Botswana

El retret del president de Botswana a Europa: "Esteu més amoïnats pels elefants que per les persones"

Mokgweetsi Masisi carrega contra les lleis occidentals que restringeixen la importació de trofeus de caça

Turistes observant elefants a la frontera entre Botswana, Namíbia i Zimbàbue.
Pau Lizana Manuel
18/04/2024
2 min

BarcelonaJa fa anys que els elefants són un problema a Botswana. Més enllà d'escàndols com el del rei emèrit espanyol, la creixent població d'aquests animals dificulta la vida d'algunes comunitats del país. És per això que els líders polítics d'aquest estat del sud de l'Àfrica es mostren cada cop més contraris a les polítiques conservacionistes d'Occident.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president del país, Mokgweetsi Masisi, ha carregat aquest dimecres, en declaracions al diari britànic The Guardian, contra les lleis del Regne Unit i d'Alemanya que volen posar més restriccions a la importació de trofeus de caça. "Crec que molts [europeus] es pensen que els elefants són mascotes, i crec que una majoria sent que la vida d'aquests elefants és més important que la d'una vida humana a Botswana", ha lamentat.

L'any passat la Cambra dels Lords, la cambra alta del Parlament britànic, va vetar una llei que prohibia la importació al Regne Unit de qualsevol trofeu de caça. Ara, però, el govern s'ha compromès a aprovar la prohibició durant aquesta legislatura. Alemanya, per la seva banda, va plantejar-se al gener endurir les restriccions per a la importació d'aquests trofeus.

Masisi va amenaçar llavors d'enviar 20.000 elefants a Alemanya i 10.000 al Regne Unit. "No és broma", va advertir el mandatari, que va afirmar que els animals ajudarien els europeus a entendre el conflicte que tenen a Botswana amb la vida salvatge. "Imagina que intentes recollir el teu ramat a la nit i et trobes amb un elefant que carrega contra tu. No tens temps de fugir. T'esclafen com quan aixafes una patata", va exemplificar.

El nombre d'elefants a Botswana, on la seva caça va ser prohibida el 2014 i restablerta el 2019 per la pressió que va rebre d'algunes comunitats locals, ha augmentat aquests últims anys fins als 130.000. És el país del món que més en té. Aquest fet, sumat a factors com el canvi climàtic, que modifiquen els hàbitats i el comportament de les espècies, ha complicat la relació dels humans amb els elefants, que els fan malbé els conreus i les propietats.

El comentari de Masisi arriba en un moment de tensió entre els activistes contra la caça de trofeus, que compten amb un immens suport popular, i els que creuen que regular aquesta activitat pot ajudar a regular i conservar la població d'elefants, a més d'ajudar econòmicament la població local amb els permisos que paguen els caçadors.

"Som simplement humans. Si els europeus convisquessin amb els elefants com ho fem nosaltres reaccionarien de la mateixa manera. Potser serien més brutals, perquè tenen una cultura de l'arma molt més forta que la nostra", ha afegit Masisi.

stats