Internacional04/08/2021

La marina britànica dona per finalitzat l'atac armat contra un vaixell al golf d'Oman

Segons la BBC, l''Asphalt Princess' va ser forçat a desviar-se a l'Iran, que nega totes les acusacions

ARA
i ARA

La marina britànica ha donat per finalitzat aquest dimecres al matí el suposat segrest que uns assaltants havien efectuat a un vaixell al golf d'Oman, en l'últim incident en una zona que porta unes setmanes amb episodis de tensió.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Almenys tres vaixells, amb banderes de Hong Kong, Vietnam i Panamà, segons diverses agències de seguretat marítima, van ser interceptats a les aigües del mar d'Aràbia, on un dels vaixells va arribar a perdre el control tot i que poc després va recuperar la navegació. Es tractava de "potencials segrestos", segons els Estats Units, Israel i el Regne Unit, que acusaven l'Iran d'haver-los perpetrat. La República Islàmica s'ha defensat assegurant que es tracta d'una "guerra psicològica" per crear un ambient favorable a una intervenció militar contra el seu país.

Cargando
No hay anuncios

Hores després que els Estats Units, Israel i el Regne Unit haguessin acusat l'Iran dels recents bloquejos i atacs al golf d'Oman, dimarts a la nit la BBC va informar que un d'ells es va produir amb "homes armats" que "van dirigir el vaixell cap a l'Iran". Es tractava del vaixell petrolier Asphalt Princess, amb bandera del Panamà, i els fets podrien precedir una escalada de tensió entre l'Iran i les potències occidentals.

La marina britànica va afegir dimarts que els diversos atacs en els últims dies al golf d'Oman, que han implicat un nombre indeterminat d'embarcacions i entre els quals es va registrar també un atac amb drons que va deixar dues morts, significaven un "potencial segrest no relacionat amb la pirateria".

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre britànic, Boris Johnson, també havia assegurat que "l'Iran ha d'afrontar les conseqüències dels seus actes", així com el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que s'havia mostrat diumenge passat "segur que l'Iran ha perpetrat l'atac".

Cargando
No hay anuncios

Israel també havia culpat l'Iran de l'atac de la setmana passada. Divendres passat el ministre d'Exteriors va assegurar que la República Islàmica mereix "una resposta contundent". "L'Iran no és només un problema israelià, és un exportador de terrorisme i inestabilitat que ens perjudica a tots. El món no ha de mantenir-se en silenci davant el terrorisme iranià, que també danya la llibertat de navegació", va afirmar, després de l'increment de l'escalada verbal entre els dos països en els últims anys.

L'Iran, mentrestant, nega qualsevol implicació en els fets. El seu ministeri d'Exteriors va qualificar dimarts de "molt sospitosos" els incidents registrats al golf d'Oman. El portaveu iranià d'Exteriors, Saïd Khatibzadeh, va advertir en un comunicat contra "la creació de qualsevol ambient fals en línia amb propòsits polítics especials". Khatibzadeh va assegurar que el seu país vol "establir i mantenir l'estabilitat i la seguretat" a la regió i es va oferir per ajudar a investigar els fets.