RECONCILIACIÓ ALS BALCANS

Acord històric entre Kosovo i Sèrbia

Belgrad i Pristina segellen un pacte per normalitzar les relacions entres els dos estats

David Meseguer
20/04/2013
3 min

Barcelona.Després de mesos d'intenses i complicades negociacions, els governs de Sèrbia i Kosovo van arribar ahir a Brussel·les a una entesa històrica per normalitzar les seves relacions. Sota el paraigua de la Unió Europea, Belgrad i Pristina van aconseguir desbloquejar la situació i assolir un acord entorn de l'estatus de la comunitat sèrbia del nord de Kosovo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, va reconèixer que el compromís "no havia estat fàcil" i va defensar que el pacte és "la millor solució possible per a Kosovo, Sèrbia i la Unió Europea". Satisfet, Thaçi remarcava que "el gest suposa l'inici d'una nova etapa". Amb més cautela, Ivica Dacic, primer ministre de Sèrbia, recordava, per la seva banda, que els Parlaments de Pristina i Belgrad encara han de ratificar l'acord, que estableix una autonomia per a la zona nord-oest de Kosovo, on la població sèrbia és majoria.

Competències autonòmiques

Segons aquest estatut, la Comunitat de Municipalitats de Kosovo, amb majoria sèrbia, disposarà d'un consell, una assemblea i un president propis, però sota la tutela del govern central de Pristina. Aquest autogovern comptarà també amb cossos policials i òrgans judicials propis i tindrà competències en matèria d'economia, educació i sanitat, així com planificació urbana i rural. Un representant de la regió serà designat delegat a Pristina.

Implícitament, el pacte suposa que Belgrad accepta l'autoritat de del govern kosovar sobre aquesta zona de majoria sèrbia, on des de la declaració unilateral d'independència del 2008 s'han mantingut estructures paral·leles de poder i s'han registrat nombrosos incidents. Fonts comunitàries pròximes a les negociacions consultades per l'ARA asseguren que "la diplomàcia europea ha aprofitat els últims dies per pressionar Sèrbia, on encara hi ha posicions divergents entre la classe política". Aquesta mateixa font preveu "certa resistència entre determinats sectors polítics i socials serbis", però pronostica que les protestes "es podrien desinflar ràpidament si el Parlament de Belgrad dóna el vistiplau" al pacte.

Catherine Ashton, cap de la diplomàcia europea que ha dirigit les negociacions, va felicitar les dues parts per la "determinació i valentia" que han mostrat per arribar a un acord, que suposa "un pas endavant cap a Europa". La pilota és ara sobre la teulada comunitària. I el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ja va avançar ahir que "aquest pacte permetrà a la Unió iniciar la negociació d'adhesió de Sèrbia i l'acord d'associació amb Kosovo, avantsala del diàleg d'adhesió". Segons fonts comunitàries, l'anunci, però, no es formalitzaria fins a la cimera de caps d'estat i de govern del mes de juny. Dilluns, però, ja hi haurà un primer pronunciament dels ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-set.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va "felicitar els líders de les dues parts per la seva ferma determinació" i va mostrar el seu desig perquè "l'acord porti un futur millor i estabilitat a la regió".

El govern espanyol, sota pressió

L'acord aconseguit ahir també implicarà que els cinc estats membres de la UE -Espanya, Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia- que fins ara no han reconegut la independència kosovar hagin de pronunciar-se. L'atenció recaurà dilluns sobre el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, que assistirà al Consell de Ministres de la UE. Precisament, aquesta mateixa setmana el president Artur Mas s'havia referit a Kosovo fent una "defensa radical" de la seva declaració d'independència. Un pas -recordava el president- que la majoria de països de la UE van reconèixer immediatament.

stats