L'atac rus a Ucraïna

Massacre en un comboi humanitari a Zaporíjia

Tres míssils han impactat en una caravana de cotxes on viatjaven civils que es dirigien a territori sota control rus

Núria Garrido
i Núria Garrido

This browser does not support the video element.

ZaporíjiaEls crits de dolor dels familiars s'alternaven amb el silenci dels policies i militars. Vides truncades i destrossades. Dolor, tristesa i ràbia. “Estic en xoc. No recordo bé què ha passat. Hem sentit una enorme explosió i hem sortit del cotxe”, explicava una dona que ha sobreviscut a l'atac amb míssils russos contra un comboi de civils als afores de Zaporíjia. L'últim balanç de les autoritats ucraïneses és de 26 morts i 85 ferits. Kíiv en responsabilitza Moscou i ha obert una investigació per crims de guerra mentre que Rússia en nega l'autoria.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ciutat de Zaporíjia està encara en mans ucraïneses, mentre que la major part de la província amb aquest mateix nom està ocupada per l'exèrcit rus. El grup de vehicles atacat estava en un aparcament de la ciutat preparat per sortir i portar gent i subministraments a les zones del sud de la província que estan en mans russes. En aquell moment tres míssils russos S-300 han impactat a 10 metres del comboi. Segons explica l'administració local, l'aparcament és un centre logístic per regular l'entrada de persones als territoris sota ocupació russa. L'administració imposada pel Kremlin a la zona ocupada només accepta 150 vehicles diaris i per això els ucraïnesos miraven d'organitzar la cua en aquest punt. A la zona no hi ha cap objectiu militar.

Cargando
No hay anuncios

És difícil trobar les paraules per definir l'escena, una de les més colpidores de les que s'han vist a la guerra d'Ucraïna, que no sembla tenir un final a l'horitzó. Les víctimes es dirigien a ciutats com Melitópol –sota control rus des de març– amb l'objectiu de repartir ajuda humanitària i també d'evacuar els seus familiars. Ho volien fer precisament abans que Vladímir Putin anunciés oficialment l'annexió de Zaporíjia –juntament amb les regions de Donetsk, Lugansk i Kherson– a la Federació Russa. La por i la incertesa pel futur els empenyia a córrer el risc per ajudar els seus.

L'escena era dantesca i quedarà a les retines, com l'atac de l'abril contra els civils que fugien a l'estació de trens de Kramatorsk. Cadàvers estesos a terra coberts amb mantes, d'altres dins dels cotxes, que estaven carregats fins al capdamunt amb roba, mantes o maletes i tenien els vidres de les finestres rebentats. També hi havia cossos que havien anat a parar molt lluny del comboi. Adults i menors, tots amb la roba ensangonada. També els gossos que viatjaven amb les famílies estaven en xoc. Vidres trencats i olor de cremat.

Cargando
No hay anuncios

"No puc parlar, ara mateix”, deia un altre home ucraïnès. Tampoc no calia perquè els seus ulls ho deien tot. Els informadors que documentàvem l'escena ens hem hagut de retirar una estona, juntament amb els familiars, i amagar-nos a les trinxeres per por d'un altre atac. "Sisplau, demanem prudència”, explicaven alguns policies.

Hores després que aquestes imatges fessin la volta al món, Vladímir Putin ha fet el seu discurs al Kremlin per anunciar l'annexió d'aquests territoris. Investigador de la policia i membres de la Fiscalia han començat aquest divendres mateix a investigar aquesta massacre com a crim de guerra.

Cargando
No hay anuncios