Internacional24/02/2016

Una adolescent sueca rescatada de l'Estat Islàmic: "Era un malson"

La jove va anar fins al territori controlat per l'EI seguint el seu nòvio i ha estat alliberada a l'Iraq per les forces kurdes

Reuters
i Reuters

ErbilÉs una història tan extraordinària com alarmant. Una adolescentsueca ha explicat al canal de televisió Kurdistan 24 la seva experiència després de viure –set mesos– a Mossul, la capital iraquiana de l’Estat Islàmic (EI).

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hi va anar a parar voluntàriament per acompanyar el seu nòvio, que la va convèncer per deixar la ciutat sueca de Boras i travessar Europa, en tren i autobús, fins arribar a la frontera entre Turquia i Síria. Allà, van pujar dalt d’un autobús conduït per activistes de l’EI que els va portar a la seva nova llar. “No teníem ni llum, ni aigua corrent. No teníem res. Era una vida molt difícil”, ha explicat la noia al canal kurd.

Cargando
No hay anuncios

Somrient i relaxada, la jove sueca ha narrat com, després d’acabar els estudis, amb 14 anys va conèixer el seu nòvio a mitjans de l’any 2014. “Al principi tot anava bé amb ell, però després va començar a mirar vídeos de l’EI, a parlar d’ells i a expressar admiració”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

“Aleshores va dir que volia enrolar-se a l’EI i vaig dir que endavant, que cap problema, perquè no sabia que volia dir EI, què era l’Islam… res”, ha assegurat. Així va ser com la parella va sortir de Suècia el maig de 2015 i va travessar Europa en tren i autobús fins a arribar a la ciutat turca de Gaziantep, des d’on van creuar cap a Síria i d’allà a Mossul.

“Quan vaig tenir un telèfon, vaig trucar a la meva mare i li vaig dir: «vull tornar casa»”, ha explicat l’adolescent. Va ser aleshores quan, alertades les autoritats sueques, es va posar en marxa un operatiu de rescat que va culminar el 17 de febrer de amb una operació de les forces especials kurdes que la van localitzar i la van traslladar fins a Erbil, la capital del Kurdistan iraquià a l’espera de ser repatriada a Suècia.

Cargando
No hay anuncios

“Desitjo retrobar-me amb els meus pares i tenir una vida feliç”, ha conclòs la noia, que no aclareix en el seu relat on és el seu nòvio.

La història no sembla ni molt menys un cas aïllat. Milers d’occidentals, segons els càlculs de diferents experts, s’han sentit atrets per l’EI i ha volgut unir-se a les seves files, en alguns dels casos, acompanyats de les seves parelles.