Internacional14/06/2020

Acord europeu amb AstraZaneca per obtenir 400 milions de dosis de la futura vacuna del covid-19

Itàlia, França, Alemanya i Holanda li compren el fàrmac per garantir-ne l'accés a tota la UE

Ara
i Ara

BarcelonaEls governs d'Itàlia, França, Alemanya i Holanda han signat un acord amb la farmacèutica AstraZaneca per proveir tota la Unió Europea amb la futura vacuna del covid-19, que l'empresa està desenvolupant a la Universitat d'Oxford.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El contracte signat és per obtenir 400 milions de dosis de la futura vacuna, que es podrien començar a entregar a finals del 2020, segons va informar la companyia, que es compromet a no buscar profit econòmic d'aquesta nova vacuna durant la pandèmia. "Això assegurarà que centenars de milions d'europeus tindran accés a la vacuna, òbviament si funciona, i això ho sabrem cap al final de l'estiu", va dir el cap executiu de l'empresa, Pascal Soriot, segons Reuters.

Cargando
No hay anuncios

El pacte ha estat signat per l'Aliança Inclusiva de Vacunes d'Europa (IVA, per les sigles en anglès), un grup format per Itàlia, França, Alemanya i Holanda, per assegurar que tots els estats membres de la UE tinguin la vacuna pel coronavirus. L'Aliança treballarà conjuntament amb la Comissió Europea i altres països d'Europa per assegurar l'accés a la vacuna de tothom.

Els quatre països que formen l'aliança pagaran pel total dels costos, una xifra que no s'ha fet pública, però les vacunes seran per a tots els estats membres de la UE. El contracte permet que altres estats s'hi sumin en les mateixes condicions, segons una font del ministeri de Salut italià va informar a Reuters, i va afegit que la Xina, el Brasil, el Japó i Rússia ja han expressat el seu interès en participar-hi.

Cargando
No hay anuncios

El projecte en què participa AstraZeneca és el que té lloc a la Universitat d’Oxford, que ja es troba en una fase avançada d’experimentació a l'haver iniciat fa setmanes les proves en humans. La recerca espera tenir resultats a la tardor i poder disposar d’una vacuna a finals d’any. Fins a 5.000 persones sanes del Regne Unit participen en l’estudi com a voluntaris, però s’hi han sumat també voluntaris al Brasil, on en els pròxims dies s’elevarà la xifra perquè la baixa circulació del virus a Europa fa difícil avaluar l’efectivitat del fàrmac. En canvi, al Brasil els casos de covid-19 segueixen disparats, i ja és el segon país amb més positius i més morts del món.