Al-Shabaab, la milícia que controla Somàlia
El grup terrorista islamista exigeix la retirada de l'exèrcit kenià del seu territori
JohannesburgAl-Shabaab ha advertit que vol traslladar el camp de batalla a Kènia, en lloc de Somàlia. I hores després d'iniciar l'atac al centre comercial de Westgate, a Nairobi, justificava l'assalt dient al seu compte oficial de Twitter que és un "càstig" per la intervenció de l'exèrcit kenià a la seva guerra.
Què és Al-Shabaab?
El grup armat que ha fet l'atemptat a Kènia és somali
Al-Shabaab es tradueix com la joventut o els nois , i és el grup armat més poderós de Somàlia. Més que el govern somali. Tot i que el grup va perdre el control de la capital, Mogadiscio, ara fa dos anys, i que van haver de recular dels dos ports més importants l'any passat, Al-Shabaab segueix controlant la majoria del territori de Somàlia. A les seves zones d'influència imposen una versió estricta de la xaria -la llei islàmica- i s'ha denunciat que practiquen amputacions i execucions en alguns casos, tot i que cal recordar que l'accés a zones d'Al-Shabaab ha estat fins ara impossible per a periodistes estrangers.
Quin pes té a Somàlia?
Tot i haver perdut suport popular, la seva dimensió és seriosa
Es calcula que el grup està format per entre 7.000 i 9.000 combatents i, tot i que el seu suport popular dins de Somàlia ha minvat i hi ha hagut desercions -entre altres coses, per la seva afiliació a la jihad global i pel seu arraconament de les qüestions locals-, la seva dimensió i sofisticació segueixen sent serioses i, a més, hi ha mujahidins que vénen des de l'estranger -el Iemen, els Estats Units, Europa- per unir-se a l'organització. Diuen que defensen l'islam polític i que volen lluitar contra les invasions estrangeres al seu país, ja siguin les dels seus veïns etíops i kenians com les de les forces dels Estats Units, que hi efectuen atacs aeris, a més de donar suport militar i equipament al feble govern somali.
Quin vincle té amb Al-Qaida?
Al-Shabaab no és el fruit d'Al-Qaida, els vincles són recents
Al-Shabaab va declarar la seva obediència a Al-Qaida a principis del 2012. L'afiliació es va fer pública a través d'un vídeo en què apareixien el líder d'Al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane -conegut com a Mukhtar Abu Zubair- i el líder d'Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Però els seus orígens es remunten a la realitat local a Somàlia i no s'han d'enquadrar en la lluita global. El grup va néixer com les joventuts dels Tribunals Islàmics, una forma de govern que va començar a florir a principis dels 2000 a l'anàrquica Somàlia, governada per senyors de la guerra d'ençà que el govern va fer fallida, l'any 1991. Els Tribunals Islàmics estructuraven les seves zones a través de la xaria i, entre el caos, van començar a posar la llavor per crear una certa organització al país. Però des de l'exterior es va llegir la seva radicalitat islàmica com una amenaça. Per això l'aliat dels Estats Units a la regió, Etiòpia, va envair Somàlia, i va esborrar els Tribunals Islàmics. En canvi, no va aniquilar Al-Shabaab, la seva branca més extremista, que, com a reacció, va guanyar adeptes i es va radicalitzar.
Per què ataca Kènia?
Al-Shabaab vol "castigar" Nairobi per la seva intervenció a Somàlia
Kènia comparteix gairebé 700 quilòmetres de frontera amb Somàlia, però sempre havia preferit no vincular-se militarment al caòtic país veí. Fins a l'octubre del 2011. Va ser poc després del segrest de les dues cooperants catalanes en territori kenià que Nairobi va prendre la decisió d'intervenir, al·legant defensa pròpia. Va llançar l'operació Protegir la nació i va enviar tropes a Somàlia perquè mantinguessin una zona de seguretat d'uns 100 quilòmetres, a més d'altres moviments militars i d'intel·ligència. En aquell moment, Al-Shabaab va passar a considerar Kènia com a enemic.