Alemanya ultima també un confinament parcial per als no vacunats
La futura coalició de govern proposa prohibir-los l'accés a llocs públics no essencials
De mica en mica es va estrenyent el setge sobre les persones que opten per no vacunar-se contra el covid a Europa. Àustria ha sigut pionera en ordenar un confinament per als no vacunats, i en alguns veïns europeus va agafant força l'opció de reintroduir restriccions per als que no han volgut rebre la injecció. És el cas d'Alemanya, on els tres partits de la coalició semàfor (socialdemòcrates, verds i liberals, que són a la recta final de les negociacions per formar govern) han arribat a un acord per endurir les mesures per fer front a l'augment de casos i privar de certes llibertats els no vacunats.
Amb un 67,5% de la població amb la pauta completa i prop d'un 70% amb una dosi, Alemanya és un dels països de l'Europa Occidental amb una taxa de vacunació més baixa. Des de mitjans d'octubre està experimentant un creixement continu dels contagis, un brot que s'atribueix al nivell insuficient d'immunització. El ministre de Sanitat, Jens Spahn, ja alertava a principis de mes de l'increment de contagis i advertia que Alemanya s'enfronta a una "pandèmia massiva dels no vacunats".
Segons dades d'aquest dilluns de l'Institut Rober Koch, que monitoritza l'evolució del coronavirus al país, la incidència setmanal ha superat els 300 casos per 100.000 habitants, la xifra més alta des que va començar la pandèmia (tot i que molt lluny de les xifres a què s'ha arribat en molts països europeus durant l'últim any i mig). Fa un mes, la incidència setmanal no arribava als 70 casos per 100.000 habitants. Alguns hospitals han començat a posposar de nou les cirurgies no urgents per atendre un nombre de pacients amb coronavirus que creix ràpidament, i n'hi ha que ja estan desbordats, sobretot a l'est del país, i han començat a traslladar pacients a regions menys afectades.
"Confinament per als no vacunats"
Dijous passat, dia en què per primera vegada es van superar els 50.000 nous contagis detectats en 24 hores, els tres futurs socis de govern van presentar al Bundestag un projecte de llei amb diverses mesures per mirar de frenar la corba ascendent de contagis. Davant l'augment continuat i les crítiques dels que ho veien insuficient, les tres formacions van acordar aquest dilluns incorporar-hi noves restriccions. Segons el document, s'exigirà el certificat de vacunació o un test negatiu per accedir al transport públic i als llocs de treball i s'introduiran mesures per restringir els contactes dels no vacunats, la denominada regla 2G (per "geimpft, genesen", que vol dir "vacunat, recuperat"), que prohibeix l'accés a les persones que no estan immunitzades a determinats llocs públics.
En resposta a una pregunta sobre si el govern considera la possibilitat d'obligar a vacunar-se a certs grups de la població (per exemple, treballadors sanitaris) o de confinar els que no ho estan, el colíder dels Verds, Robert Habeck, va dir ahir dilluns que les noves mesures proposades essencialment signifiquen que moltes regions veuran un "confinament per als no vacunats". També el vicepresident del grup parlamentari de l'SPD, Dirk Wiese, va defensar l'enduriment proposat: "Això és en realitat un confinament per als no vacunats", va dir a la televisió ZDF.
El govern alemany sortint va recuperar aquest cap de setmana els tests ràpids gratuïts de covid, després d'haver retirat la mesura a l'octubre, però les noves restriccions 2G comporten que les persones no vacunades no tindran l'opció d'ensenyar un test negatiu per accedir a certs espais públics.
Restriccions regionals
Això ja passa en algunes regions alemanyes, com ara Berlín, Brandenburg i Saxònia –aquesta última amb la taxa de vacunació més baixa del país, del 57%–, on ja han començat a tancar portes als no vacunats. Des d'aquest dilluns, a la capital alemanya només les persones que estan immunitzades (amb la vacuna o que s'hagin recuperat de la malaltia en els últims sis mesos) poden entrar en llocs com ara restaurants, cinemes, discoteques i gimnasos. Pel que fa a les feines que requereixen contacte amb el públic, els treballadors no vacunats han de presentar una prova negativa feta les últimes 24 hores.
Aquesta quarta onada a Alemanya agafa embranzida en un moment políticament sensible, amb el govern d'Angela Merkel en funcions a l'espera que socialdemòcrates, verds i liberals tanquin l'acord definitiu per formar la pròxima coalició de govern. Segons les previsions inicials, el traspàs de carteres s'hauria de produir la primera setmana de desembre.
Està previst que el projecte de llei amb les noves mesures per frenar l'increment de les infeccions es voti al Parlament aquest dijous perquè pugui entrar en vigor abans que expiri l'estat d'emergència, marcat per al 25 de novembre, que fins ara ha proporcionat la base legal per a les restriccions anticovid. Si s'aprova, el govern federal i els regionals tindran potestat per aplicar les restriccions previstes fins al març del 2022, amb opció de pròrroga.