Successos

Pugen a 2.012 les víctimes pel terratrèmol del Marroc: "No havíem vist mai res així"

El sisme de magnitud 6,8 s'ha registrat a poca distància de Marràqueix

MarràqueixUna lleu tremolor va començar a pujar de terra fins que es va convertir en una ràfega de cops ensordidors. Semblava com si algú colpegés les parets de l’edifici. Però era la terra que se sacsejava amb violència. Al voltant nostre van caure miralls i qualsevol objecte que pengés d’un clau. El pànic ens va impulsar a sortir corrent al carrer, igual que feien en aquell mateix moment milers de marroquins arreu del país. Es tractava del terratrèmol més greu que ha patit el Marroc en els últims seixanta anys, i que en pocs minuts deixaria milers de morts i centenars de ferits. L’últim balanç de víctimes ja és de 2.012 morts i 2.059 ferits, segons el ministeri de l’Interior marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El terratrèmol de magnitud 6,8 a l’escala de Richter va colpejar el Marroc a les 23.11 hores de divendres, hora marroquina (les 0.11 de dissabte a Catalunya). L'epicentre era aproximadament a uns 100 km al sud de Marràqueix i a uns 10 km de profunditat, segons l’Institut Geogràfic Nacional del govern espanyol. En aquesta zona remota a les muntanyes de l’Atles, la més afectada, algunes de les localitats són de difícil accés, cosa que ha portat el govern marroquí a mobilitzar l’exèrcit i enviar-hi helicòpters i altres vehicles militars.

Cargando
No hay anuncios

Els equips de rescat han treballat sense descans durant tot aquest dissabte per treure gent de sota la runa, sovint retirant les pedres amb les mans. Moltes famílies havien quedat sepultades per les seves pròpies cases mentre dormien. Al poble d’Amizmiz, molt a prop de l’epicentre, els cossos sense vida coberts per mantes s’amuntegaven davant de l’hospital.

Pànic a Marràqueix

El sisme s'ha notat amb força també a la ciutat de Marràqueix, un dels centres econòmics i turístics del país i ubicat a menys d’un centenar de quilòmetres de l’epicentre. L’hospital provincial ubicat a la ciutat s'ha vist inundat de ferits en poc temps, mentre les autoritats feien una crida a la població d’arreu del país perquè donés sang. El tremolor s'ha sentit fins i tot en llocs com Rabat i Casablanca, a 300 i 370 quilòmetres de distància, respectivament, de l’epicentre del sisme, tot i que allà no hi ha hagut víctimes.

Cargando
No hay anuncios

En pocs segons, els habitants i turistes que passejaven pel nucli antic de Marràqueix han notat uns forts cops que han fet trontollar el terra sota els seus peus. Enmig del pànic, els edificis s’han buidat de gent, malgrat que els carrers són estrets i hi ha pocs espais oberts on evitar els despreniments d’edificis. Moltes cases han patit danys estructurals, amb despreniments parcials i esquerdes, i algunes s’han ensorrat completament, tal com ha vist aquesta periodista. El minaret d’una de les mesquites de la plaça Djemaa-el-Fna s’ha ensorrat sobre diversos vehicles que hi havia aparcats. Segons un comunicat del ministeri reproduït per la 2M Marroc, a tota la prefectura de Marràqueix s’havien registrat 14 morts, la xifra més baixa del còmput global.

Cargando
No hay anuncios

“No havíem vist mai res així, no és habitual aquí”, explica l’Alí, un dels veïns que han buscat refugi al carrer a l’espera d’algun missatge provinent del govern marroquí. El consolat espanyol, de moment, tampoc ha donat directrius sobre què fer. Al llarg de la nit els veïns s’han amuntegat al carrer, amb llits improvisats a partir de mantes i cadires. Alguns també han portat fogonets on fer bullir les teteres de te que ofereixen als turistes desconcertats. Fins i tot, un nen d’uns 10 anys va de grup en grup dient en un espanyol après sobre la marxa: “Tranquilos, todo bien”.

El so de les rodes de les maletes s’ha alternat amb el motor metàl·lic de les motos que anaven i venien esquivant la gent amuntegada al carrer. Moltes persones, tant turistes com locals, han decidit anar a buscar refugi a espais més oberts com places i parcs. També són molts els que han decidit passar la nit al pàrquing de l’aeroport. Entrada la matinada, el tall de la llum a alguns carrers de la medina ha tornat a desfermar el pànic entre els afectats. Les dones han decidit marxar amb els nens a casa, tot i el risc. Al cap de 10 minuts, l’electricitat ha tornat.

L'endemà, una normalitat anormal

I després que milers de persones hagin passat la nit al ras, els carrers de Marràqueix s’han llevat amb una normalitat anormal. La cafeteria que hi ha just davant del minaret ensorrat de la plaça Djemaa-el-Fna ha obert com cada dia. Locals i turistes s’asseien a la terrassa mentre feien un cafè amb vistes a les runes que tenien a pocs metres. A les 11 del matí, els carrers de la medina, una de les zones més afectades, tornaven a bullir amb el frenètic rum-rum de les motos i els transeünts. A diferència d’ahir, però, algunes botigues estaven tancades i les restes de pols i pedra s’acumulaven a les voreres.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que continuava igual que el dia anterior era la maquinària turística: els tours per la ciutat es continuaven fent amb normalitat i arribaven grups de turistes per fer el check in als riads que hores abans havien trontollat fins als fonaments. Una noia francesa, davant de la pregunta de si no li preocupava dormir en un hotel que no se sap quins danys estructurals ha patit, ha respost: “Bé, almenys és maco el riad”. Ni als guionistes de White Lotus se’ls hauria acudit. Al mateix pati de l’hotel hi ha la dona que s’encarrega de preparar l’esmorzar per als clients, que ha vingut a treballar malgrat que a casa seva s’ha ensorrat part de la paret. “A poc a poc, per sort estem bé”, ha afegit la Mina mentre recollia els plats.

Cargando
No hay anuncios

L’Ibrahim, cambrer del restaurant Gran Bazar, explica que està amoïnat, però que “aquí no ens ha afectat tant com a les muntanyes”. A ell el terratrèmol el va sorprendre dormint. Accedir a la zona propera a l’epicentre del terratrèmol és molt difícil ara mateix. El Mohammed, que porta una empresa d’excursions, explica que han suspès totes les rutes que passen per les zones afectades: “És massa perillós”. Ell encara porta l’ensurt al cos, especialment perquè té família a la Tinghir, una regió muntanyosa de l’est d’Ouarzazate on també s’ha sentit amb molta força el sisme. “Per sort estan bé i de moment no tenen intenció de marxar”, explica.

Però la por a les rèpliques persisteix entre bona part de la població. Als jardins d'Agdal, un munt de famílies segueixen acampades aquest dissabte a la tarda perquè no s'atreveixen a tornar a casa seva.

Cargando
No hay anuncios

El precedent del 1960

El 2004 un altre gran terratrèmol va assolar el Marroc, amb un balanç de més 500 morts. La magnitud registrada pel sisme va ser de 6,3. Per trobar un balanç de morts superior cal remuntar-se a l’any 1960, quan un terratrèmol a Agadir, al sud del Marroc, va deixar entre 12.000 i 15.000 morts. Però aquell va ser un sisme de menys intensitat: 5,8 graus en l’escala de Richter.

Des d'arreu del món, els líders polítics han anat expressant el seu condol al poble marroquí, molts d’ells des de la cimera del G-20 a l'Índia, que arrencava just ahir. El rei del Marroc, Mohamed VI, ha declarat tres dies de dol nacional.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat el seu condol al Marroc per l'"esfereïdor" terratrèmol i ha explicat a través de la xarxa X (antic Twitter) que el Govern ha posat en marxa l'ajuda humanitària que té al seu abast "per pal·liar aquesta catàstrofe". El departament d'Exteriors ha activat un telèfon d'emergències a través de la Delegació de la Generalitat al Nord de l'Àfrica: el 0034 674 744 901 (a través de WhatsApp), el 00212 648 682 896 (telèfon marroquí) i el català 93 859 7 393.

També el govern espanyol ha traslladat aquest dissabte el condol al Marroc pel sisme i ha expressat la seva solidaritat amb les víctimes mortals i ferits. "Els nostres pensaments estan amb les víctimes d'aquest terrible terratrèmol i els seus familiars. Tota la solidaritat amb el Marroc i amb la seva gent", ha escrit el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, a través de la xarxa X.