Almenys 50 morts en l'atac contra una estació de tren de l'est d'Ucraïna que evacuava civils

Un centenar de persones han quedat ferides per l'impacte de dos míssils a Kramatorsk

4 min
Els soldats comproven si hi ha algú amb vida a l'andana després d'un atac amb míssils a l'estació de tren de la ciutat oriental de Kramatorsk, a la regió de Donbass, Ucraïna

BarcelonaDe Butxa a Kramatorsk. Aquest divendres, l'horror de la guerra s'ha fet visible a l'est d'Ucraïna, quan dos míssils han impactat contra una estació de tren on s'aplegaven centenars de persones que intentaven fugir de l'amenaça d'una gran ofensiva russa. Segons l'últim balanç oficial, l'atac ha causat almenys 50 morts, incloses cinc criatures, i un centenar més de persones han quedat ferides. L'alcalde de Kramatorsk, Oleksandr Hontxarenko, ha assegurat que en el moment de l'atac hi havia unes 4.000 persones a l'estació, la majoria dones, infants i gent gran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El governador de la regió de Donetsk, Pavló Kirilenko, ha detallat que 38 persones han mort a l'acte i 12 més han acabat morint a l'hospital. En un missatge a través de les xarxes socials, ha advertit que la xifra de víctimes augmentaria perquè hi havia 98 persones ingressades a l'hospital: 16 nens, 46 dones i 36 homes.

En els últims dies, milers de persones han fet les maletes per fugir de tota la regió del Donbass, que inclou Donetsk i Lugansk, a causa de les advertències constants de les autoritats ucraïneses i d'altres països occidentals que s'espera aviat una intensificació dels atacs russos a la zona. Les autoritats ucraïneses feia dos dies que insistien als veïns de les regions orientals que marxessin mentre encara fos segur. Kramatorsk és una de les ciutats més grans de la regió de Donetsk, amb uns 150.000 habitants, i un dels principals punts de sortida de civils cap a regions més segures d'Ucraïna, segons ha destacat Kirilenko. "Els russos estan intentant interrompre l'evacuació de civils deliberadament. Per a ells, la vida de les persones és només una moneda de canvi i una eina per aconseguir el seu cínic objectiu", ha lamentat.

Kirilenko també ha acusat les forces russes de llançar bombes de dispersió, un tipus de munició prohibida pel dret internacional. "Si al principi només apuntaven a les vies del tren, ara disparen míssils amb munició de dispersió, que va destinada a les persones. És la confirmació absoluta que aquest atac estava pensat contra civils", ha afirmat. Hores després, l'alcalde de Kramatorsk ha anunciat una "evacuació d'emergència de tots els ciutadans" amb transport públic i privat.

Personal d'emergència amb les víctimes després d'un atac amb míssils a l'estació de tren de la ciutat oriental de Kramatorsk, a la regió de Donbass (Ucraïna).

Fotografies i vídeos publicats a les xarxes mostren diversos cossos sense vida estesos a l'andana, amb piles de maletes. "Els raxistes [feixistes russos] sabien molt bé cap a on anaven i què volien: volien sembrar el pànic i la por, volien matar el màxim nombre de civils", ha insistit Kirilenko. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acusat Moscou d'un "extermini" de civils. "Com que no poden derrotar l'exèrcit ucraïnès, els russos estan exterminant cínicament la població civil", ha lamentat en un missatge a Telegram. Algunes imatges distribuïdes per mitjans locals i també per l'agència AFP mostraven un coet en què es podia llegir una frase escrita en rus que es tradueix com "Pels nostres nens".

Un míssil a Kramatorsk amb la frase "Pels nostres nens".

El d'aquest divendres no ha sigut el primer atac contra una infraestructura ferroviària. Dimecres al vespre, les autoritats ucraïneses van informar d'un bombardeig contra una estació de l'est del país, tot i que no es van reportar víctimes. A més, tres trens que transportaven població civil evacuada van quedar bloquejats dijous a la mateixa regió d'Ucraïna després d'un altre atac aeri a la línia ferroviària, segons el cap de Ferrocarrils d'Ucraïna.

L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha penjat un vídeo a Twitter en què mostra les andanes de l'estació de Kramatorsk plenes de gent, gravat fa dos dies a bord d'un tren d'evacuació de civils malalts.

Rússia nega l'atac

El ministeri de Defensa rus ha negat ser responsable de l'atac amb míssils a l'estació de trens de Kramatorsk, segons recull l'agència de notícies russa RIA. Segons el ministeri, el tipus de míssil concret que ha impactat a l'estació, un Totxka-U, només el fan servir les forces ucraïneses, i és semblant al que va impactar a la ciutat de Donetsk el 14 de març i que va matar 17 persones.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha argumentat en roda de premsa que l'exèrcit rus no tenia cap missió planejada a Kramatorsk aquest divendres. El comandant de l'autoproclamada república de Donetsk, Eduard Bassurin, ha fet declaracions en la mateixa línia i ha assegurat que l'atac era una "provocació" de les forces ucraïneses, segons publica l'agència russa TASS.

Conflict Intelligence Team, un grup opositor al Kremlin que documenta les operacions militars russes a Ucraïna des del 2014, ha confirmat que els danys concorden amb munició de dispersió, i ha constatat que l'exèrcit rus sí que té aquesta mena de míssils en el seu arsenal. Segons aquesta font, a finals de març d'aquest any es va publicar un vídeo a TikTok que mostrava un tren que transportava llançadors de míssils Totxka-U a Gomel (Bielorússia). Sobre la posició des d'on s'han llançat els coets que han impactat a Kramatorsk, aquests investigadors han assenyalat que hi ha zones controlades per les forces russes dins el rang d'aquest míssil en direcció a Dobropillia, des d'on el ministeri de Defensa rus assegura que s'ha disparat.

Condemna internacional

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que han viatjat a Kíiv, han condemnat l'atac i l'han qualificat d"'horrible" i "indiscriminat". Borrell ha lamentat que era un "nou intent de tancar les rutes per als que fugen d'una guerra injustificada, causant patiment humà", i Von der Leyen l'ha considerat "menyspreable". El president dels EUA, Joe Biden, ha manifestat que el bombardeig a Kramatorsk "és una altra atrocitat horrible comesa per Rússia", i ha insistit que, juntament amb els països aliats, continuaran donant suport als esforços per documentar les accions de les forces russes. També el president francès, Emmanuel Macron, ha sigut contundent i ha qualificat l'atac d'"abominació": "Els civils ucraïnesos fugen del pitjor. Les seves armes? Cotxets, ossets de peluix i maletes. A l'estació de tren de Kramatorsk aquest matí, les famílies que esperaven fugir han patit el que era impensable".

stats