Comencen les evacuacions d'estrangers del Sudan després d'una setmana de conflicte
Espanya repatria el personal de l'ambaixada a Khartum i diversos ciutadans europeus i llatinoamericans
BarcelonaEn marxa les evacuacions d'estrangers del Sudan després d'una setmana d'enfrontaments entre faccions militars. Els Estats Units han evacuat diumenge a la matinada el personal diplomàtic que treballava a l'ambaixada de Khartum, que ha tancat temporalment. Les autoritats estatunidenques han repatriat un centenar de ciutadans i el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha afirmat que continuaran ajudant els seus nacionals que encara siguin al Sudan "a planificar la seva pròpia seguretat".
França, el Canadà i Alemanya també han evacuat els seus diplomàtics i altres nacionals, el mateix que ha fet Espanya aquesta passada nit. Fins a un centenar de ciutadans espanyols, europeus i llationamericans que estaven atrapats al Sudan han estat evacuats aquesta nit amb avions de l'exèrcit de l'aire espanyol que havien volat fins a la capital del país, segons ha informat el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares.
"Acaben d'enlairar-se de Khartum els avions de l'exèrcit de l'aire amb els nostres ciutadans i de l'ambaixada d'Espanya al Sudan. També hi viatgen altres ciutadans europeus i llatinoamericans. Cap incident en el trasllat del nostre comboi", ha publicat el ministre a Twitter, on ha fet una crida "a l'alto el foc i a reprendre el diàleg al Sudan".
El procés d'evacuació d'estrangers, però, ja havia començat dissabte, després de les crides de diversos països perquè els caps militars facilitessin la sortida de diplomàtics i ciutadans. Al matí, el president del país i cap de les forces armades sudaneses, Abdel Fattah al-Buhran, va anunciar que es facilitaria aquest procés. "S'espera que en les pròximes hores comenci el procés d'evacuació de totes les missions de països que ho sol·licitin", va dir en un comunicat.
L'anunci Al-Buhran, que precisava que la sortida de diplomàtics i altres ciutadans estrangers es faria amb avions de transport militar de les forces armades, va arribar després que el seu rival, Mohamed Hamdan Dagalo (conegut com a Hemedti), líder del grup paramilitar de les Forces de Suport Ràpid (RSF), hagués promès obrir els aeroports per permetre aquestes sortides.
El primer país que es va beneficiar de la situació va ser l'Aràbia Saudita, que ha repatriat els seus ciutadans i també els d'altres nacions "germanes". Un total de 157 persones van ser evacuades en aquesta primera operació. Els civils van ser traslladats de la capital, Khartum, per terra fins a Port Sudan, a l'est del país, i van travessar el mar Roig en vaixell, segons la cadena estatal saudita Al Ajbariya. El ministeri d'Exteriors saudita va detallar que els evacuats són 91 saudites i que la resta són ciutadans de Kuwait, el Qatar, els Emirats Àrabs Units, Egipte, Tunísia, el Pakistan, l'Índia, Bulgària, Bangladesh, les Filipines, el Canadà i Burkina Faso.
Sense treva
Les dues parts enfrontades han trencat reiteradament els altos el foc acordats gairebé cada dia des que les hostilitats van començar dissabte de la setmana passada. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) difoses aquest divendres, almenys 413 persones han mort i 3.551 han quedat ferides pel conflicte violent al país africà, el tercer més gran del continent, que s'encamina a una guerra civil.
Divendres, l'exèrcit i les Forces de Suport Ràpid van acceptar una treva proposada per les Nacions Unides, per aturar els combats durant tres dies coincidint amb l'Aid al Fitr, la festa que marca el final del mes sagrat musulmà. Però, com ha passat amb les altres quatre pauses humanitàries declarades des de la setmana passada, aquesta tampoc s'ha respectat. Residents de Khartum i de ciutats properes van explicar aquest dissabte que les lluites s'havien intensificat, amb atacs aeris a prop de les instal·lacions de l'emissora estatal i tirotejos a diverses àrees, incloent-hi la zona propera a la comandància general de l'exèrcit, segons van informar diverses agències.