 6 metres, segons va precisar el secretari de la Defensa Nacional, el general Luis Cresencio Sandoval. Aleshores hi va haver la gran explosió i allò es va convertir en un infern.

Cargando
No hay anuncios

"Dolorós però alliçonador"

"Tot això és molt dolorós, però també molt alliçonador perquè entre tots resolguem el problema", va declarar ahir en to greu López Obrador, que des que va prendre possessió del càrrec com a president l'1 de desembre passat ha impulsat tota una sèrie de mesures per posar fi al robatori de gasolina. De retruc, però, ara moltes gasolineres tenen poc combustible i aconseguir gasolina s'ha convertit en un malson en molts estats de Mèxic. Cal fer cues de dues, quatre o fins a més de deu hores d'espera. "Jo vaig arribar a trigar dotze hores. A més, hi havia un límit de 20 litres per persona", explicava precisament aquesta setmana Karina Hernández, una de les conductores afectades.

Cargando
No hay anuncios

I és que el 2019 ha començat amb un desproveïment de combustible a les gasolineres de 10 dels 31 estats del país, causat pel tancament d'oleoductes que va ordenar López Obrador com a part d'aquest pla del govern per frenar el robatori massiu d'hidrocarburs, que a Mèxic s'ha convertit en un multimilionari negoci conegut popularment amb el nom de 'huachicoleo'. "El que estem fent és tenir cura de la distribució", va dir aleshores el mandatari.

El crim organitzat

Segons informacions del govern, el saqueig el fa la mateixa Pemex, la companyia de petroli mexicana. Això sí: són membres del crim organitzat els que manipulen els conductes, seguint l'ordre i els consells d'alguns treballadors de l'empresa estatal. El robatori també es produeix a partir de facturacions falses, la venda de gasolina rebaixada i fins i tot per via marítima, amb la sostracció il·legal dels vaixells que arribaven amb el combustible.

Cargando
No hay anuncios

Segons la periodista Ana Lilia Pérez, autora del llibre 'El cártel negro: cómo el crimen organizado se ha apoderado de Pemex', gran part del combustible que arriba a les gasolineres és robat. Es creu que els 'huachicoleros' venen un litre de gasolina a 10 pesos, quan la venda al públic és de gairebé 20, pràcticament el doble. Gasolineres que només documenten compres a Pemex de 20.000 litres al mes n'acaben venent fins a 100.000. ¿D'on surt tot aquest combustible extra? La resposta és clara: dels robatoris. Aquests furts acaben provocant a l'estat pèrdues de fins a 60.000 milions de pesos l'any, segons xifres oficials.

"La reforma energètica d'Enrique Peña Nieto [l'expresident mexicà] va contribuir a impulsar el mercat negre de combustible", va escriure l'experta a la revista mexicana 'Proceso'. En canvi, ara l'estratègia de López Obrador ha sigut desplegar militars al voltant dels oleoductes per controlar-los i protegir-los dels robatoris. Segons el govern, el robatori de combustible ha caigut dràsticament des de l'arribada al poder del nou president: el 3 de desembre es van registrar 126.00 barrils de petroli robats; el 12 de gener la xifra va caure a 6.700. El pla del mandatari va ser celebrat fins i tot pel Fons Monetari Internacional.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, la falta de gasolina en deu estats ha causat un gran malestar social i també pèrdues econòmiques. Aquesta escassetat ha fet, per exemple, que els transportistes no puguin arribar al seu destí. O que alguns treballadors no puguin arribar a la feina. O que el menjar no arribi als supermercats i caduqui. Els cartells a les gasolineres advertint d'aquesta situació es multipliquen. "No tenim dièsel", diu un rètol en una estació de Repsol al sud de Ciutat de Mèxic. "No sabem quan tornarem a tenir combustible", explica una treballadora d'una altra gasolinera.

Solucions per al problema

En l'intent de trobar-hi solucions, a Ciutat de Mèxic les autoritats van suggerir que s'establís un horari per anar a les gasolineres en funció de les matrícules dels vehicles, cosa que evitaria que s'hi formessin cues. A l'estat de Guanajuato, en canvi, el governador ha anat a Texas per acordar la importació d'hidrocarburs per mitjà de camions cisterna. Cada estat s'està organitzant com pot per intentar reduir les molèsties als usuaris.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, l'oposició política i els electors que repudien el govern d'esquerres de López Obrador critiquen durament la política del president per evitar el robatori de combustible. La consideren mal planificada, improvisada i sense sentit. En canvi, segons una enquesta publicada pel diari mexicà 'Reforma', el 73% de la població està a favor d'acabar amb el furt de gasolina, encara que hi hagi escassetat de combustible durant unes setmanes. I encara més després del dramàtic incident de divendres a l'estat d'Hidalgo, que ha causat un gran impacte a tot el país.