Alemanya penalitza la catastròfica situació epidemiològica d'Espanya

Els viatgers que tornin al país des de l'Estat hauran de fer quarantena llevat que hagin rebut les dues dosis de la vacuna

LondresLa catastròfica situació de l'epidèmia no només a Catalunya, sinó a tot l'Estat, està causant un greu desprestigi i no pocs danys econòmics al ja malmès sector turístic, a banda de les víctimes i el retard en l'atenció hospitalària d'altres malalties més enllà del covid. L'Institut Robert Koch alemany, que vetlla per la seguretat sanitària del país, ha declarat aquest divendres tot Espanya, incloses les Illes Balears, zona d'alt risc per l'avenç de contagis. El resultat pràctic d'aquesta classificació és que tots els viatgers que tornin a Alemanya des de qualsevol indret del territori espanyol hauran de fer deu dies de quarantena. Els únics que se la podran saltar seran els que hagin rebut la pauta completa de vacunació o bé aquells que presentin també un certificat d'haver passat la malaltia. Tanmateix, la quarantena de deu dies es pot reduir a cinc si presenten una PCR de resultat negatiu. La mesura entra en vigor el dimarts vinent.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La situació a Espanya és des de tots els punts de vista alarmant o molt alarmant, com recollia ahir, al seu mapa setmanal, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Si fa set dies era Catalunya el focus d'atenció màxim, juntament amb Castella-Lleó, Navarra i les Balears, en l'actualització d'aquest dijous les zones de màxima alerta s'amplien a l'Aragó, Cantàbria, Astúries i el País Valencià.

Cargando
No hay anuncios

La diferència entre les dades d'Alemanya i Espanya és abismal. La incidència acumulada a catorze dies per cada 100.000 habitants a l'estat s'ha fixat aquest divendres a la tarda en 677,66, mentre que a Alemanya és de 17,7.

Cargando
No hay anuncios

Ara mateix, Espanya només és superada en incidència acumulada pels Països Baixos (682), el Regne Unit (799) i Xipre (1.113). L'alt índex de vacunació de l'Estat, on ja s'ha arribat al 53,5% de la població amb la pauta completa, és l'únic factor que evita no només una situació de col·lapse dels hospitals, sinó sobretot una elevada mortalitat. En aquest sentit, Espanya registra 2,1 víctimes per cada milió d'habitants els últims catorze dies, 5,2 punts per sota que el Regne Unit (7,3). Alemanya, tot i la baixa incidència de les últimes dues setmanes, té una mortalitat de 4 per milió d'habitants.

Moderat impacte?

Malgrat l'obligatorietat de fer quarantena per als alemanys en tornar des d'Espanya, encara s'ha de veure si l'afectació sobre el turisme és més gran de la que ja hi ha hagut fins ara. A la pràctica, la mesura imposada per les autoritats sanitàries de Berlín és la mateixa que les que obliguen les del Regne Unit quan es regressa d'un país de l'anomenada llista groga. De fet, l'exigència de Londres és encara més dura que l'alemanya. Perquè qualsevol persona que torni al Regne Unit des d’Espanya ha de presentar un formulari de localització de passatgers, a més d’una prova negativa de COVID realitzada fins a 72 hores abans de volar i també s'ha fer una altra dins dels dos primers dies del retorn, fins i tot en el cas que s'hagi rebut la doble pauta de vacunació. Si no s'ha rebut, aleshores la quarantena és preceptiva, tot i que no afecta als menors d'11 anys. Els de 18, que al Regne Unit no es vacunen, també han de presentar igualment una PCR negativa.