Quatre morts, disset ferits i un atacant abatut en el tiroteig als voltants de la sinagoga central de Viena

El sospitós mort, de 20 anys, va ser detingut per pertinença al Daeix mentre es desplaçava a Síria

La policia, en el lloc dels fets
Ara
03/11/2020
3 min

BarcelonaAlmenys quatre civils morts, dos homes i dues dones, i un atacant també mort és el resultat encara provisional de l'atemptat terrorista que ha tingut lloc aquesta nit de dilluns al cor de Viena. En conferència de premsa durant la matinada, el ministre de l'Interior d'Àustria, Karl Nehammer, havia parlat només de tres víctimes mortals, però fa poca estona el mateix govern austríac ha confirmat la quarta víctima mortal. Els quatre assassinats són "un home i una dona gran, un jove transeünt i una cambrera", ha informat el primer ministre, Sebastian Kurz, en una altra compareixença aquest matí de dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Disset persones, entre les quals un oficial de policia, han resultat igualment ferides, també segons fonts oficials. Sobre l'estat dels ferits, l'agència pública austríaca de notícies assegura que es tem per la vida de set, en estat "crític i potencialment fatal", ha informat el doctor Michael Binder, director mèdic de l'associació sanitària vienesa, KAV, al programa de ràdio austríac Ö1 Journal. "Hi ha set persones ferides greus i estem davant de ferides de bala i d'arma blanca", ha dit.

El ministre Nehammer ha descrit l'assaltant com un "terrorista islamista, una persona radicalitzada pròxima al Daeix". Tenia 20 anys i era originari de Macedònia del Nord. També tenia doble nacionalitat (de Macedònia del Nord i d'Àustria) i antecedents penals relacionats amb activitats terroristes. L'any passat va ser condemnat per pertinença al Daeix després de ser arrestat per aquesta causa mentre es desplaçava a Síria per unir-se al grup.

En el moment de consumar l'atac, el terrorista duia un rifle automàtic, una pistola i un matxet, a més d'un cinturó d'explosius que va resultar finalment fals. La policia ha fet quinze escorcolls

En una primera compareixença, Karl Nehammer havia afirmat que un possible segon atacant continuava fugit, cosa que no s'ha confirmat a hores d'ara. El govern ha declarat tres dies de dol per l'atemptat.

La policia analitza en aquests moments unes 20.000 filmacions dels fets. En una de les que s'han pogut veure a les xarxes socials apareix un home vestit de blanc, armat amb un fusell d'assalt Kalàixnikov.

L'atac es va iniciar cap a les 20 h (quan comença el toc de queda decretat pel govern per combatre el covid-19) a Seitenstettengasse, un carrer del centre de la capital austríaca on hi ha la sinagoga central de la ciutat, tot i que en aquells moments estava tancada.

Segons la policia, hi va haver tirotejos en sis punts diferents, però tots a la mateixa zona, possiblement fruit de la fugida del terrorista o, segons es pensava en aquell moment, terroristes que van desfermar l'atac. Davant de la possibilitat que encara hi hagués algun terrorista lliure, la policia va demanar precaució a la població.

Dubtes sobre l'objectiu

Les primeres informacions apuntaven que la sinagoga de Stadttempel podria haver sigut l'objectiu dels atacants, però poc després Oskar Deutsch, president de la comunitat jueva, ha dit que tant el temple com les oficines que comparteixen el mateix edifici ja estaven tancades quan s'ha produït el tiroteig i que "no queda clar" que la sinagoga fos l'objectiu de l'atac. Deutsch ha dit al diari Kurier que no tenia constància que cap membre de la comunitat hagués quedat ferit en l'atac.

Un atac "repugnant"

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha dit a través de Twitter que el país viu "hores greus". "La nostra policia actuarà decididament contra els autors d'aquest repugnant atemptat terrorista", ha afirmat, i ha afegit que està "content" que els agents hagin "eliminat" un dels autors del tiroteig. "Mai no ens deixarem intimidar pel terrorisme i combatrem decididament aquests atacs amb tots els mitjans", ha sentenciat.

La capital austríaca s’havia salvat en les últimes dècades dels atemptats que han afectat les grans ciutats europees, com París, Berlín, Londres o Barcelona. L’agost passat un home de 31 anys d’origen sirià va ser detingut per haver intentat atacar un líder jueu a Graz, la segona ciutat del país, que va resultar il·lès. El pitjor atemptat a Viena es remunta al 1985, quan un escamot palestí va atacar l’aeroport amb granades i rifles d’assalt i va deixar tres civils morts. El 1981 la sinagoga de Stadttempel va ser atacada per dos palestins amb el resultat de 18 persones ferides.

L'atac a Viena arriba pocs dies després de l'atemptat jihadista de la setmana passada a Niça i de la decapitació, el 16 d'octubre, d'un professor francès que havia mostrat caricatures de Mahoma a classe. En aquest context, el president de França, Emmanuel Macron, ha sigut un dels primers a mostrar la seva solidaritat amb Àustria aquest dilluns. A través de Twitter, Macron ha afirmat que els francesos "comparteixen el xoc i la pena del poble austríac, atacat aquest vespre per un atemptat al cor de la seva capital". "Després de França, un país amic ha sigut atacat. És la nostra Europa. Els nostres enemics han de saber amb qui se les tenen. No cedirem", ha subratllat Macron.

stats