Internacional25/02/2018

Al-Assad continua els bombardejos a Guta, malgrat la treva de l'ONU

Rússia i l'Iran asseguren que mantindran l'ofensiva fins a acabar amb els "terroristes"

Ara
i Ara

BarcelonaNo hi ha treva per a Guta i els seus habitants, que des de fa una setmana han de conviure sota les bombes en l'ofensiva del govern contra l'últim bastió que se li resisteix just a les portes de la capital, Damasc. Les bombes han tornat a caure aquest diumenge, malgrat que el Consell de Seguretat de l'ONU va consensuar ahir a la nit l'entrada en vigor "sense retard" d'un alto el foc de 30 dies per permetre l'entrada de l'ajuda humanitària i l'evacuació dels ferits. De fet, l'ofensiva no ha parat i en les últimes hores hi hagut un centenar més de morts –una vintena avui–, que s'afegeixen als més de 500 morts i 2.300 ferits que l'Observatori Sirià de Drets Humans ha comptabilitzat des de diumenge passat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les forces governamentals sirianes han tornat a atacar la població civil en l'enfrontament amb el grup Exèrcit de l'Islam a la localitat d'Al-Marsh, al sud-est de la regió de Guta, i al Moviment dels Llibres de Sham a Harasta, al nord-oest de l'enclavament rebel, segons l'ONG, amb seu a Londres.

Cargando
No hay anuncios

En el camp diplomàtic, Angela Merkel i Emmanuel Macron han mantingut una conversa telefònica a tres amb el president rus, Vladímir Putin, el soci fidel del sirià Baixar al-Assad. A Putin li han insistit que utilitzi la seva influència sobre el règim de Damasc perquè aturi els atacs contra la població civil, i també contra hospitals i centres mèdics. Però el cap del Kremlin ha justificat que la resolució de la treva exclou les accions contra els grups terroristes, una categoria que Al-Assad inclou als rebels de Guta.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha expressat el cap de l'exèrcit de l'Iran, el general Maj Mohammad Baqeri, l'altre soci militar dels sirians, que han afirmat que l'ofensiva no pararà fins que no acabin amb els "terroristes del Front Al-Nusra i altre grups" que controlen encara Guta i que, com a tals, no són l'objecte de l'alto el foc pactat al Consell de Seguretat.

Pel que fa a l'altre focus d'hostilitats vives, la treva decretada per l'ONU a tot el territori sirià tampoc ha tingut cap efecte a Afrin. Segons l'Observatori, les forces turques han pres 75 poblacions pròximes a la frontera, de manera que les tropes d'Ankara ja tenen el control de 132 quilòmetres.