Alemanya avisa Rússia que pagarà un alt preu si envaeix Ucraïna
Baerbock, ministra federal d’Exteriors, reclama una solució diplomàtica al conflicte en la seva primera visita a Kíev i Moscou
Dortmund (Alemanya)A la nova ministra alemanya d’Afers Exteriors, Annalena Baerbock, no només l’esperaven aquest dilluns a Kíev el seu homòleg ucraïnès, Dmytro Kuleba, i el mateix president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, sinó també altes expectatives a complir i algunes clares exigències. I, com a mínim, ha enviat senyals de suport a aquest país en el seu conflicte amb Rússia poques hores abans de continuar el seu viatge precisament cap a Moscou, on aquest dimarts es reuneix amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, en el que promet ser una trobada complexa.
Just el dia en què es commemorava el trentè aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre Alemanya i Ucraïna, Baerbock ha dit, al costat de Kuleba, que el país que representa i la resta dels seus socis de la UE prendran les corresponents mesures si Rússia du a terme una nova escalada del conflicte entre els dos estats exsoviètics. L’actual crisi, amb tropes russes marxant prop de la frontera ucraïnesa, és la més greu des de l’annexió russa de Crimea el 2014. “Cada nova agressió tindria un alt preu econòmic, polític i estratègic”, ha advertit Baerbock.
Un polèmic gasoducte
Més enllà de la política de sancions que es pugui desplegar des de la UE, Alemanya podria aplicar una altra mesura directa en cas que les forces militars russes envaïssin Ucraïna: aturar el projecte del Nord Stream 2, el gasoducte que connecta Rússia amb Alemanya a través del mar Bàltic, sense passar per territori ucraïnès.
En l’actual situació, el govern de Kíev veu el gasoducte com una trampa per a Europa. Molts països occidentals ordenen sancions contra Rússia per evitar una guerra a Ucraïna, però els diners del Nord Stream 2 podrien finançar una agressió militar d’aquest tipus tan bon punt el projecte, que està pendent sobretot de les autoritats reguladores d’Alemanya, es posés en marxa.
La força política de més pes al govern de Berlín, el Partit Socialdemòcrata del canceller Olaf Scholz, ha qualificat fins ara el gasoducte de “pla relatiu a l’economia privada”, però la ministra d’Exteriors Baerbock, una de les líders d’Els Verds, ha subratllat aquest dilluns des d’Ucraïna la dimensió geopolítica del projecte.
El més important que podria haver arrencat el govern ucraïnès de la visita de Baerbock hauria sigut alguna promesa de moratòria per al Nord Stream 2, però la cap de la diplomàcia alemanya no ha volgut anar tan lluny, a l’espera de ser rebuda a Moscou.
Kíev també havia reclamat de forma insistent el subministrament d’armes defensives des d’Alemanya per poder respondre a un eventual atac rus, però Baerbock ha denegat de nou aquest dilluns aquesta petició, perquè en el contracte de coalició governamental a Berlín entre socialdemòcrates, verds i liberals es descarta el subministrament d’armes en zones de conflicte. “La restrictiva política d’exportació d’armament rau en la nostra pròpia història alemanya”, ha recordat la ministra, que ha reclamat trobar “una solució diplomàtica” a la crisi entre Ucraïna i Rússia.
L’ambició de Baerbock és reanimar l’anomenat format de Normandia, en què les negociacions d’aquests dos estats en conflicte transcorren també en presència de la diplomàcia alemanya i francesa. Aquest format, però, està aparcat des del 2019.
Amb la mediació de Berlín i París, de fet, Rússia i Ucraïna van signar el 2015 l’Acord de Minsk, amb què s’havia de traçar un pla de pau per a l’est ucraïnès. Però des de fa anys continua la disputa militar entre els dos països.
Baerbock ha anunciat, en aquest sentit, una pròxima visita amb el seu homòleg francès, Jean Yves Le Drian, a la línia de contacte de la zona de conflicte del Donbass per fer-se una composició de la situació. “Necessitem avanços a l’hora de dur a terme l’acord de Minsk”, ha refermat.
Poques hores abans de visitar Moscou, la titular del govern alemany ha rebutjat alhora l’exigència de Rússia de demanar que l’OTAN descarti la inclusió d’Ucraïna com un dels seus membres. “Cap país té el dret d’ordenar a altres en quina direcció han d’anar, quines relacions han de tenir i quines aliances volen traçar”, ha remarcat.
Baerbock ha sortit de Kíev oferint ajuda alemanya a Ucraïna per al desenvolupament del combustible verd d’hidrogen renovable i ajuda tècnica davant ciberatacs, suposadament russos, com els que han patit en les últimes setmanes diferents webs del govern ucraïnès.
Aquest dimarts Baerbock es reunirà, entre d'altres, amb Lawrow per sondejar la disposició russa de recórrer el camí diplomàtic a la recerca de solucions en el conflicte d’Ucraïna. Però amb la diplomàcia tradicional no n'hi ha prou. Almenys això pensen més de setanta experts en seguretat i l'Europa de l’Est, que s’han dirigit en una carta oberta al govern alemany perquè corregeixi la passiva política que té amb Rússia. Baerbock, amb tot, assegura que a Moscou representarà fermament el posicionament de la UE, el G-7 i l’OTAN.