Àfrica
Àfrica15/07/2023

La violència es dispara al Sudan quan es compleixen tres mesos de guerra

La regió de Darfur és l’escenari de múltiples atrocitats de marcat caràcter ètnic mentre els xocs entre l’exèrcit i els paramilitars a la capital s’intensifiquen

El CaireMentre el Sudan s’endinsa en el quart mes de guerra entre l’exèrcit regular i els paramilitars de les Forces de Suport Ràpid, l’espiral de violència al país s’està accelerant de manera alarmant i les perspectives d’una mediació internacional que pugui pacificar la situació i preparar el terreny per a una aturada de les hostilitats semblen més lluny que mai. Aquestes últimes setmanes, els combats s'han intensificat a la zona de la capital, Khartum, apareixen cada vegada més proves de matances de marcat caràcter ètnic a la regió occidental de Darfur, s’obren nous fronts al sud del país i la crisi humanitària s'accentua.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

On la situació s’ha deteriorat més últimament és a Darfur, el feu tradicional de les Forces de Suport Ràpid. En aquesta regió, que cobreix un territori semblant al d’Espanya, l’exèrcit i la policia han optat per retirar-se de moltes ciutats i pobles i replegar-se en llocs estratègics que siguin capaços de controlar. La decisió ha creat un gran buit de seguretat i ha deixat moltes localitats de majoria de població no àrab exposades als atacs dels paramilitars i de les milícies aliades.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la violència s’ha estès pels cinc estats que formen Darfur, els pitjors episodis s’han concentrat a Darfur Occidental i concretament a la capital, Al-Junayna, on es calcula que els atacs de les Forces de Suport Ràpid i les milícies àrabs afins contra persones d'ètnia masalit i altres grups no àrabs han causat com a mínim uns 1.000 morts. La situació en aquest estat va tocar fons a mitjans de juny quan el seu governador, Jamis Abdallah Abkar, va ser assassinat després d'haver concedit una entrevista a una televisió saudita en la qual descrivia de genocidi el que passava a la regió, en responsabilitzava les Forces de Suport Ràpid i les milícies àrabs i demanava la intervenció de la comunitat internacional.

Cargando
No hay anuncios

Execucions sumàries

Aquesta última setmana s’han revelat nous detalls esfereïdors dels atacs en aquesta zona de Darfur. Dijous, l’oficina de drets humans de l’ONU va explicar que havia obtingut informació creïble sobre una fossa comuna als afores d’Al-Junayna amb 87 cossos de membres de la comunitat masalit assassinats el juny presumptament per les Forces de Suport Ràpid i les milícies. D’altra banda, els paramilitars i milicians àrabs han estat també acusats per Human Rights Watch d’haver cremat vuit localitats de la regió, inclosa la ciutat de Misterei, on almenys 28 persones masalit van ser executades sumàriament en un atac a gran escala al maig. Arran de l'augment de les hostilitats, el Tribunal Penal Internacional va informar dijous que seguia de prop els informes de crims a Darfur i que aviat enviarà un equip d’investigació a països veïns del Sudan per recollir proves.

Cargando
No hay anuncios

L’altre lloc del país més castigat per la guerra continua sent la zona de Khartum, on des del 15 d’abril la violència només s’ha rebaixat puntualment amb la declaració de nombroses treves poc respectades. L’última es va acabar a finals de juny i des d’aleshores la situació ha empitjorat a la capital, que continua en gran mesura controlada per uns paramilitars que compten amb una dilatada experiència en xocs en entorns urbans. L’exèrcit els intenta expulsar sobretot amb atacs aeris. L'última setmana, la ciutat d’Omdurman, una de les tres que formen l'àrea metropolitana, ha patit dos dels atacs més mortífers en aquesta part del Sudan des de l’esclat de la guerra: el primer, un bombardeig dissabte de la setmana passada prop d’un mercat que va matar almenys 22 persones, i el segon, dimarts passat, amb ràfegues indiscriminades d’artilleria que van deixar més de 30 morts en un altre mercat popular.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes últimes setmanes també s’ha mobilitzat un grup armat amb presència en parts del sud del país, el Moviment d’Alliberament del Poble del Sudan-Nord d’Abdelaziz El Hilu, que ha pogut expandir la seva zona de control als estats de Kordofan del Sud i del Nil Blau, a la frontera amb el Sudan del Sud i Etiòpia. El grup no està alineat ni amb l’exèrcit ni amb les Forces de Suport Ràpid i és un dels moviments armats més poderosos del Sudan, de manera que es tem que la seva mobilització compliqui encara més la situació.

Des de l’esclat del conflicte, el ministeri de Salut sudanès ha comptabilitzat més de 3.000 morts i 10.000 ferits, tot i que es creu que la xifra real podria ser superior. Alhora, aquesta setmana s’han superat els 3 milions de persones desplaçades al país arran de la violència, inclosos uns 2,4 milions de desplaçats interns i més de 650.000 refugiats, la meitat nens. L’ONU calcula que actualment uns 25 milions de persones necessiten ajuda urgent, però les organitzacions humanitàries topen amb molts obstacles, inclosa la falta de garanties de seguretat i traves burocràtiques i logístiques, que impedeixen un desplegament a l’altura de les creixents necessitats de la població.

Cargando
No hay anuncios