Alemanya vol una sortida ordenada del Regne Unit
Merkel es reuneix amb Hollande i Renzi i tots coincideixen que el calendari l'ha de fixar Londres. Malgrat tot, París vol accelerar-lo al màxim
BarcelonaEuropa ja funciona a 27, sense el Regne Unit. Així es visibilitzarà a la cimera de la UE que dimarts i dimecres analitzarà a Brussel·les la trencadissa provocada pel Brexit. El primer ministre britànic, David Cameron, serà present a la sessió de dimarts, però després se’n tornarà cap a Londres i deixarà la resta (vint-i-set) de líders europeus intercanviant punts de vista sobre com veuen la nova etapa que s’obre. Serà el primer cop que es retira la cadira del Regne Unit en una cimera europea. Alguna cosa està començant a canviar.
Quines opcions té el Regne Unit fora de la UE?Però tot i la força de la imatge d’una Europa escapçada, res fa pensar ara mateix en una retirada accelerada del Regne Unit de la UE. El procés per sortir-ne, el que s’activa quan s’invoca el –ja famós– article 50 del Tractat de Lisboa, fixa un termini de dos anys per fer efectiva la sortida. Però el rellotge només es posa en marxa quan l’estat afectat fa la petició formal per abandonar el club europeu i això, amb la profunda crisi política que es viu a Londres, no sembla imminent.
La guerra ‘tory’ ho retarda
David Cameron va assegurar divendres que ell no seria l’home que pilotaria la nau del seu país cap al Brexit i que havia de ser el seu relleu al 10 de Downing Street el que se’n fes càrrec. I aquí comencen els problemes. D’entrada, perquè hi ha una guerra interna dins dels 'tories' per la successió de Cameron que, com a molt aviat, no es resoldrà fins al setembre. I el to de la negociació per a la sortida del Regne Unit pot ser molt diferent en funció de la persona que la dirigeixi des de Londres.
Aquest dilluns ha estat un dia de converses creuades entre els líders europeus que van mantenir diferents contactes, telefònics i personals. Entre ells destaca el que la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha mantingut a Berlín amb el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, en una trobada que el 'Corriere della Sera' ha considerat la defunció de l’eix franco-alemany, el gran motor de la construcció europea.
En aquesta cita s'ha evidenciat que Alemanya vol donar temps a Londres per refer-se del cop del Brexit, com a primer pas per garantir una sortida ordenada del Regne Unit de la UE. Merkel ha assegurat, en nom dels tres dirigents europeus, que hi havia consens entre ells que les negociacions “formals o informals” no començaran fins que el govern britànic no apel·li al mecanisme de sortida previst al Tractat de Lisboa.
Però davant d’aquest baló d’oxigen que Berlín sembla voler donar a Londres, el president Hollande s'ha mostrat contundent: “No podem perdre temps, ni per gestionar d’una manera raonable la sortida del Regne Unit, ni per donar un nou impuls a la UE. Res és pitjor que la incertesa”.
Justament, Merkel, Hollande i Renzi han acordat un pla de tres punts per rellançar la construcció europea, molt tocada per la crisi del Brexit. Amb la idea d’aprofundir en tres grans àrees de la UE: mesures per pal·liar la crisi dels refugiats, iniciatives en el camp de la seguretat interior i exterior –per fer front a reptes com el terrorisme– i gestos en favor del creixement econòmic i l’ocupació, especialment per fomentar-la entre els joves. Toca més Europa, segons ells, i d’això en parlaran, en una cimera sobre el tema que convocaran per al setembre.
“Hi ha una qüestió fonamental que és la indústria automobilística alemanya i els seus interessos al Regne Unit, que són molt importants”, analitza el periodista Josep Maria Martí Font, que considera que el Brexit podria portar a una recaiguda en la crisi. “Merkel és la primera interessada a evitar qualsevol sotrac, ja que això pot tenir conseqüències econòmiques al seu país quan falta poc més d’un any per a les eleccions federals. Per a ella, el Brexit no es pot resoldre de manera precipitada”, alerta Martí Font, que conclou: “Però això no vol dir que els alemanys no vulguin que el panorama s’aclareixi i d’aquí els missatges que surten d’alguns dels seus ministres”.
Merkel, facilitadora de l’entesa
Angela Merkel, que ja va jugar un paper clau en l’entesa que Cameron va arrencar dels seus socis europeus per acomodar el Regne Unit a la UE al febrer, podria tornar a adoptar ara aquest rol de facilitadora de l’entesa per a la sortida del Regne Unit de la UE. “Merkel ho té clar: no vol un enfrontament dur amb Londres. Té la mirada posada en l’acord, per evitar l’efecte contagi d’un referèndum com el britànic a altres països”, analitza l’investigador principal del Cidob, Pol Morillas. Per ell, “la cimera serà, en aquest sentit, una prova de foc” entre l’ordre o la pressa, i preveu que el Brexit serà suau i garantirà al final l’accés del Regne Unit al mercat únic europeu.
No s’espera que Cameron dibuixi quina cara hauria de tenir el Regne Unit fora de la UE, però sí que la maquinària negociadora es posi a punt per començar a funcionar just quan Londres tingui més clar què vol i demani començar les converses. Un diàleg que es produirà en un moment especialment sensible per Europa amb cites a les urnes als grans països: Itàlia, França i Alemanya, entre altres.