Àfrica
Àfrica29/07/2023

La comunitat internacional retira l'ajuda econòmica al Níger després del cop d'estat

El país africà és un dels més pobres del món i rep prop de dos mil milions de dòlars l'any

Núria Sala
i Núria Sala

BarcelonaLa Unió Europea i França han anunciat que retiren immediatament el suport econòmic al Níger i els Estats Units han amenaçat de fer el mateix, després que el país africà patís un cop d'estat a mitjans d'aquesta setmana, liderat pel general Abdourahamane Tiani, antic cap de la guàrdia presidencial del president enderrocat, Mohamed Bazoum. El responsable de política exterior de la UE, Josep Borrell, ha decretat aquest dissabte el "cessament immediat del suport pressupostari" i ha suspès "totes les accions de cooperació en l'àmbit de la seguretat" amb el Níger per condemnar el que considera un "greu atemptat contra l'estabilitat i la democràcia". Fins ara, cap dels estats aliats del país africà ha reconegut el nou govern del general Tiani, que es va declarar cap d'estat divendres, i tots han reclamat l'alliberament del president elegit democràticament el 2021, detingut des de dijous.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de la diplomàcia de Washington, Antony Blinken, ha reaccionat la nit de divendres a dissabte assegurant que el president nigerià té el "suport incondicional" dels Estats Units, i ha subratllat que el cop d'estat "posa en perill centenars de milions de dòlars en ajudes". La Casa Blanca, ha dit, continuarà treballant per "la restauració de l'ordre constitucional i la governança democràtica al Níger".

Cargando
No hay anuncios

L'anunci ha estat rebut amb preocupació al Níger, un dels països més pobres del món, que rep prop de dos mil milions de dòlars l'any en ajuda al desenvolupament, segons dades del Banc Mundial. D'aquesta quantitat, la Unió Europea havia destinat 503 milions d'euros a programes de governança, educació i creixement sostenible des del 2021. L'ONU ja va suspendre l'ajuda econòmica a l'antiga colònia francesa, de la qual es beneficiaven 4,3 milions de persones. 

El Níger s'ha convertit en el quart país de l'oest d'Àfrica liderat per una junta militar, després de Mali, Guinea-Conakri i Burkina Faso, on també s'han produït cops d'estat entre el 2020 i el 2022.

Cargando
No hay anuncios

França perd el seu últim aliat al Sahel

El govern francès, que ja va condemnar el cop d'estat que ha enderrocat el president Bazoum després de qualificar-lo d'"il·legítim i profundament perillós", també ha anunciat la retirada de l'ajuda humanitària, després d'un consell de defensa d'urgència convocat dissabte a la tarda per tractar sobre la situació del Níger. Ho ha fet a través d'un comunicat del ministeri d'Exteriors, en què ha exigit "el retorn immediat a l'ordre constitucional al Níger sota la presidència de Mohamed Bazoum, elegit pel poble nigerià". L'antiga colònia francesa, que es va independitzar el 1960, és un dels últims aliats de París al Sahel i és un territori clau per als interessos econòmics i militars francesos. França, que en els darrers mesos s'ha hagut de retirar de Mali i de Burkina Faso i ha hagut de suspendre l'operació antiterrorista que feia nou anys que mantenia al Sahel, actualment té 1.500 efectius desplegats al Níger, l'últim bastió de l'estratègia del país per combatre el jihadisme. Alhora, les reserves d'urani del país són fonamentals per al desenvolupament energètic de França, que necessita 8.000 tones anuals d'aquest metall per alimentar les seves centrals nuclears.

Cargando
No hay anuncios

Ultimàtum de la Unió Africana

També el Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana s'ha reunit avui d'urgència per abordar la crisi del Níger, i ha donat un ultimàtum al mandatari autoproclamat, Abdourahamane Tiani, perquè suspengui el cop d'estat i restauri l'ordre constitucional. En un comunicat, la UA ha expressat la seva "profunda preocupació" i ha assegurat que mantindrà una "política de tolerància zero" amb els canvis institucionals del govern, incloent-hi "mesures de caràcter punitiu". Per a aquest diumenge hi ha convocada una cimera extraordinària dels caps d'estat i de govern de la Unió a Abuja, la capital de Nigèria, per tractar aquesta qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Auge de la influència russa

La presència de banderes russes i els càntics a favor del Grup Wagner durant la proclamació del cop d'estat a Niamey, la capital del Níger, són proves de l'auge del sentiment prorús, que va en detriment de la influència francesa a la regió, on Rússia manté un pols geopolític amb les antigues potències colonials i els Estats Units pel control dels recursos naturals. Tot i que Moscou ha condemnat el cop d'estat, el líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, hi ha donat suport a través d'una nota de veu per Telegram. Ara, un mes després de la rebel·lió contra el Kremlin, els mercenaris han tornat al Sahel, concretament a la República Centreafricana, per garantir la seguretat durant el referèndum constitucional que se celebra diumenge.