L'exèrcit i les milícies acorden un alto el foc de 72 hores al Sudan
Els països de la UE ja han evacuat un miler de ciutadans i els Estats Units busquen rutes de sortida
BarcelonaDesprés de deu dies de foc creuat, arriba un respir per a la població. Aquesta mitjanit ha entrat en vigor un alto el foc de 72 hores acordat per les dues faccions armades que es disputen el control del Sudan: l'exèrcit i les milícies de les Forces de Suport Ràpid (RSF). Ho ha confirmat el secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, cosa que fa pensar que la treva té més possibilitats de prosperar que les que s'havien anunciat anteriorment. En els xocs entre l'exèrcit lleial al president, Abdel Fatah al-Buhran, i la milícia del vicepresident, Mohamed Hamdan Dagalo (conegut com a Hemedti), han mort almenys 459 persones i més de 4.079 han quedat ferides, segons dades d'Acnur.
L'alto el foc arriba hores després que el secretari general de l'ONU, António Guterres, advertís que la violència al Sudan podia "empassar-se tota la regió i més enllà" i que calia "fer tot el possible per allunyar el país de la vora de l'abisme". Aquesta tarda es reunirà de forma urgent el Consell de Seguretat per abordar la crisi.
Sense aigua ni aliments
"Els dipòsits de cadàvers estan plens i hi ha cossos abandonats als carrers", explica Attiya Abdallah, cap de la Unió de Metges del Sudan. La població ha quedat atrapada enmig del foc creuat i no hi ha aliments, aigua potable ni medicines. Els barris residencials s'han convertit en zones de guerra, i hi ha moltes criatures atrapades per sorpresa en escoles i hospitals aïllats pels combats. Un terç dels 46 milions de sudanesos necessitaven ajuda humanitària per sobreviure abans que esclatessin els enfrontaments al tercer país més gran de l'Àfrica. Hi ha problemes amb l'electricitat i les comunicacions i també d'abastiment de combustible.
Campi qui pugui en l'evacuació d'estrangers
Mentrestant, els països occidentals s'han afanyat a evacuar el seu personal del país africà. Espanya va organitzar dilluns un vol que es va endur una trentena d'espanyols i una setantena de ciutadans europeus i llatinoamericans. Segons ha explicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, un miler de ciutadans de la UE ja han pogut sortir del país, en operacions coordinades també des de França i Alemanya. El Regne Unit ha començat les evacuacions aquest dimarts. Els Estats Units han retirat un centenar de membres del personal de l'ambaixada en tres helicòpters i descarten per ara una evacuació massiva, però estan buscant rutes de sortida. França i Alemanya han ajudat el Canadà a extreure del país 100 ciutadans canadencs, però Ottawa espera evacuar-ne més durant la treva de 72 hores.
La Xina ha evacuat un petit grup de persones i s'ha compromès a "fer tot el que calgui per intentar protegir les vides i les propietats de 1.500 compatriotes" que viuen al Sudan. Rússia, el Japó, alguns països del Golf i Corea del Sud també han retirat una part del seu personal. Almenys quatre treballadors humanitaris han mort en els combats i diverses ambaixades han estat atacades.