Internacional12/08/2020

Almenys sis mil detinguts a les protestes contra el frau electoral a Bielorússia

La UE convoca una reunió extraordinària divendres per estudiar sancions

Ara
i Ara

BarcelonaBielorússia ha viscut la tercera nit d'enfrontaments als carrers, amb la policia antiavalots reprimint les protestes pel frau a les eleccions de diumenge, que van donar com a guanyador Alexandr Lukaixenko. El ministeri de l'Interior ha reconegut aquest migdia que han detingut almenys sis mil persones en les protestes, mentre que la censura d'internet i els atacs als periodistes no han pogut evitar la difusió d'imatges de brutalitat policial arreu del país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'onada de repressió s'ha endut opositors que han acabat entre reixes o a l'exili, com la candidata Svetlana Tikhanóvskaia, que va haver de marxar dimarts a la veïna Lituània denunciant que havien amenaçat els seus fills. Tikhanóvskaia va ser detinguda quan presentava la impugnació dels resultats a la junta electoral de Minsk, després de denunciar que no es creia el 80% de sufragis que va atorgar el recompte oficial a Lukaixenko.

Cargando
No hay anuncios

En un centre de detenció dels afores de la capital, Minsk, les famílies de detinguts reclamen desesperadament saber on són els milers de desapareguts durant les protestes. En una manifestació aquest dimecres al centre de la capital, centenars de dones vestides de blanc i amb flors a les mans han protestat contra la brutalitat de la policia.

Cargando
No hay anuncios

El grup de teatre independent Bielorússia Lliure ha denunciat que les seves directores, Svetlana Surgako i Nadezhda Brodskaya, porten entre reixes 10 i 13 dies, respectivament, i han pogut saber que estaven empresonades en cel·les de 3 per quatre metres on han entaforat fins a 36 dones.

Cargando
No hay anuncios

La premsa tampoc s'ha escapat de la repressió, tot i que les autoritats van restringir molt l'accés de periodistes estrangers al país per cobrir els comicis. Només hi han pogut entrar sense autorització informadors russos, molts dels quals han estat atacats per la policia al carrer, on els han trencat les càmeres i pres les imatges, i fins i tot també als hotels on s'allotgen.

La connexió a internet tot just comença recuperar-se aquest dimecres després de l'apagada general dels tres últims dies, que no té precedents a Europa.

Cargando
No hay anuncios

La UE ha amenaçat amb reimposar les sancions per les sospites de frau electoral i la contundent repressió de les protestes, que el representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha denunciat. Divendres hi haurà una reunió extraordinària dels 27 ministres d'Exteriors per discutir la resposta. Borrell ha dit que les eleccions "no han sigut lliures ni justes". L'Hongria de Viktor Orbán, aliat de Lukaixenko, s'ha mostrat contrària a les sancions, que requereixen la unanimitat de tots els socis.

La policia ha tornat a fer servir bales de goma i granades eixordadores contra els manifestants, fins i tot els que van anar a posar flors al lloc on un opositor va morir la nit de dilluns a dimarts, durant una protesta. Segons el grup de drets humans Viasna, també hi ha hagut detencions massives a les localitats de Grodno, Brest i Vitebsk.

Cargando
No hay anuncios

Lukaixenko, que és considerat l'últim dictador d'Europa, ha promès liquidar les protestes, que denuncia com un complot estranger.