L'SPD guanya per la mínima, però els conservadors no renuncien a governar

La CDU obté el pitjor resultat de la seva història i Olaf Scholz encapçala el recompte

01. El candidat de l’SPD, Olaf Scholz, que ha guanyat per la mínima, saludant els seus seguidors. 02. El candidat de la CDU, Armin Laschet, amb Merkel.
i GEMMA TERÉS
27/09/2021
3 min

BerlínL’ambient a la capital alemanya aquest diumenge a la tarda i al vespre era de ple estiu, amb terrasses i carrers molt animats i, a més, caos de cotxes pels talls de la Marató de Berlín. També hi ha hagut caos en el repartiment de paperetes en alguns locals electorals i gent votant gairebé a les vuit del vespre, tot i que els col·legis havien d’haver tancat a les sis. El seguiment de la nit electoral ha generat molta més expectació que els últims anys i s'han muntar actes per seguir el resultat, com si es tractés d’una Eurocopa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Que els conservadors d’Angela Merkel (CDU-CSU) perdrien vots ja s’esperava, i que els socialdemòcrates (SPD) en guanyarien també. El frec a frec va ser més ajustat del que preveien els sondejos i fins a mitjanit no van arribar els primers recomptes de vot. Segons els primers resultats oficials, que s'han sabut aquest dilluns de matinada l’SPD d’Olaf Scholz guanya les eleccions al Bundestag amb el 25,7% dels vots (un 5,2% més que el 2017), la CDU/CSU d’Armin Laschet registra el pitjor resultat de la seva història amb el 24,1% (un 8,8% menys que el 2017), els Verds obtenen els millors números passant del 8,9% al 14,8% i es converteixen, juntament amb els liberals de l’FDP (del 10,7% a l’11,5%), en els petits partits clau per a les coalicions. La ultradreta (AfD) continuarà al Bundestag, però ha perdut vots respecte al 2017 (del 12,6% a 10,3%). No queda clar si l’Esquerra pot mantenir-se al Parlament perquè no arriba al 5% (davant del 8,9% del 2017).

“Espero tenir govern abans de Nadal. Ara es tracta de mostrar lideratge polític i trobar acords que no només funcionin sobre el paper”, ha dit Scholz a l’anomenada “ronda dels elefants”, el debat dels caps de partit amb representació parlamentària a la televisió pública ARD. Laschet -l’escó del qual no està assegurat com a cap de l’oposició a causa del sistema electoral alemany del doble vot (directe i llista)- vol esperar a la reunió de la cúpula del partit aquest dilluns i ha reafirmat que vol continuar sent el líder de la CDU, malgrat els mals resultats.

Possibles coalicions

Fa quatre anys, més de la meitat dels alemanys preferien un govern encapçalat per la CDU-CSU i ara, segons les enquestes de les televisions ARD/ZDF, els números s’han capgirat: més de la meitat prefereixen un govern amb un canceller socialdemòcrata.

“El nou govern ha de ser un govern pel clima, això és el que ha votat la gent i ens sentim responsables per aconseguir-ho. Aquest país necessita una renovació”, ha analitzat la candidata ecologista Annalena Baerbock. El candidat liberal, Christian Lindner, ha convidat els Verds a reunir-se primer en petit comitè abans de passar a sondejar amb els dos grans partits i pintar alguna de les coalicions que hi ha damunt la taula: Jamaica, Kènia o Semàfor, segons com les anomena la premsa alemanya per les combinacions de colors dels partits, que es corresponen amb les banderes d’aquests països.

La Gran Coalició de socialdemòcrates i conservadors suma aritmèticament majoria absoluta pels pèls, però els polítics no l'esmenten. El que queda descartat és una coalició d’esquerres perquè no suma majoria absoluta. I, de fet, Lindner ha deixat entreveure que preferia fer coalició amb els conservadors, els segons més votats. “Els alemanys no volen una coalició amb l’Esquerra”, ha insistit Markus Söder, president bavarès i líder de la CSU; mirar d’evitar una coalició de socialdemòcrates amb l’Esquerra es va convertir en la fase final de la campanya en la bandera dels conservadors.

La ultradreta perd vots

Si bé la ultradreta ha perdut escons al Bundestag, el vot de protesta ha quedat repartit entre Alternativa per a Alemanya (AfD) i dos petits partits més que s’han destacat contra les mesures per frenar el coronavirus: els Electors Lliures i La Base. En canvi, en dues regions de l’est del país, AfD ha sigut el partit més votat amb el 24,2% a Turíngia (seguits de l’SPD i la CDU) i amb el 30% a Saxònia (seguits de la CDU i l’SPD); els Verds no aconsegueixen arribar al llindar del 5%.

Sembla que serà el primer cop a la història d’Alemanya que el govern serà un tripartit i que, com apuntava a la nit electoral el líder dels liberals, “el 75% dels votants no hauran votat el partit del canceller”. La participació en les eleccions al Parlament federal ha sigut del 76%, semblant a la del 2017, i el vot per correu, que ha batut rècords, ha arribat al 38,5%. Aquesta setmana tindran lloc els primers contactes per formar govern. Caldrà veure si Merkel es pot retirar aviat de la política com ha dit que voldria o si encara haurà de preparar el missatge de Nadal.

stats