La presidenta de la Comissió Europea critica la proposta de retallada del pressupost de la UE
L'esborrany que debaten els estats membres planteja reduir partides estratègiques com defensa
BarcelonaLa nova presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha criticat aquest dimecres les retallades del pressupost comunitari per al període 2021-2027 que aquests dies discuteixen els estats membres. Finlàndia, que ostenta la presidència de torn dels estats, ha presentat aquesta setmana un pla de retallada del 12% de les partides generals, amb especial afectació en defensa, que baixa un 40%.
"Els recursos que es plantegen no són suficients", ha dit Von der Leyen. "Si volem ser seriosos, s'haurà d'invertir". Sobre la defensa de la UE, la presidenta de la Comissió ha reiterat la importància i el poder de l'OTAN, que ha d'exercir com a garant de la seguretat al continent, però també ha expressat el desig que la Unió aconsegueixi més autonomia militar.
D'altra banda, la líder de la Comissió s'ha compromès a tirar endavant un "pacte verd" per la transició ecològica de la zona comunitària que mobilitzarà una inversió de 100.000 milions d'euros. A la sortida de la primera reunió del nou Col·legi de Comissaris –l'òrgan que reuneix els comissaris de la UE–, Von der Leyen ha informat que la nova legislació europea, que començarà a funcionar l'any que ve, espera reduir completament les emissions de la UE l'any 2050.
Més tard, a Twitter, Von der Leyen ha destacat el fet que la reunió d'aquest dimecres ha sigut la primera de la història del Col·legi de Comissaris en què no s'utilitza paper per estalviar recursos. Així mateix, també ha celebrat el fet que s'hagi assolit paritat completa –50% d'homes i dones– en tots els gabinets europeus de rang administratiu.
Malta, Turquia i els Estats Units
La líder conservadora alemanya també s'ha referit a la recent crisi de govern de Malta, provocada per l'assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia. Von der Leyen ha exigit una "investigació a fons i lliure de tota ingerència política" sobre el cas, i ha dit que l'Europol col·labora amb la justícia maltesa per assegurar que això sigui així.
Responent a preguntes dels periodistes, Von der Leyen també ha parlat de les relacions amb Turquia i els Estats Units, de gran importància per a la UE, segons ha dit, però que no passen pel seu millor moment. "Amb Turquia hi ha qüestions greus a debatre, especialment pel que fa a dret internacional, sobirania i integritat dels països veïns", i s'ha mostrat més conciliadora amb els Estats Units, de qui destaca allò que els uneix amb la UE, malgrat la imposició d'aranzels a productes europeus del govern de Trump.