Afganistan

"Un esquirol té més drets que una nena a l'Afganistan": la denúncia de Meryl Streep a l'ONU

L'actriu nord-americana aixeca la veu per reclamar els drets de les dones afganeses

ARA
2 min
Meryl Streep defensa les dones afganeses a l'ONU.

"Un esquirol té més drets a l'Afganistan que una nena". Així de contundent s'ha mostrat Meryl Streep en defensa de les dones afganeses, en un esdeveniment que s'ha celebrat en paral·lel a l'Assemblea General de l'ONU. "Avui, a Kabul, una gata té més llibertat que una dona; un gat pot seure al seu porxo i notar el sol a la cara; pot perseguir un esquirol al parc. Un esquirol té més drets que una nena avui a l'Afganistan perquè els talibans han tancat els parcs públics a les dones i les nenes. Un ocell pot cantar a Kabul, però una nena i una dona no poden, en públic. És extraordinari. És una supressió de la llei natural", ha lamentat l'actriu nord-americana en un discurs.

La premiada actriu ha recordat que l'Afganistan no sempre ha estat un país tan dur amb les dones: "El 1971 em vaig graduar a la universitat aquí, a Nova York, i aquell any les dones, a Suïssa, van obtenir el dret al vot. Les dones a l'Afganistan, per descomptat, havien gaudit d'aquest dret durant mig segle", ha relatat.

L'acte en què ha intervingut Streep, titulat La inclusió de les dones en el futur de l'Afganistan, ha estat organitzat per Irlanda, Qatar, Suïssa, Indonèsia i el Fòrum de Dones de l'Afganistan, en el marc de l'Assemblea General de l'ONU que se celebra a Nova York aquesta setmana. La tensió al Pròxim Orient amb les hostilitats entre Israel i Hezbollah, la guerra de Gaza i el conflicte d'Ucraïna marcaran el debat general que arrenca aquesta tarda. Però són moltes les veus que no volen que les dones afganes quedin en l'oblit. La ministra d'exteriors d'Indonèsia, Retno Marsudi, s'ha descrit com "una dona, una mare, una àvia i una musulmana" sense que això li impedeixi tenir accés a tots els drets, inclòs el de parlar a l'edifici de les Nacions Unides. "Quan soc aquí, puc expressar el que penso. Puc expressar les meves aspiracions. Les dones afganeses haurien de gaudir del mateix dret, però la situació és completament diferent. Ara s'enfronten a un retrocés en el progrés en matèria d'educació, ocupació i llibertat social", ha destacat Marsudi.

Una llei molt restrictiva

L'agost passat, l'Afganistan va aprovar la llei per a la propagació de la virtut i la prevenció del vici. A més d'obligar les dones a portar vel per cobrir-se el rostre i el cos, per evitar seduir els homes, la nova llei prohibeix a les dones aixecar la veu en públic, cantar, recitar o parlar davant de micròfons. Pel que fa a les restriccions que no es limiten a les dones, la norma prohibeix fer fotografies a persones o animals, escoltar música, fer-se amics dels "no musulmans" o portar alguna cosa tan aparentment inofensiva com una corbata.

"La nova llei promulgada el mes passat formalitza l'eliminació sistemàtica de les dones i les nenes de la vida pública. Les dones i les nenes afganeses estan confinades en gran manera a casa seva, sense llibertat de moviment i gairebé sense accés a l'educació o a la feina. Fins i tot se'ls prohibeix cantar o alçar la veu en públic", va anotar el secretari general de l'ONU, António Guterres.

stats