Alemanya imposarà la vacuna a determinats col·lectius i limitarà la vida pública dels no vacunats

Els hospitals d'algunes regions estan tan col·lapsats que han començat a enviar malalts a l'estranger

Alemanya obligarà determinats col·lectius a vacunar-se i restringirà la vida pública de les persones no immunitzades. Aquestes són les principals mesures que han acordat el govern federal i els presidents de les 16 regions, reunits per pactar solucions que frenin l'increment desbocat dels contagis de coronavirus al país, que aquest dijous ha tornat a registrar un rècord de nous casos (65.371 més que el dia anterior).

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vacuna contra el covid s'imposarà als professionals de sectors "sensibles", com ara el personal mèdic i el que està en contacte amb persones vulnerables, mentre que les restriccions per a les persones no immunitzades (ni vacunades ni que hagin passat la malaltia en l'últim mig any) s'implantaran a les zones on els índexs d'incidència i d'hospitalització excedeixin un nivell determinat. Quan es donin aquestes circumstàncies, els no vacunats no podran accedir a llocs públics com ara restaurants i esdeveniments culturals i esportius.

Cargando
No hay anuncios

Així ho ha anunciat la cancellera en funcions, Angela Merkel, juntament amb el seu probable successor, el socialdemòcrata Olaf Scholz. Fins ara, el govern sortint de Merkel havia mantingut que la vacuna seria voluntària. Ara haurà d'elaborar el corresponent projecte de llei perquè pugui entrar en vigor aquesta mesura, cosa que es calcula que podria ser al desembre, quan també es preveu que es faci efectiu el canvi de govern. El pla pactat aquest dijous, però, no corre perill, ja que l'han acordat tant el govern actual com el futur i tots els poders regionals. "Estem en una situació una mica insòlita, però no té importància que sigui el govern en funcions o el que s'està formant. Hem d'actuar ràpidament davant d'una evolució dramàtica", ha argumentat Merkel, que ha subratllat que aquestes noves mesures no serien necessàries "si la llacuna de vacunacions no fos tan gran".

Alemanya, on el 67,5% de la població té la pauta de vacunació completa, registra una incidència setmanal de 336 casos per 100.000 habitants, la xifra més alta des que va començar la pandèmia, amb una afectació molt acusada en certes zones del sud i l'est del país. Saxònia, la regió més afectada per la quarta onada, està considerant un confinament parcial amb tancament de teatres i actes esportius, entre altres. Aquesta zona, un dels feus del partit d'ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD) –amb postures escèptiques respecte a la vacuna anticovid–, és la que registra una incidència setmanal de contagis més alta (761 casos per 100.000 habitants) i un índex de vacunació més baix (57,6% amb la pauta completa).

Cargando
No hay anuncios

Hospitals col·lapsats

El segon estat federat més impactat és Baviera, on alguns hospitals estan tan col·lapsats que han hagut de traslladar pacients a altres regions o fins i tot a l'estranger. És el cas de l'Hospital de Freising, a prop de Munic, que la setmana passada va enviar dos pacients al nord d'Itàlia, una decisió sense precedents a Alemanya. Un d'ells va ser traslladat en helicòpter fins a Bozen, mentre que un altre va viatjar per carretera fins a Merano. "No teníem més capacitat per atendre'ls, i els hospitals bavaresos del voltant també estaven plens", ha explicat a AFP el director mèdic d'aquest centre, Thomas Marx.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades de l'Associació Interdisciplinària de Medicina Intensiva (DIVI) publicades aquest dijous, a 100 dels 400 districtes hospitalaris alemanys només els queda un llit de cures intensives lliure, i n'hi ha 50 que ja no tenen cap plaça buida. Malgrat que la xifra total de pacients a l'UCI, 3.400, és menor que la dels moments més àlgids de la segona i tercera onada –amb 5.700 i 5.100 pacients respectivament–, els hospitals alerten que l'escassetat de personal ha fet que baixin les capacitats de les UCI i que hi hagi menys llits disponibles que fa un any.

Nova llei

El Parlament alemany (Bundestag) ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei per a la protecció contra malalties infeccioses presentada per socialdemòcrates, Verds i liberals, els tres partits que estan negociant la futura coalició de govern. La llei endureix algunes mesures vigents i introdueix l'obligatorietat de mostrar el certificat de vacunació, de recuperació de la malaltia o un test negatiu per accedir al transport públic i als llocs de treball. La reforma s'ha de ratificar aquest divendres a la cambra alta, tot i que els conservadors de la CDU amenacen amb tombar-la perquè la consideren insuficient.

Cargando
No hay anuncios
El confinament per a no vacunats s'estén a Europa

El model de restriccions exclusives per als no immunitzats, introduït per Àustria aquest dilluns, no para d'estendre's per Europa. A més d'Alemanya, aquest dijous han decidit aplicar-lo també Eslovàquia i la República Txeca, on les persones no vacunades no podran entrar a cap espai públic no essencial.

Eslovàquia, que amb un 45% de la població amb la pauta completa té una de les taxes de vacunació més baixes de la UE, imposarà restriccions fins i tot per als vacunats a les zones més afectades, on també s'exigirà mostrar el certificat de vacunació, de recuperació o un test negatiu per anar a treballar.

Àustria també s'està plantejant ampliar les restriccions a tota la població, i no només als no vacunats, a les regions amb una incidència més alta, una decisió que està previst que es concreti aquest divendres. Per la seva banda, a Hongria, l'executiu de Viktor Orbán ha anunciat que aviat obligarà tots els treballadors públics a vacunar-se.