Alarma a Israel per una crida al boicot contra els seus bancs
Ho proposa un informe d’un prestigiós ‘think tank’ europeu
JerusalemUn prestigiós think tank europeu, l’European Council on Foreign Relations (ECFR), va publicar ahir un document en què recomanava a la UE l’aplicació de diverses sancions i boicots contra empreses i institucions israelianes que operen als territoris ocupats tant a Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, com al Golan, que Israel va ocupar durant la guerra del 1967.
L’ECFR demana a Brussel·les que prengui una posició més ferma davant de l’ocupació, i subratlla que la UE està vulnerant les seves pròpies lleis pel que fa a Israel. Aquest think tank recomana que els bancs europeus deixin de treballar amb els bancs israelians que financen negocis i particulars que viuen més enllà de la línia verda.
Tot i que és privat i que la UE no sempre segueix les seves recomanacions, l’ECFR està considerat com el think tank més influent a Brussel·les en política exterior.
L’anunci va causar una manifesta preocupació a Israel, tot i que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va prohibir que cap autoritat fes comentaris perquè va considerar que podria ser contraproduent. Els bancs israelians van perdre un 2,38% a la Borsa de Tel Aviv com a conseqüència de l’informe.
Encara que no hi va haver reaccions oficials, fonts del ministeri d’Afers Estrangers israelià van expressar -fora de micròfons- la seva preocupació pel pronunciament i, fins i tot, van advertir que Europa ha posat en marxa una tendència que pot resultar fatal per a la política de l’estat jueu als territoris ocupats.
“Al ministeri pensem que probablement aquesta tendència anirà creixent, que cada vegada hi haurà més sancions a causa del conflicte i que s’arribarà al punt d’ebullició el 2017, coincidint amb el cinquanta aniversari de la guerra del 1967, quan va començar l’ocupació”, va comentar un funcionari sota petició d’anonimat.
Sembla que la situació està canviant ràpidament i que els europeus comencen a assumir que Israel només entén el llenguatge de les sancions. En aquest sentit, aquesta mateixa setmana la UE ha decidit tirar endavant l’etiquetació expressa dels productes que Israel exporta a Europa des de les colònies, una decisió que ha fet empipar aquest país.
L’informe de l’ECFR també suggereix que la UE no hauria d’acceptar qualificacions acadèmiques de les institucions israelianes que tenen la seva seu a Cisjordània i que cada vegada són més nombroses, com ara universitats o altres instituts d’educació, o fins i tot centres mèdics. Igualment posa en dubte que la UE hagi de tractar amb institucions com el ministeri de Justícia o la policia, que tenen els seus quarters generals a Jerusalem Est.
Paral·lelament, Israel va anunciar ahir la construcció de centenars d’habitatges per a colons als territoris ocupats, concretament als assentaments de Beit El, Maaleh Adumim, Givat Zeev i Beit Aryeh. El subcomitè de l’anomenada administració civil -que depèn del ministeri de Defensa- es va reunir ahir a la nit per sancionar els nous habitatges. És la primera vegada des de fa un any que Israel aprova noves construccions per a colons, tot i que durant aquest any la construcció d’altres habitatges aprovats anteriorment no s’ha aturat ni un sol dia.
Resposta als colons
En cercles polítics israelians es considera que la decisió anunciada ahir respon a la crítica dels colons contra el govern. Dirigents del col·lectiu de colons que es van reunir la setmana passada a porta tancada amb Benjamin Netanyahu van assegurar que el primer ministre els va dir que havien de ser “intel·ligents”, donant a entendre que la conjuntura internacional no és favorable a noves construccions i que, per tant, calia esperar. Els colons van sortir furiosos de la reunió i immediatament van filtrar aquestes declaracions del primer ministre.