Àfrica

Odinga rebutja la seva derrota electoral a Kènia i titlla d'"il·legals" els resultats

Ruto va guanyar els comicis amb una diferència de només 233.210 vots en un país on van votar 14 milions de persones

Odinga en un carrer de Nairobi aquest dimarts.
David Soler Crespo
16/08/2022
3 min

NairobiL'ex primer ministre de Kènia i ara perdedor a les eleccions presidencials celebrades dimarts de la setmana passada, Raila Odinga, ha rebutjat els resultats anunciats dilluns a la tarda, que van donar la victòria al seu rival, William Ruto. “La nostra democràcia ha patit una gran reculada –va denunciar–. No hi ha un president electe”. Odinga va aconseguir un 48,85%, per un 50,49% del rival, Ruto, amb una diferència de vots de només 233.210 en un país on van votar més de 14 milions de persones, segons el recompte oficial. Des d'aleshores, bona part del seu discurs s'ha centrat en atacar de manera personal el president de la comissió electoral, Wafula Chebukati, de qui ha dit que ha actuat amb “total impunitat i sense consideració per la Constitució” i a qui acusa de moure's de manera autoritària: "La llei no permet que el president de la comissió electoral actuï com un dictador".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i les seves acusacions, Odinga no ha presentat cap prova sobre el suposat frau electoral. La seva actitud, però, pot accentuar la polarització política que, tal com han mostrat aquests comicis, creix en aquest país de la Banya de l'Àfrica. Les protestes i els aldarulls protagonitzats per partidaris de l'ex primer ministre s'han repetit en diversos punts de Kènia. Tot i això, Odinga ha demanat tranquil·litat: “Vull sol·licitar als meus seguidors que mantinguin la calma i la pau”. Fa quinze anys, després que el mateix Odinga patís una derrota a les eleccions del 2007, es va desfermar una onada de violència amb tints ètnics que va deixar més de 1.100 morts i 600.000 desplaçats.

Mentrestant, dilluns quatre dels set delegats es van desmarcar dels resultats dient que el recompte havia estat “opac”. Entre ells hi havia la vicepresidenta de la comissió, Juliana Cherera. Tres d'aquests quatre delegats dissidents, però, van ser nomenats pel president sortint, Uhuru Kenyatta, fa només un any, cosa que ha aixecat sospites sobre la seva imparcialitat. El motiu? Kenyatta havia mostrat obertament el seu suport a Odinga, a qui es coneix com l'etern candidat opositor.

La via judicial

Odinga, que és el cinquè cop que perd unes eleccions presidencials, ha assegurat que prendran “totes les accions legals i constitucionals disponibles”, donant a entendre que impugnaran el resultat davant el Tribunal Suprem. El candidat té fins a set dies des de l'anunci dels resultats per fer-ho, i la justícia hi ha de donar resposta en un termini màxim de catorze dies des que rebi la petició. La proclamació com a president de Ruto estava prevista per al 30 d'agost, però es preveu que es pugui endarrerir una setmana.

El 2017, la justícia va donar la raó a Odinga al denunciar la seva derrota contra Kenyatta i va anul·lar per primera vegada a la història del país un resultat presidencial. Aleshores, el Tribunal Suprem va al·legar irregularitats en la gestió del vot electrònic, que aquest cop ha funcionat sense grans problemes.

En aquesta ocasió les seves opcions són menors per la transparència de la comissió electoral, que va pujar públicament els vots de cada col·legi electoral a la seva pàgina web. El Grup d'Observació Electoral va anunciar dilluns que el seu recompte era pràcticament idèntic a l'oficial.

Diversos mandataris ja han felicitat Ruto per la seva victòria electoral, com els veïns d'Etiòpia, Uganda, Tanzània o Somàlia. Un d'ells també ha sigut el president del Consell Europeu, Charles Michel, que també ha cridat a la calma. "Enhorabona al president electe de Kènia, William Ruto. El poble ha votat de manera pacífica i demanem que per a qualsevol disputa (dels resultats) s'utilitzin els mecanismes de resolució existents", ha escrit Michel al seu compte de Twitter. També ho feia Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea. Mentre des de Brussel·les s'enviaven felicitacions cap a Ruto, la Unió Africana es manté de moment en silenci.

stats