Trump desconcerta els republicans
El magnat immobiliari encapçala les primàries republicanes tot i la seva retòrica inflamatòria
WashingtonLa Torre Trump, a la Cinquena Avinguda de Nova York, és una al·legoria del seu propietari. El gratacel de 68 pisos té un gran atri opulent, extravagant, amb marbre italià de color rosat, parets de llautó, grans miralls, escales mecàniques daurades i una cascada de més de 20 metres. Des d’aquest edifici, que acull la seu de la seva companyia immobiliària, el magnat Donald Trump va anunciar el 16 de juny la seva candidatura a la Casa Blanca. El seu estil i la seva retòrica inflamatòria han encès la campanya i el seu ràpid ascens a les enquestes ha desconcertat les elits i altres aspirants presidencials del Partit Republicà.
Trump, nascut en una família adinerada del barri de Queens de Nova York el 1948, és un empresari que fa temps que és conegut a l’escena financera i mediàtica dels Estats Units tant per la seva fortuna, grandiloqüència i pompositat com per ser l’estrella d’un reality show. Des de ben jove va aprendre els principis del negoci immobiliari al costat del seu pare, Fred Trump, que es va fer ric construint habitatges per a la classe mitjana.
Els analistes de sondejos insisteixen que el seu regnat serà curt, tot i que, de moment, Trump continua al capdavant de les enquestes -amb el 18% del suport de l’electorat republicà- i és qui ha connectat més amb els votants, amb un discurs polèmic i antiimmigració. Aquest magnat immobiliari ha sabut aprofitar la desafecció dels nord-americans per la seva classe política.
Bomba a l’aigua
L’última portada de la revista New Yorker il·lustra la situació actual d’unes primàries republicanes atapeïdes, amb 16 candidats. El dibuix mostra un Trump que es tira en planxaa l’aigua en una piscina amb altres candidats conservadors aterrits. “Donald Trump ha saltat a la palestra presidencial amb tota la gràcia d’un fanfarró”, va descriure l’il·lustrador de la portada, Barry Blitt.
Trump ha rebut moltes crítiques les últimes setmanes per les seves declaracions contra Mèxic i contra els immigrants d’aquest país. El multimilionari, però, lluny de rectificar les seves paraules, ha atacat els seus crítics sense miraments. D’una banda, ha titllat d’idiota el senador de Carolina del Sud i aspirant a la candidatura presidencial republicana, Lindsey Graham. De l’altra, ha insinuat que un altre candidat, l’exgovernador de Texas Rick Perry, és estúpid.
També va crear molta polèmica dins i fora del Partit Republicà quan va assegurar que el senador republicà i candidat a les presidencials del 2008, John McCain, “no era un heroi de guerra”. McCain, que va ser capturat i torturat durant la Guerra de Vietnam, havia afirmat dies abans que Trump “agitava els bojos” del país.
Les seves frases incendiàries, però, no l’han perjudicat en els últims sondejos. Trump és segon en un sondeig sobre el caucus d’Iowa, on se celebrarà la primera batalla de les primàries a principis de l’any que ve, amb el 17% del vot -dos punts menys que el governador de Minnesota, Scott Walker. A Nou Hampshire, el segon estat que celebrarà els comicis per elegir els candidats dels partits, Trump lidera el suport dels republicans amb un 21%, set punts més que l’exgovernador de Florida, Jeb Bush.
Els 15 rivals de Trump estan desconcertats pel seu lideratge i no saben com trencar el monopoli que té el magnat immobiliari sobre la campanya. L’empresari novaiorquès, propietari també de casinos, camps de golf, hotels i del concurs de Miss Univers, fa setmanes que acapara titulars.
Alguns candidats han decidit atacar-lo per intentar esgarrapar part de la seva atenció mediàtica. El pròxim 6 d’agost se celebrarà el primer debat de les primàries republicanes i només 10 dels 16 aspirants hi podran participar. Les televisions que organitzen aquests actes van decidir restringir el nombre de participants per fer-los més àgils.
Tot i que encara queda mig any per a l’inici de les eleccions primàries, els assessors de campanya creuen que és vital participar en els debats per aconseguir més suport. “És molt important ser-hi -diu l’estrateg republicà Ron Bonjean al diari The Hill -. Si no, el candidat perdrà rellevància entre els votants i els donants”.
Amb una imatge d’independent, d’outsider de Washington, Trump ha obtingut el lideratge però també ha pertorbat la campanya i pot perjudicar les possibilitats de victòria dels republicans.