Internacional12/09/2017

Així treballava la cooperant espanyola assassinada a l'Afganistan

Un pacient dispara contra la fisioterapeuta Lorena Enebral, empleada per la Creu Roja

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

BarcelonaEls metges estrangers eren considerats gairebé déus a l’Afganistan fins fa tres anys, i el Comitè Internacional de la Creu Roja, una entitat intocable i respectada per tothom. És l’organització que porta més temps treballant de manera ininterrompuda a l’Afganistan, des del 1989. Malgrat tot, ahir un individu va entrar al centre ortopèdic del Comitè Internacional de la Creu Roja, a la ciutat de Mazar-e-Xarif, al nord del país, i va obrir foc indiscriminadament contra una de les seves empleades: la fisioterapeuta espanyola Lorena Enebral Pérez, de 38 anys, que va morir poc després a causa de les greus ferides de bala.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enebral era a l’Afganistan des del maig de l’any passat, i tenia previst deixar el país aviat, aquest novembre o desembre. S’havia traslladat al país asiàtic, entre altres raons, a causa de l’increïble augment del nombre de nadons que neixen a l’Afganistan amb paràlisi cerebral per complicacions durant el part. La fisioterapeuta espanyola era una de les poquíssimes professionals que treballaven actualment al país en l’atenció d’aquests menors, a més d’encarregar-se d’ensenyar a tornar a caminar a persones que havien patit una amputació o tenien alguna discapacitat.

Cargando
No hay anuncios

L’agressor de la cooperant espanyola és aparentment un “pacient” del centre de rehabilitació del Comitè Internacional de la Creu Roja, segons ha informat la mateixa entitat a través d’un comunicat. L’home, de 21 anys, portava una pistola amagada a la cadira de rodes i va disparar contra Enebral quan la va tenir davant seu. La fisioterapeuta va ser traslladada a l’hospital militar de la base de l’OTAN, a Mazar-e-Xarif, però els metges no li van poder salvar la vida. L’agressor va ser detingut per la policia.

Infants amb paràlisi cerebral

“Doni de menjar al nen, que vull veure com ho fa”, deia amb calidesa la Lorena a una senyora gran afganesa l’agost de l’any passat. La dona s’havia presentat a un dels centres del Comitè Internacional de la Creu Roja amb un nadó amb paràlisi cerebral que tenia el cap deformat, com si l’hi haguessin aixafat lleugerament. La dona amb prou feines podia agafar el nadó, i el petit va començar a plorar i tossir tan bon punt va intentar donar-li el biberó. “Provi d’agafar el nen d’aquesta manera, ja veurà que bé que li anirà”, li va dir la fisioterapeuta a la senyora, que de seguida va comprovar, sorpresa, com la criatura deixava de plorar.

Cargando
No hay anuncios

Lorena explicava que a l’Afganistan havien d’ensenyar a les famílies coses molt bàsiques, com per exemple la manera d’agafar els nadons amb paràlisi cerebral perquè no s’ofeguin mentre mengen o perquè el seu petit cos no s’acabi deformant. “Aquest nen té el cap mig aixafat perquè l’han deixat massa temps de panxa enlaire i se li ha deformat”, detallava.

Abans d’arribar a l’Afganistan, Lorena Enebral va treballar durant gairebé sis anys a l’Àfrica, i va finalitzar la seva formació a Xile. “La Lorena, amb tota la seva energia i alegria, era el cor de la nostra oficina a Mazar-e-Xarif. Estem devastats”, va declarar ahir la cap de la delegació del Comitè Internacional de la Creu Roja a l’Afganistan Monica Zanarelli. La fisioterapeuta es caracteritzava pel seu permanent somriure i bon humor.

Cargando
No hay anuncios

Al febrer sis cooperants afganesos del Comitè Internacional de la Creu Roja també van ser assassinats a l’Afganistan, i dos més segrestats. Arran d’aquell incident, l’entitat va reduir la seva activitat al país i va evacuar part del seu personal estranger. En canvi, Lorena Enebral va ser una de les poques que s’hi van quedar. Els dos cooperants segrestats van ser alliberats fa només set dies, però arran de l’assassinat de la fisioterapeuta és una incògnita saber les mesures que l’organització prendrà ara.