Iran

Alarma a l'Iran: ¿Qui està enverinant les nenes que van a l'escola?

Més de 200 alumnes, sobretot de secundària, han estat víctimes d'enverinaments massius

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaMés de 200 alumnes iranianes, sobretot de secundària, han estat víctimes en les últimes setmanes d'enverinaments massius que en molts casos han obligat a hospitalitzar-les temporalment. Nàusees, mal de cap, dificultat per respirar, tos, palpitacions i fins i tot letargia són alguns dels símptomes que han patit les nenes d'almenys dotze escoles femenines diferents de la ciutat de Qom, situada uns 200 quilòmetres al sud de Teheran, al nord del país. Diumenge el viceministre d'Educació de l'Iran, Youness Panahi, va confirmar que els enverinaments han estat "intencionats".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem descobert que algunes persones volien que es tanquessin totes les escoles, especialment les escoles de noies", va dir Youness Panahi. El viceministre va explicar també que "el compost utilitzat per enverinar les estudiants no era una arma química militar" i que "les estudiants no han necessitat un tractament agressiu".

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada, el fiscal general de l'Iran va obrir una investigació al considerar que es tractava d'un "acte criminal deliberat" i va demanar al fiscal de la ciutat de Qom que "segueixi el cas amb més atenció, velocitat i precisió". De fet, l'acció de la Fiscalia arribava setmanes després dels primers casos, que es remunten a finals de novembre del 2022, i dies després que un grup de pares d'aquestes joves es manifestés davant de l'oficina del governador de Qom.

Centenars de familiars reclamaven, el 14 de febrer passat, una investigació sobre els enverinaments que molts atribueixen a elements islamistes radicals, que s'oposen al fet que les dones puguin estudiar. Alguns comentaristes en mitjans iranians especulaven que grups ultrareligiosos poden estar darrere dels enverinaments, inspirats per la prohibició imposada pels talibans a l'Afganistan sobre l'educació de les dones. Aquest diumenge, les declaracions del viceministre d'Educació semblaven confirmar aquesta teoria. Fonts iranianes consultades per The Guardian apuntaven que podrien ser actes de "venjança" per la participació de les noies en les protestes contra el hijab que han desfermat una veritable revolta social contra el règim dels aiatol·làs.

Cargando
No hay anuncios

Olor de mandarina

El primer cas es va registrar el 30 de novembre, quan 18 estudiants d'una escola de secundària femenina de Qom van caure malaltes amb símptomes similars, com tos, dificultat per respirar, mal de cap o nàusees. Dues setmanes després, 51 estudiants de la mateixa escola també van emmalaltir, segons Iran International.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les víctimes deien que s'havien trobat malament després de notar una olor estranya a la seva aula, que semblava de mandarina. Algunes fonts indiquen que enverinaments similars s'han donat també en altres ciutats, com Borujerd, però la situació més greu és a Qom, considerada una ciutat santa de l'islam.

Després que la situació es repetís en altres escoles femenines, les autoritats de Qom van ordenar el tancament de totes les escoles de la ciutat a principis de febrer, per por a una emergència de salut pública. Però quan les escoles es van reobrir el diumenge 12 de febrer, 37 noies de diferents escoles van tornar a patir els mateixos símptomes.

Cargando
No hay anuncios

En els últims dies, de fet, les escoles estaven obertes però més de la meitat de les alumnes s'havien quedat a casa per por de ser enverinades. Abans que les autoritats del país admetessin l'enverinament intencionat aquest diumenge, diversos membres del govern iranià havien menystingut la situació i l'havien titllat de simples "rumors". "Els mitjans de comunicació enemics estan estenent rumors sobre aquests incidents", havia dit fa uns dies el representant del líder suprem Khamenei a Qom, Mohammad Saeedi.