Alex Salmond proposa un referèndum unilateral en cas de "supermajoria" independentista

L'ex primer ministre d'Escòcia aboca per un ampli "ventall d'accions" per celebrar el segon plebiscit si Londres s'hi nega

LondresL'ex primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha afirmat aquest dijous que en cas que en el pròxim Parlament d'Edimburg resultant de les eleccions del 6 de maig hi hagi una "supermajoria" a favor de la independència, tirarà endavant "tot un ventall d'accions" perquè Londres, finalment, acabi acceptant la celebració d'un segon referèndum que, de moment, per activa i per passiva, Boris Johnson ha assegurat que no permetrà. Entre d'altres, Salmond no descarta una consulta promoguda "privadament" per la cambra de Holyrood.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'endemà de completar la presentació de 32 candidats per concórrer als comicis amb el nou Alba Party (Partit d'Escòcia, en gaèlic) en les vuit regions electorals en què es divideix el territori, en una entrevista al programa Today, de BBC Radio 4, Salmond ha apuntat que "una supermajoria, no només formada per l'SNP, sinó per altres partits independentistes, com l'Alba, canviaria l'equilibri de poder considerablement" en relació amb Westminster, posaria contra les cordes Downing Street i faria inevitable el plebiscit. "Perquè cap primer ministre conservador vol intentar enfrontar-se a tot un Parlament o a tot un poble. Aquesta seria una molt i molt difícil posició per a Boris Johnson".

Cargando
No hay anuncios

Però, de moment, i des que Johnson va guanyar les eleccions del desembre del 2019, en totes les ocasions en què Nicola Sturgeon, la successora de Salmond com a primera ministra, l'hi ha demanat, el premier ha dit que no i s'ha limitat a afirmar que el del 2014 va ser "un esdeveniment únic en una generació".

Cargando
No hay anuncios

Alternatives

Si la negativa de Londres continués, seria en aquest punt quan Salmond veuria factible la possibilitat de, "en primer lloc, mirar que el Parlament escocès pugui celebrar un referèndum privat". Però també "es pot examinar la possibilitat d'una enquesta d'opinió nacional; es pot examinar una acció judicial als tribunals escocesos; es pot mirar d'emprendre una acció judicial internacional; la mobilització de manifestacions pacífiques a Escòcia, una completa panòplia d'accions per fer una crida a la gent", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

En principi, però, perquè Escòcia convoqués un referèndum legal i vinculant com el del 18 de setembre del 2014 el Parlament de Westminster hauria de transferir els poders al d'Edimburg per tirar-lo endavant, com el 2012 es va fer després de la signatura de l'Acord d'Edimburg entre els llavors primers ministres David Cameron i Alex Salmond.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l'anhelada "supermajoria" que espera l'excap del govern d'Escòcia de la seva nova aventura política, si és que el vot independentista no es trenca i s'afebleix la representació a la cambra de Holyrood, el destacat especialista i politòleg de la Universitat d'Aberdeen Michael Keating ha afirmat recentment a l'ARA que no només "és molt improbable que Boris Johnson permeti un segon referèndum d'independència d'Escòcia", sinó que la situació –amb una petició per part de Holyrood no atesa per Londres– pot derivar en una mena de "punt mort com el de Catalunya, i ningú no sap com pot acabar".

"Apallissar al cap dones grans i pensionistes"

Qüestionat per la periodista que li feia l'entrevista sobre aquesta possibilitat, Salmond ha dit: "Vostè segurament no està suggerint que Boris Johnson enviaria una guàrdia nacional per apallissar al cap dones grans i pensionistes com el govern espanyol va fer a Catalunya. Escòcia i Catalunya, per descomptat, tenen estatus constitucionals complement diferents. Escòcia és part del Regne Unit per un tractat internacional signat el 1707 entre dues nacions. Aquest no és l'antecedent constitucional de Catalunya. A Espanya, la Constitució fa que Catalunya o qualsevol altra regió espanyola no pugui sortir-ne, però aquesta no és la Constitució del Regne Unit".

Cargando
No hay anuncios

Salmond ha continuat assegurat que tots els primers ministres britànics del segle XX, i especialment tots des de Margaret Thatcher (1979-1990), han concedit lliurement que si Escòcia, "com a nació, expressa la seva voluntat democràtica d'esdevenir independent", hauria de poder ser-ho.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la baralla pública que els últims dos anys i mig Salmond ha mantingut amb Nicola Sturgeon per com el govern escocès va abordar les acusacions d'assetjament sexual que pesaven contra ell des de l'agost del 2018 mentre va exercir el càrrec de primer ministre del país, Alex Salmond ha tornat a reiterar que està disposat a treballar amb l'SNP perquè "l'objectiu de la independència està per sobre de qualsevol diferència personal".