Internacional01/03/2016

Primer judici per destruir patrimoni cultural

L'Haia jutjarà un tuareg jihadista per haver ordenat arrasar mesquites i mausoleus de la ciutat de Mali

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaAhmad Al Faqi Al Mahdi sabrà, d'aquí unes setmanes, la data del seu judici, que el convertirà en el primer acusat de crims de guerra per haver destruït patrimoni. A aquest exprofessor de Mali se l’acusa d’haver dirigit els atacs per haver demolit fins a una desena de mausoleus i una mesquita del segle XV a Tombouctú.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ofensiva es va produir l’estiu del 2012 quan el processat era el líder d’Ansar Dine, associada d’Al-Qaida, que va prendre per les armes el simbòlic enclavament i hi va instal·lar la xaria (llei islàmica) dins del conflicte obert contra l’estat malià. En els mesos que el grup va controlar la ciutat va escombrar literalment els emblemàtics edificis fets de fang, alguns dels quals estaven inclosos dins del catàleg de la Unesco.

Cargando
No hay anuncios

La fiscal Fatou Bensouda ha llegit aquest dimarts els càrrecs contra el processat, que s’ha limitat a expressar que entenia de què l’acusaven. Al Mahdi ha comparegut davant del tribunal presentant una imatge molt allunyada de la d’un senyor de la guerra, amb vestit i ulleres.

Segons la fiscalia, els edificis destruïts suposen una pèrdua “irreemplaçable” i un atac “a la dignitat i identitat col·lectiva de la població, les seves religions i arrels històriques”. Per a Bensouda, Ansar Dine van triar “objectius que no eren militars” i, en aquest sentit, ha subratllat que els terroristes buscaven “colpejar el més íntim, la fe”. El conjunt de patrimoni malmès era el referent d’aquesta emblemàtica ciutat del nord de Mali, al costat del riu Níger i el desert del Sàhara.

Cargando
No hay anuncios

Centre cultural

Durant el segle XV va ser un dels enclavaments més importants de la regió, gràcies a les rutes comercials que hi creuaven. Aquesta importància va fer que Tombouctú fos també un centre religiós, fins al punt que era coneguda com “la ciutat dels 333 sants”. Després d’haver resistit durant segles les tempestes de sorra i els pocs fons de conservació i rehabilitació, la irrupció de grups armats jihadistes va ser l'estocada final per a aquest ric enclavament.

Cargando
No hay anuncios

L’acusació es basa en una convenció del 1954 que regula l’especial protecció d’edificis i monuments durant conflictes i guerres i amb l’article 23 de la Convenció de Roma, tots dos signats per més de 120 països. Amb tot, mai fins ara s’havia processat cap individu. L’associació Open Society Justice Iniciative confia que el cas serveixi de precedent i es pugui actuar, per exemple, en els recents atacs contra el patrimoni durant la guerra de Síria que l’Estat Islàmic s’ha encarregat de publicitar.

Col·laboració del Níger

Cargando
No hay anuncios

Al Mahdi està en presó provisional a l’Haia, des que el setembre de l’any passat les autoritats del Níger el van transferir. L’acusat va fugir cap a aquest país el 2013, quan l’exèrcit francès desplegat al nord de Mali va recuperar el control de la regió. Al juliol, el govern de Bamako va posar en coneixement de la cort de l’Haia la destrucció del patrimoni de la ciutat malienca, que inclou també uns 40.000 manuscrits procedents de la Biblioteca de Tombouctú. La Unesco va inaugurar al febrer la restauració de part dels edificis ensorrats per intentar el renaixement de la ciutat.