Massacre a Kènia

Dejuni mortal per trobar-se amb Déu: la secta que ha matat més de 400 persones a Kènia

Encara hi ha més de 600 desapareguts, que podrien haver mort per inanició seguint les directrius del seu predicador, ara empresonat

BarcelonaEl 13 d'abril la policia keniana va rebre un avís sobre un possible crim en una zona boscosa remota del sud-est del país. Quan s'hi van acostar van trobar quinze persones raquítiques: tant, que quatre van morir abans d'arribar a l'hospital. Els investigadors van començar a rastrejar el terreny d'aquell bosc aïllat –tot i que és només a un parell d'hores en cotxe de la ciutat turística de Malindi, a la costa– i una setmana després van descobrir una vintena de cadàvers enterrats. Des de llavors, la xifra de cossos exhumats no para de pujar, i l'últim balanç, d'aquest dilluns, és de 403 morts. El bosc de Shakahola s'ha convertit en una gran fossa comuna dels membres d'una secta a qui havien fet creure que la fi del món s'acostava i que s'hi havien d'avançar per poder trobar-se amb Déu. La manera més efectiva d'assegurar-se el cel, garantia el seu líder, era a través d'un dejuni total que els acabés matant.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de la secta és Paul Nthenge Mackenzie, un extaxista reconvertit en predicador el 2003, quan va crear un moviment religiós d'inspiració cristiana evangèlica que va batejar amb el nom d'Església Internacional de les Bones Notícies. El 2021 va traslladar-se al bosc de Shakahola, on vivia amb un miler de seguidors, segons els testimonis d'algunes persones que van abandonar la secta. Les xifres oficials hi donen credibilitat: a més dels 403 cossos trobats, n'hi ha 613 de registrades reportades com a desaparegudes. De moment s'han rescatat 95 persones vives. Segons el diari kenià Nation, almenys 65 dels supervivents han estat acusats d'intent de suïcidi, un delicte segons el Codi Penal kenià.

Cargando
No hay anuncios

El patòleg en cap del govern, Johansen Oduor, va dir el 27 de juny que dels 338 cossos que s'havien examinat fins llavors, almenys 117 eren de menors. Les autòpsies han evidenciat que tots els cadàvers mostraven signes d'inanició, però alguns, sobretot de menors, també tenien rastres d'estrangulament i asfíxia. La policia creu que els fidels eren forçats a continuar el dejuni encara que no volguessin.

Cargando
No hay anuncios

En una declaració judicial a què va tenir accés la CNN, els inspectors afirmaven que, en algun moment d'aquest any, Machenzie va anunciar als seus seguidors que la fi del món era imminent i que havien de començar a fer dejuni extrem. "Va dir que el dejuni començaria amb les criatures, fins que morís l'última, i continuaria amb els joves, després les dones i finalment els homes, i que ell seria l'últim a morir i ascendir al cel".

Possible tràfic d'òrgans

Mackenzie, que des de feia anys instava els seus seguidors a no portar els fills a les escoles i a evitar els hospitals, està detingut –juntament amb la seva dona i més persones del seu cercle més proper– des que es van descobrir les primeres fosses comunes. El 3 de juliol un jutjat de la ciutat portuària de Mombasa va ampliar la seva detenció un mes més, mentre continuen les exhumacions i les investigacions. Els fiscals de l'Estat han apuntat que el predicador podria enfrontar-se a càrrecs de terrorisme o genocidi, però encara no li han imputat cap delicte. A més, una declaració presentada als jutjats assenyala que el predicador podria estar involucrat en un tràfic d'òrgans "organitzat", amb "diversos actors" involucrats. Els investigadors contemplen aquesta hipòtesi, perquè diverses autòpsies han revelat que a alguns dels exhumats els faltaven òrgans.

Cargando
No hay anuncios

La llibertat de culte, a l'extrem

El president de Kènia, William Ruto, ha demanat disculpes públicament per no haver pogut impedir la ja coneguda com a "massacre de Shakahola". "És evident que hi va haver laxitud en el nostre govern", va dir en una entrevista emesa a diversos canals de televisió del país. Les autoritats kenianes feia anys que tenien Mackenzie al radar per les seves postures extremistes, i fins i tot havia estat detingut, però mai li van imputar cap delicte. Al març l'havien tornat a arrestar després que dues criatures morissin d'inanició sota la custòdia dels seus pares, però va quedar en llibertat sota fiança.

Cargando
No hay anuncios

Ruto, a més, va prometre vigilar les institucions religioses de Kènia per evitar que es repeteixin fets semblants, tot i que va subratllar que seria "injust" condemnar i criticar totes les religions basant-se en les accions d'unes quantes persones. "Volem establir amb els líders religiosos un mecanisme que garanteixi que delinqüents i lladres no s'aprofitin de la religió i la fe per provocar danys", va dir, el president, un fervent creient evangelista. La tragèdia de Shakahola ha fet aflorar el debat sobre la llibertat de culte, protegida per la Constitució del país, que s'ha portat a l'extrem i que en alguns casos s'utilitza per encobrir sectes criminals com la de Mackenzie. Segons xifres oficials, hi ha més de 4.000 esglésies registrades en aquest país de l'Àfrica oriental, que té uns 50 milions d'habitants.