Alemanya obre el debat sobre la imposició de restriccions als no vacunats

Milers de persones es manifesten a França i Itàlia contra el passaport sanitari

Manifestació a França contra el passaport sanitari impulsat pel president Emmanuel Macron, el 24 de juliol de 2021.
3 min

BarcelonaLes paraules d’un ministre del govern alemany han obert un debat al país sobre si caldria imposar restriccions a les persones no vacunades de covid-19. “Els vacunats tindran més llibertats que els no vacunats. Això pot significar que determinades ofertes com visites a restaurants, al cinema o als estadis no siguin possibles per als no vacunats, encara que tinguin un test negatiu, perquè el risc seria massa gran”, ha dit al diari dominical Bild am Sonntag el ministre de la cancelleria, Helge Braun. Però la proposta ha estat rebatuda de seguida per membres de la mateixa coalició de govern i fins i tot pel president del seu partit, la CDU, Armin Laschet, que ha volgut recalcar que “fins ara ha regit el principi que els vacunats, les persones amb un test negatiu i les que tenen certificat d’haver passat la malaltia tenen el mateix tracte per accedir a determinats actes”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També el cap del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata (SPD), Rolf Mützenich, ha posat en dubte la constitucionalitat de la proposta de Braun, i ha advertit que “amb amenaces no canviarem l’actitud d’algunes persones davant de les vacunes”. El 49% dels alemanys estan vacunats completament i el 60% tenen almenys una dosi. Però, igual que en la resta de països rics, una part de la població no vacunada ho és per voluntat pròpia. Als Estats Units, per exemple, el mateix president Joe Biden va remarcar la setmana passada que el seu país té ara “una pandèmia només entre els no vacunats”. El mapa de la nova expansió del virus –a causa de la variant delta, més contagiosa– coincideix amb el dels estats republicans que han rebutjat sempre les mesures anticovid. Les noves hospitalitzacions i morts es concentren també en les zones menys vacunades. 

Protestes pel passaport sanitari

A França, el Senat ha aprovat aquesta matinada el projecte de llei d’Emmanuel Macron que imposarà el certificat sanitari per accedir a bars, cafès, restaurants i transports de llarg recorregut. En aquest cas, el certificat pot ser tant de vacunació com d’haver passat la malaltia o haver donat negatiu en un test durant les 48 hores anteriors. Però tot i així més de 160.000 persones es van manifestar dissabte a la tarda a tot el país per protestar contra la llei, sota els lemes Per la Llibertat i Contra la dictadura sanitària. Segons les enquestes, però, el 76% dels francesos estan d’acord amb la mesura. La mobilització, que tenia el suport del partit de Marine Le Pen, va acabar amb alguns aldarulls i la policia va detenir 68 persones.

Al mateix temps que a França, i també en contra del passaport sanitari, es van manifestar a Itàlia milers de persones. El lema era molt similar: Prou de dictadura. No green pass. Tot i que el líder de La Lliga, Matteo Salvini, havia donat suport a la marxa, l’ultradretà va ser blanc de les crítiques dels manifestants, que el consideren “còmplice de la dictadura, com tots els partits que hi ha al Parlament”, deia un testimoni al Corriere della Sera. De fet, a la mobilització s’hi havien adherit partits més a la dreta que La Lliga, com Forza Nuova.

I a l’altre extrem del món, a Austràlia, el retorn de les restriccions imposat per una nova onada de covid-19 va desencadenar també violentes protestes dissabte a la tarda, que van acabar amb 51 detencions i 500 persones multades. L’arribada de la variant delta ha agafat el país desprevingut, amb una taxa molt baixa de vacunació i una població molt confiada per la poca incidència que hi ha tingut la pandèmia fins ara. Amb tot, les xifres són encara baixes, amb uns 140 casos diaris, però el govern ha imposat restriccions a bona part del país.

stats