Àfrica

Catalans atrapats en el foc encreuat a Etiòpia des de fa una setmana: "Necessiten menjar i medicaments"

19 persones, inclosos el xofer i la guia d'una agència de Barcelona, demanen ajuda urgent per sortir del país

Vista aèria de la ciutat de Lilabela a la regió Amhara, de Etiòpia.
Èlia Borràs
09/08/2023
3 min

BOBO-DIOULASSO (BURKINA FASO)“La meva germana, la Núria, està atrapada a la carretera entre les ciutats de Gondar i Bahar Dar”, explica la Neus des de Barcelona. La Núria va marxar a Etiòpia en un viatge organitzat per l’agència Kananga de Barcelona a finals de juliol, però fa sis dies que està atrapada a la regió d’Amhara (al nord-oest del país) a causa de l’aixecament armat de la milícia Fano, que en pocs dies ha passat a controlar per la força tota la regió i s’ha revoltat contra l’exèrcit. “Fa sis dies que em comunico amb la meva mare per SMS i necessiten menjar i medicaments”, explica també la filla de la Núria, la Mar, per telèfon.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest grup de turistes espanyols, molts d'ells catalans, viatjaven amb un minibús, un xofer i la guia de l’agència de viatges. Un total de 19 persones que ara són al mig de la carretera, dormint en una casa i “entre foc encreuat”, segons asseguren els familiars, que no poden dir la ubicació exacta del grup. Tot i això, aquest dimecres a la nit l'exèrcit etíop havia recuperat ja algunes poblacions de la zona i la situació semblava una mica més esperançadora.

“Quan es van creuar amb les milícies els van posar pedres a les rodes de la furgoneta i els van parar al mig de la carretera”, expliquen. Tot i això, des de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat es puntualitza que el poble on estan allotjats ara els turistes no és zona de combats. Però per poder sortir del poble i marxar del país sí que haurien de passar a través de foc encreuat entre la milícia i l'exèrcit etíop. A més, la població local del lloc on es troben és simpatitzant de la milícia rebel.

A través dels seus familiars, els turistes atrapats es queixen que l’agència no els està proporcionant informació i que estan donant informacions falses als mitjans, com que dormen en un hotel. L'agència Kananga, que com a lema té "Passaport a l'aventura", ha emès un comunicat en què diu que està en contacte amb el ministeri d'Exteriors espanyols per buscar una sortida a la situació i que "en cap cas el viatge es va organitzar per zones on hi hagués cap conflicte armat o notícies que n'hi pogués haver". Jonás Baños, director de l'Agència Kananga, havia dit també a Efe que no tenien "cap avís que això pogués passar".

A més dels riscos de seguretat i l'escassetat d'aliments, es dona la circumstància que una de les dones atrapades es medica amb Sintrom (un anticoagulant prescrit per a afeccions cròniques) i els preocupa que es quedi sense pastilles. També denuncien que se'ls hi ha acabat el medicament contra la malària perquè ells comptaven acabar el viatge dissabte passat. La conselleria d'Exteriors està en contacte amb tots ells de manera diària i explica que almenys un d'ells ha demanat poder rebre atenció psicològica si les comunicacions ho permeten. La conselleria també està gestionant amb les companyies telefòniques que se'ls permeti accés ininterromput a la xarxa per poder mantenir les comunicacions amb familiars i autoritats. Mentrestant, el ministeri d'Exteriors espanyol treballa per poder fer-los sortir de la zona.

L'ambaixada espanyola a Addis Abeba, la capital d’Etiòpia, va actualitzar el 2 d’agost les recomanacions per viatjar a aquest país de l'Àfrica Oriental. La regió d’Amhara, on actualment hi ha aquest grup de turistes, està considerada una zona “d’alt risc” i “a evitar”. Segons un missatge de WhatsApp enviat per l’agència Kananga als familiars, “l’ambaixada diu que de moment ni la Creu Roja ni l'ONU poder accedir a buscar el grup i es recomana que no surtin”.

Una zona en guerra 

El Parlament d’Etiòpia va declarar aquest 4 d’agost l’estat d’emergència a la regió d’Amhara (nord-oest del país) després que la milícia Fano hagi aconseguit el control de la regió. Segons Reuters, els combats van esclatar quan les Forces de Defensa Nacional d’Etiòpia (ENDF, per les sigles en anglès) van llançar una operació per expulsar els combatents de Fano de la ciutat de Kobo. El president de la regió d’Amhara, Yelikal Kefale, també va llençar una crida per demanar ajuda per resoldre el “conflicte creixent”.

Fano és una milícia que havia donat suport a l’exèrcit i la Força Especial d’Amhara –força paramilitar regional– durant el conflicte civil que va començar el novembre del 2020 a la regió de Tigre, que limita amb Eritrea i el Sudan, entre les autoritats regionals i el govern federal. Es va decretar l'alto el foc i es van signar els acords de pau a Pretòria (Sud-àfrica) el 3 de novembre d'aquell any. Amnistia Internacional va denunciar que les forces de seguretat d'Amhara, les milícies i les autoritats havien iniciat una campanya de persecució ètnica a Tigre Occidental. Segons un informe de les Nacions Unides, almenys 600.000 civils haurien mort durant aquesta guerra en només dos anys. 

stats