Kíev i les forces pro-russes s'acusen d'abatre l'avió amb 298 persones a Ucraïna
Un míssil va impactar en l’aparell de Malaysia Airlines, que volava d’Amsterdam a Kuala Lumpur. No hi ha supervivents
KíevUn avió de passatgers va ser abatut ahir en territori ucraïnès, a la regió de Donetsk, en una zona sota el control dels separatistes pro-russos. El ministeri de l’Interior ucraïnès va confirmar la mort de les 298 persones que viatjaven a bord de l’aparell, 285 passatgers i 15 membres de la tripulació. La majoria eren holandesos i també hi havia australians, malaisis i indonesis, entre altres nacionalitats.
L'Interpol ha ofert aquest divendres una "assistència total" per investigar el sinistre i per ajudar a repatriar les víctimes, segons ha declarat en un comunicat el secretari general d'aquesta organització, Ronald K. Noble. L'organització, amb seu a la localitat francesa de Lió, treballarà per determinar si algun dels passatgers que van embarcar a l'avió sinistrat ho van fer amb un passaport fals (perdut o robat) i per aclarir si "algun d'ells estava relacionat amb alguna conducta criminal", ha afegit K. Noble.
L’avió va desaparèixer dels radars quan volava a una altura de 10.000 metres i va caure a prop de la ciutat de Grabovo, a només quaranta quilòmetres de la frontera russa. Les restes de l’aparell, un Boeing 777 de la companyia Malaysia Airlines que volava d’Amsterdam a Kuala Lumpur, van quedar escampades en una àrea de 15 quilòmetres convertida en un escampall de ferralla, fum i restes humanes.
El govern ucraïnès i les forces separatistes es van acusar de seguida mútuament de la responsabilitat de l’accident. El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va sentenciar: “No es tracta ni d’un incident ni d’una catàstrofe, es tracta d’un acte terrorista”. I un conseller del ministeri de l’Interior ucraïnès, Anton Geraixtxenko, va anar més enllà i va acusar directament els separatistes pro-russos d’haver abatut l’avió: “Els terroristes han utilitzat un míssil antiaeri BUK que molt amablement els havia donat [el president rus Vladímir] Putin per enderrocar un avió civil”, va escriure a Facebook. Les autoritats ucraïneses van negar qualsevol implicació en l’incident i van assegurar que mai havien disparat contra objectius aeris, ja que els rebels no disposen d’aviació.
Però els separatistes pro-russos van acusar Kíev de la catàstrofe. A la seva pàgina d’internet van escriure que l’aparell havia estat “atacat per un caça ucraïnès” i que es tractava d’“una provocació deliberada”. Així mateix, van assegurar que l’armament de què disposen ells no permet abatre avions que volen a tanta altitud. Però el seu ministre de Defensa, Igor Girkink, va fer que una ombra de dubte s’estengués sobre aquestes explicacions. Unes hores abans havia publicat que les seves forces havien abatut un Antonov a la mateixa zona dilluns passat, cosa que obria la porta a una confusió entre un avió civil i un de militar. Però aquesta informació va desaparèixer ràpidament de la seva pàgina web.
Una investigació en marxa
El primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, va demanar que s’obri una investigació internacional. Estats Units i Alemanya, horroritzats amb la tragèdia, també han fet crides a una investigació "creïble". Però la tasca podria resultar difícil, ja que l’avió ha caigut en una zona que es disputen els separatistes i les forces governamentals. El governador de la regió de Donetsk, Sergii Taruta, va denunciar que els pro-russos estaven impedint l’accés dels serveis de rescat i de seguretat a la zona de la tragèdia. “Això pot afectar seriosament el curs de la investigació i l’aclariment de les causes reals de l’accident”, va declarar. Els separatistes van anunciar per la seva banda un alto el foc de tres dies per facilitar les tasques de recuperació dels cadàvers. Però van assegurar que entregaran les caixes negres de l’aparell, una de les quals ja es va recuperar ahir mateix, a les autoritats russes.
El president rus, Vladímir Putin, va sorprendre ahir a la nit amb unes enigmàtiques declaracions sobre el tràgic episodi: “Sens dubte, l’estat sobre el territori del qual ha passat tot això té la responsabilitat d’aquesta tragèdia horrible”. “Això no hauria passat si hi hagués hagut pau en aquella terra i, en qualsevol cas, si les operacions militars a l’est d’Ucraïna no s’haguessin incrementat”, va assegurar Putin des de Moscou acabat d’arribar del Brasil.
La tragèdia aèria es va produir després que les autoritats ucraïneses haguessin acusat directament Moscou d’haver abatut dos avions militars aquesta mateixa setmana. El primer aparell, un avió de transport AN-26, va caure a la regió de Lugansk dilluns. Segons va explicar el govern ucraïnès, l’aparell volava a 6.500 metres d’altitud, fora de l’abast dels separatistes. “Va ser impactat per un míssil que probablement va ser disparat des de territori rus”, va afirmar el ministre de Defensa, Valeri Heletei. L’avió abatut ahir volava encara a més altura, a 10.000 metres. El segon aparell abatut aquesta setmana seria un avió de combat Sukhoi SU-25 que, segons el portaveu de les forces armades ucraïneses, Andrii Lisenko, hauria estat abatut per un caça rus.
Els Estats Units van confirmar ahir a la nit que un míssil terra-aire havia abatut l’avió de Malaysia Airlines. Segons aquestes informacions, la intel·ligència nord-americana no podia determinar amb exactitud d’on havia estat disparat, si des de territori ucraïnès o rus. El vicepresident nord-americà, Joe Biden, va dir que el Boeing havia sigut “abatut”: “No és un accident, li han disparat a l’aire”.
La tensió a l’est d’Ucraïna havia augmentat aquestes últimes setmanes amb una nova ofensiva de l’exèrcit ucraïnès per recuperar el control de les regions sota domini dels pro-russos. És en el marc d’aquesta operació que Kíev havia reconquerit alguns bastions clau dels rebels. Però l’impacte de l’abatiment d’un avió comercial ahir pot suposar un salt qualitatiu en l’abast d’aquesta operació.