Alemanya repudia l’excanceller Schröder per haver-se mantingut a prop de Putin

L’exlíder socialdemòcrata rep crítiques massives i es queda sense treballadors al seu buró

El president Vladimir Putin, amb Gerhard Schroeder, antic canceller alemany, a l'obertura prèvia al partit del grup A de la Copa Mundial de la FIFA a Rússia el 2018
01/03/2022
3 min

DortmundAlemanya gira l’esquena al seu excanceller Gerhard Schröder, amic personal de fa molts anys del president rus Vladímir Putin, del qual no s’ha distanciat fins ara de forma substancial tot i l’esclat de la guerra a Ucraïna. Les crítiques a l’exlíder socialdemòcrata, que va dirigir el govern alemany de 1998 a 2005, no només són massives sinó que van acompanyades de decisions en diversos àmbits que van deixant-lo aïllat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El buró oficial de l’excanceller s’ha quedat buit. El portal de notícies The Pioneer ha avançat aquest dimarts que els quatre treballadors que Schröder tenia a disposició pleguen de l’oficina, suposadament per diferències d’opinió respecte a la proximitat que manté l’excap del govern alemany amb Putin.

Un dels treballadors és Albrecht Funk, autor intel·lectual de molts dels discursos i declaracions governamentals que pronunciava Schröder com a canceller. Funk portava més de vint anys com a cap de l'oficina de l’exmandatari socialdemòcrata. Públicament no ha volgut exposar els motius de la seva marxa, però era conegut que havia aconsellat en els darrers temps a Schröder que renunciés als seus càrrecs en empreses energètiques russes i que es distanciés de forma clara de Putin.

La petició de Funk de canviar de feina s’ha dirigit a l’actual cap de la cancelleria, Wolfgang Schmidt, qui formalment nomena els treballadors dels burós dels excancellers. La recerca de nous empleats per a Schröder, si n’hi ha, s’endevina molt dificultosa atesa la manera com renega l’opinió pública del posicionament de l’exlíder de l'SPD en la guerra a Ucraïna. Els costos per al buró de Schröder, a més, s’eleven a 407.000 euros.

El cap de setmana passat, el copresident de l’SPD, Lars Klingbeil, va pressionar públicament Schröder. “Amb un impulsor de la guerra com Putin no s'hi ha de fer cap negoci”, va escriure a Facebook. “Com a excanceller un no actua mai del tot completament de forma privada. I menys encara en una situació com l’actual”, va dir. Klingbeil, amb tot, passa per ser un home de confiança de Schröder. Fa anys va treballar a l’oficina de diputat de l’excanceller.

Schröder va dir dijous passat que “la guerra i el consegüent patiment per a les persones a Ucraïna s'han d’acabar com més ràpidament millor” i que la responsabilitat és del “govern rus”. En cap moment va nomenar Putin. Setmanes enrere, al seu podcast Agenda, encara exigia a Ucraïna aturar “el soroll de sabres”.

L'excanceller manté càrrecs en empreses russes

L’excanceller manté per ara el seu càrrec al consell d’administració del consorci operador dels gasoductes Nord Stream i al consell de vigilància de la companyia petroliera russa Rosneft. Tampoc sembla voler renunciar al càrrec que ostenta al consell de supervisió del gegant energètic rus Gazprom.

Les crides perquè Schröder trenqui les seves vinculacions amb empreses russes són públiques i notòries. El ministre federal de Finances, Christian Lindner, ha demanat l’excanceller que faci aquest pas. A la pregunta, en una entrevista amb el diari Handelsblatt, de si els mànagers alemanys haurien de dimitir dels consells de supervisió de companyies russes, Linder ha assegurat que ell ho recomana. “També per cert a Gerhard Schröder, que així faria un servei al seu país i a si mateix”, ha dit.

El secretari general de la Unió Democristiana (CDU), Mario Czaja, ha instat la cúpula de l'SPD a fer valer la seva influència per exigir a Schröder que es retiri de totes les empreses russes que assessora. A més, ha assegurat que l’excanceller no hauria de cobrar res més del pressupost estatal per al seu buró. L’SPD de la ciutat de Heidelberg, al sud del país, ha sol·licitat fins i tot l’expulsió de Schröder del partit.

El consorci mediàtic suís Ringier i el gran grup inversor berlinès Gröner han anunciat aquest dimarts que es desvinculen immediatament de l’excanceller, que els feia d’assessor des de gener del 2006 i des de juny del 2021, respectivament.

stats