Sis dones contra desenes de talibans

Els radicals reprimeixen una protesta a Kabul a favor de l'educació de les nenes

Les sis úniques manifestants que han participat a la protesta aquest dijous a Kabul
3 min

Enviada especial a KabulLa manifestació estava convocada per a aquest dijous a les vuit del matí davant de l'escola de nenes Rabia Balkhi, al barri de Kart-e-char, a l'oest de Kabul, i s'havia organitzat de manera clandestina. Amb tot, abans de l'hora prevista per a l'inici de la protesta ja hi havia davant del col·legi dos vehicles policials carregats de talibans. Els milicians vestien uniformes del servei d'intel·ligència de l'anterior govern afganès i anaven armats amb l'equipament que els Estats Units van facilitar a aquest cos de seguretat: fusells de fabricació nord-americana M16, armilles antibales, cartutxos, manilles i fins i tot genolleres de protecció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als carrers adjacents s'hi han concentrat almenys una desena més de furgonetes plenes de talibans, que han tallat el trànsit als pocs vehicles que transitaven per la zona. En aquell moment, davant de l'escola només hi havia tres úniques manifestants, una d'elles amb una pancarta doblegada. Malgrat això i l'impressionant desplegament talibà, han tingut el gran valor d'obrir la pancarta i iniciar la protesta. La seva reivindicació, que els radicals autoritzin d'una vegada a les alumnes de més de 12 anys tornar a l'escola. Ara només les nenes de 7 a 12 anys ho tenen permès, mentre que tots els nens i nois d'educació primària i secundària ja fa gairebé dues setmanes que es van reincorporar a les aules.

Un dels talibans que s'han desplegat davant de l'escola on la protesta estava prevista.

La manifestació l'ha organitzat un col·lectiu que es fa dir Dones Lluitadores de l'Afganistan i també estava previst que s'hi unissin professores i estudiants. La marxa havia de començar al col·legi Rabia Balkhi i recórrer la curta distància que separa aquest centre de l'escola Suria, també per a nenes. Però no hi ha hagut temps per a res.

A les tres manifestants inicials se n’hi han sumat tres més, que camuflaven la cara amb mascaretes o ulleres de sol. La pancarta que han desplegat deia, escrita en anglès i en dari (una de les dues llengües oficials de l'Afganistan): "No polititzeu l'educació. No ens trenqueu els llapis, no ens cremeu els llibres, no ens tanqueu les escoles". També han exhibit altres cartells amb llegendes similars, un amb una cita de l'Alcorà sobre l'obligació que totes les dones i els homes musulmans tinguin accés a l'educació. No han corejat cap lema, ni han fet ni un sol pas. La protesta amb prou feines ha durat dos minuts.

Els talibans s'han abraonat sobre les manifestants per arrencar-los les pancartes, i han dispersat els periodistes estrangers que intentaven filmar i fer fotografies, amenaçant-los amb prendre'ls les càmeres. De fet, a un fotògraf de France Presse li han donat un cop de culata i li han requisat l'equip. També han pres el mòbil a una de les manifestants i han disparat un tret a l'aire.

El cap del servei d'intel·ligència dels talibans a Kabul, el mul·là Nasratul·là, amonestant els periodistes estrangers.

"De la mateixa manera que als vostres països no permeteu les protestes il·legals, nosaltres tampoc les podem acceptar, ni permetre que n’informeu", ha justificat el mul·là Nasratul·là, que s'ha presentat davant dels reporters com el responsable del servei d'intel·ligència dels talibans a la ciutat de Kabul, i els ha amonestat com si fossin nens petits. Ho ha fet amb bones paraules i to conciliador. Això sí, després que els seus homes intentessin agredir-los. "Si no hi ha periodistes afganesos vol dir que la protesta és il·legal i que no en podeu informar", ha insistit.

Per treballar a l'Afganistan com a periodista estranger, els talibans concedeixen una acreditació que en teoria autoritza els reporters a informar sobre tot, amb una excepció: el que ells anomenen "manifestacions il·legals", és a dir qualsevol protesta de la dissidència. Algunes d'aquestes manifestacions han estat salvatgement reprimides, i els informadors detinguts i colpejats.

"Els talibans ens han manat que marxem cap a casa a preparar el dinar, però no desistirem fins que totes les nenes puguin tornar a escola", ha assegurat per telèfon després de la protesta una de les manifestants, que prefereix mantenir l'anonimat. Els talibans han acabat tornant les càmeres al fotògraf de France Presse i el mòbil a la manifestant. En anteriors protestes altres no han tingut tanta sort.

En llibertat el fotoperiodista detingut per haver pres imatges d'una protesta

Els talibans han deixat en llibertat aquest dijous el fotoperiodista afganès Mortaza Samedi, a qui van detenir el 7 de setembre passat a la ciutat d'Herat per haver pres imatges d'una manifestació a favor del dret de les dones a estudiar i treballar i en contra de la ingerència pakistanesa a l'Afganistan. Durant les més de tres setmanes que ha estat a la presó, la seva família no ha pogut visitar-lo ni saber en quines condicions estava, segons ha informat al diari ARA el seu germà, Mustafa Samedi. Dimarts va córrer la notícia a les xarxes socials que els talibans pretenien executar el periodista, però el vicegovernador d'Herat ho va desmentir categòricament. Mortaza Samedi té 24 anys i és freelance.

 

stats