Almenys 82 morts en l'incendi d'un hospital covid-19 a Bagdad

El foc, fruit de l'explosió de bombones d'oxigen, ha arrasat el centre sanitari

Dos joves busquen víctimes de l'incendi en les sales totalment cremades de l'hospital.
ARA
25/04/2021
3 min

BarcelonaCatàstrofe en un hospital del sud-est de Bagdad. Com a mínim 82 persones han mort i més d'un centenar han resultat ferides arran de l'explosió d'unes bombones d'oxigen, que ha desencadenat un gran incendi. Les flames han arrasat bona part d'aquest centre sanitari de la capital iraquiana, anomenat Al-Khatib, on es tractaven pacients de covid-19. "El balanç és de 82 morts i 110 ferits de diferent consideració", ha afirmat el portaveu ministerial, Khaled al-Mhana, en declaracions a la televisió iraquiana Al-Ijbariya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest, però, és el primer balanç oficial ofert per les autoritats iraquianes, que temen que la xifra real de víctimes pugui ser considerablement superior: en primer lloc, per la gravetat d'alguns dels ferits, i en segon, perquè encara es duen a terme tasques de recerca de noves víctimes. Al-Mhana ha explicat que bona part de les víctimes presenten cremades i que molts han mort o han resultat ferits després de saltar per la finestra des de pisos alts per fugir del foc. El portaveu també ha subratllat que més de 200 pacients han estat rescatats de l'edifici.

Mentrestant, el primer ministre iraquià, Mustafa al-Kadhimi, té pressa per trobar els responsables de la tragèdia. En un comunicat, ha dit que vol saber els resultats de les investigacions de l'explosió en 24 hores per castigar els seus responsables. En tot cas, des del govern ja s'ha descartat que hagi estat una acció intencionada, i Al-Kadhimi ha parlat d'una "negligència criminal". Un discurs que xoca frontalment amb la interpretació que en fa el president del país, Barham Salih, que ha atribuït l'incident a "la destrucció acumulada de les institucions estatals per la corrupció i la mala gestió".

Enterrament d'una de les víctimes de l'incendi a l'hospital de Bagdad.

De moment, han estat destituïts el director de l'hospital i el cap de manteniment, mentre que un tribunal de Russafa, la regió a la qual pertany el centre sanitari, ha decretat l'arrest del director mentre durin les investigacions. Les primeres conseqüències han arribat també a l'esfera política, ja que el govern ha optat, durant un consell de ministres urgent, suspendre de forma temporal i sotmetre a una investigació el ministre de Salut, Hassan al Tamimi; el governador de Bagdad, Mohammad Jaber al Ata; i el director general del departament de Salut de la regió de Russafa, Abdelghani al-Saadi. En el mateix consell de ministres s'han decretat tres dies de dol nacional.

Mentrestant, la Comissió Iraquiana dels Drets Humans retreu aquesta cerca de culpables del govern i recorda que els equips de molts hospitals iraquians fa temps que estan en mal estat degut a la "despreocupació" i "la manca de col·laboració" de l'executiu iraquià. "És un crim. Han posat les seves vides en mans del ministeri de Sanitat i en comptes de curar-se han mort engolits per les flames", afirma aquesta organització en un comunicat en què demana al govern que escolti acadèmics i experts per "gestionar aquest ministeri vital".

Hospitals al límit

I és que la pandèmia de covid-19 ha sumat pressió a uns hospitals que ja estaven a la corda fluixa. La decadència i la deixadesa fruit de les sancions internacionals que va patir l'Iraq durant els anys 90 no han minvat després de la intervenció dels Estats Units el 2003. La falta d'inversió als centres es tradueix en falta de mitjans i fins i tot de professionals, que sovint emigren a causa de la precarietat dels hospitals, i també de l'amenaça de violència que continua latent al país.

Un dels malalts que s'estaven tractant a l'hospital després de ser rescatat de l'incendi pels bombers.

Aquest accident, doncs, sembla que incrementarà el malestar de la població iraquiana pel precari estat del sistema sanitari del seu país i, en general, de la resta de serveis públics.

I tot plegat en un dels països del Pròxim Orient que més contagis de covid-19 han registrat fins al moment, amb més d'1,18 milions, segons l'Organització Mundial de la Salut, mentre que la xifra de morts supera els 15.000.

stats