Les primeres pluges al Sahel tenen efectes catastròfics

El canvi climàtic intensifica les tempestes, que provoquen centenars de morts i pèrdues milionàries

Mar Sala
i Mar Sala

BarcelonaLa temporada de pluges tot just acaba de començar a la regió del Sahel, i els seus efectes ja són catastròfics. Només durant l’última setmana d’agost, gairebé cent persones van perdre la vida per l’ensorrament dels seus habitatges al Níger i més de 100.000 s’han vist afectades per les precipitacions. A més, s'ha produït un brot de còlera. Al Senegal, d'altra banda, les ciutats que envolten la capital, Dakar, desperten des de fa dies amb els carrers inundats, un viver per a la proliferació de la malària. I al Sudan, 380.000 persones han vist les seves llars igualment afectades parcialment o destruïdes per la pujada del Nil.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els habitants de la rodalia de Dakar apilen sacs de sorra davant de les cases per intentar impedir que el torrent hi entri, però l’esforç és en va. L'Àfrica subsahariana, tot i contribuir només amb el 4% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle del món, s'està convertint en una de les regions que més en paga les conseqüències. S'espera que al Sahel, per la seva proximitat a l'Equador, aquest augment de temperatura superi la mitjana mundial: a l’abril es va constatar que, des del 1950, va pujar 1,4 graus. La calor prepara el terreny per als mesos monsònics d'estiu, però a mesura que creix el contrast de temperatures, les tempestes s'intensifiquen.

Cargando
No hay anuncios

Les últimes inundacions també han provocat danys irreversibles en l'agricultura, en una regió on el 95% dels aliments conreats són de secà i depenen d’unes precipitacions regulars adequades.

Cargando
No hay anuncios

Un dels països més afectats per les últimes inundacions ha sigut el Sudan, on unes 100.000 persones, segons les Nacions Unides, encara no havien pogut tornar a casa seva després de les pluges que hi va haver l'any passat, que van afectar més de 600.000 persones a tot el país. De moment, viuen en els camps de desplaçats interns de Bor i Mangalla.

Recentment, Etiòpia –i la Banya d'Àfrica en general– ha patit la pitjor sequera en més de 30 anys a causa del Niño, un fenomen meteorològic que es produeix en cicles d'entre 2 i 7 anys, i que també es veu agreujat pel canvi climàtic. Les conseqüències són la pèrdua de cultius i de bestiar, malnutrició i greus malalties derivades de la falta d'aigua. Un altre cas paradigmàtic és el Níger, on a finals d’agost s'havien registrat 1.770 casos de còlera i 68 morts arran de l'últim brot.

Cargando
No hay anuncios

La terra, la sequera i el control dels recursos esdevenen claus en aquesta regió i tot això es tradueix en un creixent un èxode rural. Les persones es veuen forçades a buscar refugi a les ciutats i un ràpid i gens planificat urbanisme origina urbs mal equipades com les que envolten Dakar, que es poden veure condemnades a patir greus inundacions per unes pluges cada cop més torrencials.