Internacional03/02/2016

Abandonar Schengen costaria a França fins a 10.000 milions d'euros l'any

La meitat del cost correspondria a la baixada del flux turístic, un 38% als treballadors fronterers i un 12% al fre al tràfic de mercaderies, segons un estudi de France Stratégie

Agències
i Agències

ParísEl restabliment de les fronteres en el si de l'espai Schengen costaria a França de 1.000 a 2.000 milions d'euros l'any a curt termini i fins a 10.000 euros l'any a llarg llarg termini. Així ho indica un estudi de France Stratégie -organisme de consulta que depèn del govern del país- difós aquest dimecres, segons el qual l'impacte per al conjunt de països de l'espai de lliure circulació rondaria els 100.000 milions.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document assenyala que la meitat del cost contemplat correspon a la baixada del flux turístic, un 38% als treballadors fronterers i un 12% al fre al tràfic de mercaderies. Més a llarg termini, segons aquest estudi, la generalització dels controls permanents equivaldria a una taxa del 3% sobre el comerç de França amb els països de la zona, que es calcula que disminuiria de forma estructural entre el 10 i el 20%.

Cargando
No hay anuncios

France Stratégie adverteix que cada any visiten França 83 milions de turistes, xifra que es podria veure "seriosament afectada" si l'abandonament del tractat de Schengen anés acompanyat del cessament dels visats de lliure circulació. A mitjà i llarg termini, el perllongament dels controls fronterers provocaria, a més, una baixada dels fluxos d'intercanvis comercials i financers. Els autors de l'estudi destaquen que l'augment dels moviments internacionals de persones associats a la creació de Schengen té efectes positius sobre el comerç. En primer lloc perquè els immigrants tenen una preferència pels productes originaris dels seus respectius països. L'organisme afegeix que aquests moviments qüestionats en l'actualitat permeten identificar economies potencials a través del coneixement dels seus productors, i redueixen els riscos lligats a importacions i exportacions.

La Comissió Europea va admetre a mitjans de gener que, si no hi ha canvis en la crisi migratòria a Europa, podria estar justificat perllongar els controls interns dins de l'espai Schengen que ja apliquen països com Alemanya i Àustria, però va recalcar que encara no ha arribat el moment de prendre aquesta decisió.