Turquia empresona onze periodistes del principal diari opositor

Entre els detinguts del rotatiu 'Cumhuriyet' hi ha el director, un columnista i un caricaturista

Un home mostra la portada de l'edició d'avui del diari Cumhuriyet durant una protesta davant de les oficines de la publicació a Istanbul
Lara Villalon
31/10/2016
3 min

IstanbulLa purga del govern turc contra periodistes i mitjans de comunicació s’ha cobrat una nova víctima. La policia ha empresonat onze periodistes del diari 'Cumhuriyet', la publicació més important de l’oposició secularista i una peça clau del periodisme d’investigació a Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l’oficina del fiscal d’Istanbul se'ls acusa de crims en nom de Fethullah Gülen, a qui el govern atribueix l’autoria del cop d’estat del passat 15 de juliol. La fiscalia apunta que 'Cumhuriyet' hauria donat suport als colpistes amb les seves publicacions, malgrat que el diari assegura que va ser “el primer a oposar-se al cop”. També se'ls acusa de donar suport al grup PKK, considerat organització terrorista a Turquia.

Entre els detinguts hi ha el director del rotatiu, Murat Sabuncu. També el columnista veterà Kadri Gürsel i el caricaturista Musa Kart, qui en declaracions al diari local 'Diken' va dir que l’acusació li semblava “còmica”: "Després d’estar anys convertint el que vivim en aquest país en caricatures, sento que visc en una caricatura”.

Anteriorment Kart havia passat pels tribunals en dues ocasions acusat d’insultar el president Recep Tayyip Erdogan amb les seves il·lustracions. El govern també ha emès ordres de detenció per al president de la junta executiva, Akin Atalay, i per a l’exdirector Can Dündar, que es troben fora del país. Dündar va ser empresonat el 2015 per les seves investigacions sobre el tràfic d’armes entre el govern turc i els rebels sirians. Ara viu en un exili autoimposat a Alemanya després que li disparessin a les portes d’un tribunal a Istanbul.

Mentre el seu atacant està en llibertat condicional, el govern ha requisat el passaport a la dona de Dündar com a mesura de pressió contra el periodista.

Erdogan ofega els mitjans kurds

En un nou decret emès el passat cap de setmana, el govern ha tancat quinze mitjans de comunicació, la majoria kurds, entre els quals hi ha Diha, la principal agència de notícies kurda, i Jinha, una agència que informava des d’una perspectiva feminista.

També han tancat els diaris 'Ozgur Gundem', 'Azadiya Welat' (un dels pocs que publicava en kurd) i revistes vinculades al diari d’esquerres 'Evrensel'. A tots se'ls acusa de fer propaganda del PKK. Segons Elif Görgü, cap d’internacional d’'Evrensel', el govern ataca els mitjans perquè “Erdogan i l’AKP no volen que la gent sàpiga què passa en les ciutats kurdes”.

D’acord amb l’associació de premsa de Turquia, des del cop d’estat s’han tancat 170 mitjans de comunicació, hi ha 130 periodistes empresonats i s’han cancel·lat 777 carnets de premsa.

Estat d’emergència fins al gener

En l'última reforma el govern també ha decretat l’acomiadament de més de 10.158 funcionaris i de 1.267 acadèmics, pels seus presumptes vincles amb la confraria de Fethullah Gülen. La majoria dels acadèmics eren membres de sindicats educatius d’esquerres i havien firmat una petició que demanava al govern i al PKK acabar amb la guerra i reprendre el diàleg.

Amb la intenció de controlar la dissidència en les universitats, la nova reforma també estipula la cancel·lació de les eleccions de rectors universitaris i d’ara endavant seran escollits a dit pel mateix govern. En els últims tres mesos i mig el govern ja ha acomiadat o suspès més de 10.000 persones i n'ha detingut 37.000.

El partit islamista AKP ha decidit allargar l’estat d’emergència tres mesos més, fins al gener, malgrat l’oposició del partit socialdemòcrata CHP i el pro kurd HDP. Erdogan segueix defensant que la purga és crucial per a la “neteja” de gülenistes a l’estat i en la presumpta “branca civil” de l’organització.

Mentrestant, en la majoria de províncies del sud-est del país, de majoria kurda, porten quatre dies sense internet per evitar protestes per la detenció de dos alcaldes i el tancament de mitjans. L’apagada està afectant la majoria de negocis, sobretot hospitals i farmàcies.

stats